4.Karadeniz Kurultayı yapıldı
Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sorunlarının tartışıldığı "4. Karadeniz Kurultayı", Karabük'te başladı.
Karadeniz Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sorunlarının tartışıldığı "4. Karadeniz Kurultayı", Karabük'te başladı.
Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "4. Karadeniz Kurultayı", Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu ile Karabük Dernekler Federasyonu (KASTOB) işbirliğince düzenlendi.
Kurultayın açılışında konuşan Karabük Dernekler Federasyonu (KARDERFED) Başkanı Cevdet Akay, kurultayın başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Karabük'ün sorunlarının masaya yatırılarak çözüm yolları bulmayı amaçladıklarını söyledi.
KASTOB Genel Başkanı Hasan Ekşi ise, Giresun, Ordu, Amasya, Tokat, Bolu ve Marmara Dernekler Konfederasyonları temsilcilerinin de bulunduğu 4. Karadeniz Kurultayı hedefleri doğrultusunda en önemli hedeflerinin ülkeye sahip çıkmak olduğunu belirterek, "21 ilin bir araya geldiğini asıl amaçlarının ise el ele verip, ülkemize sahip çıkalım.
Ülkemiz değişiyor ve bu nedenle sorunları beraber yaşadığımız için beraber aşmalıyız. Güzellikleri ortaya çıkaralım. Başbakan'dan rica ediyorum, Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) gibi bir benzerini Karadeniz'de hayata geçirelim. Karadeniz kalkınma projesi ülkemiz için ayrı bir önem arz etmektedir.
Tek bir imza ile bizde yatırımcı çekmek istiyoruz" diye konuştu.
Kurultay'ın ilk gününde düzenlenen ''Karadeniz Bölgesi'nin Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Sorunları" panele; konuşmacı olarak Bartın İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, KARDERFED Başkanı Cevdet Akay, CHP Parti Meclis Üyesi Berhan Şimşek ile AK Parti Karabük milletvekilleri Mustafa Ünal, Mehmet Ceylan ve Cumhur Ünal katıldı.
Bartın İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, 5084 sayılı teşvik yasasından istifade etmeye başlayan Bartın'da 1. sanayi bölgesinde 4 bin işçinin istihdama imkan sağlandığına, ikinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yatırımcıların sıraya girdiğini söyledi. Kayış, ilde uygulanan KÖYDES projesi kapsamında köylere yolların açılmasıyla birlikte 43 kilometrelik sahil şeridinin de turizme açıldığını kaydederek, günlük turist sayısında küçük bir köyde bile 4 bin kişiye ulaştığını dile getirdi.
AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal da, katılımcılara bölgesel ve yerel sorunların çözüm önerileriyle ilgili görüş alışverişlerinin faydalı olacağını umut ederek, kolektif hareket içersinde sorunlara ortak bakış bulunduğunda dernek yöneticilerinin çözüm için katkı sağlayacaklarını altını çizdi. Ünal, sivil toplum örgütlerinin şehirlerin gelişmişlik derecelerine göre dernek yöneticilerinin şehir yöneticilerinin ortak bakış çerçevesinde hareket etmelerini istedi.
Milletvekili Mustafa Ünal ise, Kentsel dönüşüm çerçevesinde yatırımcı çekmenin önemine işaret ederek 81 ile üniversite kurulmasını, büyükşehirlerdeki üniversitelerin ise illere yayılmasının ve büyük şehirlerdeki yığılmanın önünü kestiğini söyledi.
Milletvekili Mehmet Ceylan da, Karadeniz bölgesindeki göçe dikkat çekerek, Doğu ve Güneydoğu illerinden sonra en çok göç veren bölgenin Karadeniz Bölgesi olduğunu vurguladı. Ceylan, "Göçe neden olan sorunları iyi irdelemek lazım. Ülkemizde doğudan batıya büyük oranda bir göç var. Göçü durdurmak, insanları daha mutlu bir şekilde yaşatmak için çağdaş ve yaşanabilir kentlerini oluşturma zamanı gelmiştir.
Karadeniz sahil yolu Samsun-Rize arasında çift şeritleri olarak açılmıştı. Samsun'dan İstanbul'a kadar bu sahil yolunun biran önce açılması İstanbul Haydarpaşa Limanı'nın kapanmasıyla açığa çıkacak olan kapasiteyi dolduracak tek yer olan Filyos Limanı hayata geçirilmelidir. Karadeniz'de çok önemli petrol yatakları bulunduğu TPO yetkileri tarafından verilen brifingde bize anlatıldı. Ülkenin geleceği Karadeniz'de bulunan petrol yataklarındadır. Bunun için biran önce Karadeniz'de limanların ve yolların tamamlanması gerekmektedir" dedi.
İstanbul'a yapılan büyük göçlerde ailelerin mutlu olmadığını, çocuklarının, kapkaç, fuhuş ve tiner batağına düştüğünü ifade eden CHP Parti Meclis Üyesi Berhan Şimşek, "Ayrı siyasi kimliklerimiz ve siyasi düşüncelerimiz farklı da olsa hepimiz Karadenizliyiz. Karadeniz sahil yolunu yapan hükümetlere teşekkür ediyorum.
Ancak Karadeniz otoyolu fındık ve çay taşımıyor, göç taşıyor. Bu yolun göç için yapılması beni üzüyor. Büyük şehirlere göç edenler çok mu mutlu sanıyorsunuz? Hayır. Sosyal devlet balık veren değil, balık tutmayı öğreten olmalıdır. 'Her işi yaparım' diyen işsiz bir genç, hiçbir iş yapamıyor demektir. Sorunları ortadan kaldırmak yerine temelleştirirseniz, sorunlar tembelleşir ve içinden çıkılamaz hale gelir. İstihdam ve plansız nüfus artışı göçün en büyük nedenidir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından panel soru cevap bölümde panelistler katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Bu yıl 4.'sü yapılan Karadeniz Kurultayı, yarın Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci'nin açılış konuşmasını yapacağı ikinci günün ilk oturumunda "Karabük Turizmi, Sorunları ve Çözüm Önerileri" ile Yenice ilçesinde gerçekleşecek olan ikinci oturumda ise "Karadeniz Göç ve Etkileri" konularıyla devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.