AKP kendini sözlü savunacak

AKP kendini sözlü savunacak

AK Parti bu hafta kritik sınavda. Sözlü savunmanın içeriği netleşirken Ecevit'le ilgili iddialar ve uluslararası yaklaşımlar gündme getirilecek.

AK Parti"nin kapatılma davasında kritik bir haftaya giriliyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya 1 Temmuz günü Anayasa Mahkemesinde sözlü açıklama yapacak. AK Parti, Anayasa Mahkemesi"nde kapatma davasıyla ilgili sözlü savunmasını 3 Temmuz Perşembe günü yapacak.

Başsavcı Yalçınkaya"nın Anayasa Mahkemesindeki açıklamasında, partinin kapatılması talebine, Başbakan"ın BM"nin “küresel terörü destekleyenler” listesinde adı geçen Yasin El Kadı için “El Kadı'ya kendim kadar kefilim. Tanımadığınız, bilmediğiniz insan için terörist ifadesi kullanamazsınız” sözlerini de koyacağı belirtiliyor. Başsavcı ayrıca AİHM"nin Refah Partisi"nin kapatılmasına ilişkin verdiği karara da atıfta bulunacak.

AK PARTİ SÖZLÜ SINAVDA

AK Parti ise Anayasa Mahkemesi"nde yapılacak sözlü savunmaya yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. AK Parti savunmasını “Dünya bizi takdir ediyor, kendi ülkemiz kapatmak istiyor” görüşüne dayandıracak. Başbakan Erdoğan, yoğun programı nedeniyle hukukçu kurmaylarıyla görüşmesini bu haftaya erteledi. 3 Temmuz"da Anayasa Mahkemesi"nde yapılacak sözlü savunma öncesi Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile hukukçulardan brifing alacak olan Erdoğan savunmaya son şeklini verecek.

DAVA SİYASİDİR

AK Parti"nin savunmasında daha çok “Dava hukuki olmaktan çok siyasi” görüşü vurgulanacak. Ön savunma ve esas hakkındaki savunmada Başsavcı Yalçınkaya"ya yönelik dikkat çeken eleştiriler, sözlü savunmada da sürdürülecek. Yalçınkaya"nın “Partinin kapatılmasına önceden karar verip, daha sonra bunun delillendirilmesi yoluna gittiği, bu nedenle hukuki nitelik taşımayan iddialarla davayı açtığı ve Anayasa Mahkemesi"ni baskı altına almak istediği” görüşü savunulacak.

Sözlü savunmanın belgelerle iddiaların çürütülmeye çalışılacağı bölümde eski Başbakanlardan Bülent Ecevit"in Fethullah Gülen okullarıyla ilgili demeçleri de yer alacak. Ayrıca, Yargıtay"ın Fethullah Gülen"in beraatini onaylayan kararı da gündeme getirilecek. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki siyasi yasak talebinin maddi temelinin ortadan kalktığı anlatılacak. Gülen kararının Başsavcı Yalçınkaya"nın, AKP"ye karşı “hukuk dışı tavrının bir örneği” olarak gösterilecek.

DÜNYA ALKIŞLIYOR BİZ KAPATIYORUZ

Savunmada ayrıca 6 yıllık AK Parti iktidarında gerçekleştirilen icraatlardan örnekler Anayasa Mahkemesi üyelerine anlatılacak. Bu icraatların, “devlet millet kaynaşması” açısından laikliği güçlendirdiği vurgusu yapılırken, hükümetin politikalarıyla AB başta olmak üzere Türkiye"nin dünyayla entegrasyonunda oynadığı rol de aktarılacak. Sözlü savunmada, “Laikliği ve demokrasiyi güçlendiren, pekiştiren, Türkiye"nin AB ile tam üyelik müzakerelerini başlatan ve Türkiye"yi dünyada birinci lig ülkesi konumuna getiren AK Parti, tüm dünyanın takdirini toplayıp, övgüsünü ve alkışını alırken, içeride kendi ülkesinde kapatılmak isteniyor” teması işlenecek.

(Gazeteport)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.