4 yıl müfettiş beklediler sonra ceza yediler

4 yıl müfettiş beklediler sonra ceza yediler

Samsun'da 2003 yılından bu yana çalışma belgesi almaya çalışan şirkete 25 bin YTL'lik para cezası kesildi.

Edinilen bilgiye göre, 2003 yılı sonunda yasal zorunluluk olan ve eski firmaların birçoğunda bulunmayan 'çalışma belgesi'ni almak için 2003 yılı sonunda 7 şirketten oluşan ve 6 ayrı alanda faaliyet göstererek 35 ülkeye ihracat yapan Borsan Grubu, Samsun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu.

Her yıl vergi rekortmenleri sıralamasında ilk 10'a giren ve 2004 yılı içerisinde 3 defa denetim geçiren Borsan Grubu, her seferinde müfettişin
düzeltilmesi gereken konuları bildirmesi üzerine, 750 çalışanı bulunan firmada gereklilikler yerine getirildi.

Belgeyi almaya kararlı olan firma, 4'ncü kez belge için denetim yapılmasını istedi ama denetim için bu sefer kimse gelmedi. 2007 yılı sonlarında yeniden belgeyi almak için başvuran Borsan Grubu, geçen sürede ve daha öncesinde TSE, ISO 9001, CE, HAR, OHSAS 18001, ROSH ISO 14001 gibi birçok ulusal ve uluslararası çalışma, sağlık, çevre, iş güvenliği, kalite gibi tüm şartları yerine getirerek 11 adet belge almayı başardı. 5'nci kez 2007 yılındaki başvuru sonucunda gelen müfettiş, yine eksiklik görerek sorunların giderilmesi için liste verdikten sonra firmadan ayrıldı.

2008 yılında eksiklikleri gidererek yeniden belgeyi almak için başvuran Borsan Grubu, 6'ncı kez belgeyi alamadı. Doktor, hemşire ve işyeri sağlığından sorumlu mühendis, çalışanların sağlık raporu gibi tüm gereklilikler yerine getirilmiş olmasına rağmen, gelen denetmenin firmada görevli doktorun, sağlık raporlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sonradan değiştirilen eski formuna işlediği gerekçesiyle 25 bin YTL para cezası kesti.

Kesilen ceza miktarının kendileri için önemli olmadığını, uygulanan şeklin yanlışlığına tepki gösteren Borsan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, 25 yıllık firma olduklarını ve Çalışma Belgesi'nin alınmasının sonradan yürürlüğe girdiğine ve birçok eski firmada bu belgenin olmadığına dikkat çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu zamana kadar bu belgeyi de kendilerine sormadığını, sadece yeni açılan iş yerlerinden istediğini belirten Ölmez, 2004 yılında ulusal ve uluslararası alanda örnek
bir firma olarak kendilerine sorulmayan belgeyi almak için müracaat ettiklerini, 3 denetimin ardından başvurmalarına rağmen 4'ncü denetime görevlilerin gelmediğini, bu süre zarfından kendilerine hiçbir tebliğ de olmadığını vurguladı.

 4 yıl gelmeyen görevlileri belge almak için yeniden davet ettiklerini ifade eden Ölmez, "Biz çalışma alanımızla ilgili birçok konuya gerek yokken yasal gereklilik diye yerine getirdik. 2007 yılı sonundaki denetimde yine eksiklikler belirtildi, yine girdik.

2008 yılında davet ettik ama bu sefer daha önce bildirmedikleri bir eksiklikten dolayı, sadece bakanlığın format değişikliği yüzünden 25 bin YTL ceza geldi. Yasal bir eksikliğimiz varsa kanun neyse uygulansın, ama büyük bir firma olarak uygulamalar zorumuza gitti. Ceza tamamen şekle kesildi. Art niyet olduğuna inanıyoruz. Daha önce denetlendik neden şu sorunu giderin denilmedi ki" dedi.

Gelen her müfettişin ayrı bir eksiklikle karşılarına çıktığını dile getiren Ölmez, "Bizler yasal zorunluluk olan ama istenmeyen belgeyi almak için müracaat ettik. 4 yıl iyileştirme ve yatırımlar yaptık, belgeyi becerip alamadık, ama kendimize ceza kestirmeyi becerdik. Yine tekrar başvuracağız. Bu belgeyi eninde sonunda alacağız.

 Alacağımız belgenin üstünde olan uluslararası OHSAS 18001 belgesini de aldık ama içerik olarak hemen hemen aynı olan çalışma belgesini alamıyoruz. Nedenlerini bilmiyoruz" diye konuştu.

Ölmez, kesilen cezaya itiraz edeceklerini, yeniden denetlenmek için bakanlığa başvuracaklarını da sözlerine ekledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Bölge Çalışma Müdürü Hasan Ayan, yasalar çerçevesinde iş yerinde yapılan denetimlerin ardından müfettişlerin kanaati doğrultusunda yazmış olduğu cezai müeyyidenin tebliğini yaptıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.