Aranızda Anlaşın Dönemi

Aranızda Anlaşın Dönemi

Nisan 2008 tarihi itibariyle uygulamaya konulacak yasa ile maddi hasarlı kazalarda sürücülerin kendi aralarında anlaşma sağlanacağını belirtti

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın, 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle uygulamaya konulacak yasa ile maddi hasarlı kazalarda sürücülerin kendi aralarında anlaşma sağlanacağını belirtti.

1 Nisan 2008 tarihi itibariyle maddi hasarlı kazalarda evrakların tanziminin kazaya karışan sürücüler tarafından düzenlenmesiyle ilgili yasayı değerlendiren Apaydın, bugüne kadar hükümetlerin konuyu ele almadıklarını, özellikle alt yapı olmadığı için bugünü kadar geldiğini, yeni yürürlüğe girecek bu yasanın AB ülkeleri ve kendini aşmış ülkelerde düzenli olarak uygulandığını ifade etti.

Uygulamanın başlamasıyla birlikte bugün yapılmakta olan işlemin, yolun açılması, trafiğin işlemesi, raporların tutulması için trafik ve jandarmaya haber verildiğini kaydeden Apaydın, şimdi ise trafik zabıtasının çağrılmayacağını belirterek, "Bundan sonra trafik kazasına karışan kişiler eğer maddi veya yaralamalı kaza ise trafik, jandarma ve zabıtayı aramayacak.

Değişikliğin işleyişi

Kazanın oluş yerine göre kazaya karışan iki sürücü bir araya gelerek ellerindeki bulunan belgeleri dolduracaklar. Daha sonra sigorta poliçeleriyle birlikte birbirlerine verecekler. Bu evrakları ise ilgili sigorta acentasına verecekler. Böylece evraklar acentalar tarafından değerlendirilecek. Ancak maddi hasarlı kazalarda kazaya karışan aracın bir tanesi kamuya ait ise şoför alkollü ise veya ehliyetsiz ise o zaman mecburen trafik zabıtasına bilgi verilecek. Raporu onlar tanzim edecek. Bu özel ve ticari araç ise burada sürücüler belgeleri kendileri dolduracaklar. Böylece zaman kaybı olmayacak. Trafik gibi yoğun çalışan bir kurum mesaisini buna harcamayacak" dedi.

"Bana göre uygulama elverişli olacak"

Bu uygulamanın zamanla oturacağına inandığını ifade eden Apaydın, "İlk zamanlar ufak tefek eksiklikler olabilir. Bunların eksik tarafları giderilecek. Araç sürücüsü trafiğe müracaat etmeden olay yerinden konuyu çözecek. Bana göre uygulama elverişli bir şey olacak.

Bu uygulamanın dezavantaj görülmüyor. Uzlaşılamayan hallerde trafik gelecek. TŞOF olarak odalarımıza bunu genelge olarak yayınladık. Bu belgeler sigorta acentaları aracılığıyla bütün üyelerimize verilecek. Elbette bunu doldurmada zorlanan kişiler olacak. Ama zamanla bu düzelecek. Esnaf ve sürücülere tanıtım sigorta şirketleri tarafından da yapılacak. Zaman alacak ama bizim sürücülerimizin bunun üstesinde geleceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.