22 MART PAZAR DÜNYA SU GÜNÜYDÜ..

22 MART PAZAR DÜNYA SU GÜNÜYDÜ..

Ordu ilinde Mülga köy hizmetleri genel müdürlüğü döneminde Köy İçmesuları konusunda bayağı bir mesafe katedilmesine rağmen ,Tesislerin işletilmesi , bakımı ve korunması konusunda çok,çok geri olduğumuzu söylemek zorundayız. Bu konu gerçekten önemli...Ordu

22 MART PAZAR DÜNYA SU GÜNÜYDÜ..

Dünya Su forumu İstanbul'da yapıldı.Bazı okuyucularımız ilgilenmeyebilir ama geleceğimiz açısından su konusu gerçekten çok önemli bir toplantıydı..
Dünyanın her yanından katılımcılar forumu izlemek için kişi başı yaklaşık 300 sterlin ödediler. Toplam 23.000 katılımcı forumu izledi .
Su deyince de aklımıza ister istemez İlimizdeki (İl ,ilçe merkezleri ve köyler) suların durumunu geliyor.
Ordu ilinde Mülga köy hizmetleri genel müdürlüğü döneminde Köy İçmesuları konusunda bayağı bir mesafe katedilmesine rağmen ,Tesislerin işletilmesi , bakımı ve korunması konusunda çok,çok geri olduğumuzu söylemek zorundayız. Bu konu gerçekten önemli...Ordu'nun köylüsü oldukça aydın ve uyanık olmasına karşın , İçmesuyu konusunda duyarlı değil...İçmesuyuna Gelip geçici bir olay olarak bakıyor..
Büyük bir çoğunluk fındık sezonunu su konusunda rahat geçireyim,Gerisi Allah kerim mantığı içinde .
Artık ilimizin köylerinin içmesuyu ihtiyacını karşılama,Planlama yetki ve sorumluluğu Ordu İl özel idaresine ait.Şu anda tüm program ve uygulamaları konusunda Ordu il özel idaresi yetkili.
Ordu köylerinde geçmiş yıllarda devlet ve vatandaş tarafından yapılan sayısız içmesuyu tesisi var.Ama yapıldığı gibi kalmış ne yazık ki .
Tesislerin bakım ve onarımları yapılmıyor.İçmesuyu depolarının kapakları açık,Kaptajlar pislik içinde ve içleri yabancı maddelerle dolu , kaptajların yanındaki fındık bahçelerine gübre ve ilaç atılıyor.Borulara isteyen istediği gibi müdahale edebiliyor...Kaptajlar ve depolar koruma altında değil..Sular gereğince klorlanmıyor..Terfili (Motorla basılan ) hep bir facia..Muhtarlar elektrik parasını bile toparlayamıyor..Abonelik sistemi tam oturmamış çünkü Yasalar yeterli değil..Muhtarlar Su parasını ödemeyenin suyunu kesemiyor, kesmeye kalksa kıyamet kopuyor..
Suların tahlili, temizliği ve içilebilirliğinin denetimi konusunda sağlık bakanlığı yetkili . Bu kurum da yetişmiş eleman ve ekipman yetersizliği nedeniyle yeterli denetimleri yapamıyor.
Hükümetimiz KÖYDES gibi müthiş bir proje uyguluyor ama, işin ayrıntısına kimse girmiyor.
Bahçelerde kışın sızan, küçük mevsimlik sular bile KÖYDES projesi kapsamında içmesuyu tesisi adı altında ihale ediliyor.Bir sürü para harcanıyor .Bir süre sonra su kuruyor..Harcanan para boşa gidiyor.
Bunun sebebi nedir.? Sadece bilgisizlik ve tecrübesizlik....Aslında mülga Köy hizmetleri 2001 yılından itibaren ,İller bankasının belediyelerde yaptığı çalışmaları örnek alarak köylerimizdeki içmesuyu inşaatlarını günün koşullarına uygun olarak şekillendirmeye başlamıştı..Bir çok seminer düzenlendi..Ama ne yazık ki Köy hizmetleri genel müdürlüğünün lağvedilmesi ,ve alelacele uygulamaya konulan KÖYDES projesi ve de KÖYDES projesinde tüm yetki ve sorumluluğun Vali ve Kaymakamlara devredilmesi olaya tuz biber ekti.
Vali ve kaymakamlar, suyun kalitesine,şartnameye uygun olmasına,Projenin doğru dürüst yapılıp yapılmadığına bakmadılar .Sadece gelen ödeneği harcamaya çalıştılar. Suyun kalitesi yada içilebilirliği önemsenmedi..
Tecrübeli mühendisler... İktisatcı, işletmeci , kamu yönetimi ve siyasalcılara derdini anlatamadı.Anlatamazdı da teknik bilgisi olmayana bilgi vermek ne kadar mümkün olabilir ki!!
Sonuçta işi kitabına uyduranlar haklı,İşlerini tekniğe ve pratiğe uygun yapmaya çalışanlarda haksız oldu.Yani yine mevzuat hazretleri kazandı.
Bu konuda ne söylesek boş.........Söylenecek fazla bir şey yok......
En azından muhtarlarımız,Köylü kardeşlerimiz içmesularına sahip çıksınlar. İçmesuyu depolarının kapılarına kilit taksınlar..Kaptajlarını,Ve depolarını koruma altına alsınlar ve içlerini her yıl düzenli olarak temizlesinler.Sularını halk sağlığı labaratuvarlarında düzenli tahilil ettirsinler..Borularından su çalan hırsızları savcılıklara ihbar etsinler..
Birde şu aralar ,seçim dönemi olması nedeniyle sık ,sık gündeme getirilen , Melet ırmağının, dolayısıyla Ordu şehir içmesuyunun temiz olmadığı iddiası var ..
Bu konu Sivas ili sınırları içinde,Sivas ili Koyulhisar ilçesi, Ortakent beldesinde üretim yapan MENKA AŞ. adlı bir maden şirketiyle ilgilidir..Bu şirket, kurşun ,çinko ve bakır madeni işletmekte ve tüm atıklarını melet ırmağına atmakta , tüm şikayetlere rağmen üretimine devam etmektedir..
Ancak gerek Sağlık bakanlığı gerekse Ordu belediyesi labaratuvarlarında yapılan analizlerde Halk sağlığına zarar verecek herhangi bir unsur bulunamamıştır..Bu konuyu önemle vurgulamak gerekiyor.
Ancak gelecekte önlem alınmazsa Melet ırmağı ve dolayısıyla Ordu ili gerçekten tehdit altındadır..
Bu arada MENKA şirketine yaptırım yetkisinin Çevre bakanlığı ile Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığına ait olduğunu hatırlatalım..
Biraz da su ile ilgili kısa bilgiler;
•Dünyadaki tatlı suyun %80 i buzul olarak kutuplardadır.
• Dünyadaki nehirlerin yaklaşık 2/3ü (yaklaşık 300 nehir) sınır ötesi su olarak bir kaç komşu ülke tarafından paylaşılmaktadır. Bu nehirlerin hemen hemen tamamı komşu ülkelerle sorunlara yol açmaktadır.
• Yaklaşık 1,1 milyar insan temiz içme veya kullanım suyundan yoksundur.
• Her yıl yaklaşık 5 milyon insan temiz su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölmektedir.
• 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri şiddetli derecede su sıkıntısı çekecektir.
• Halen dünyada 2,8 milyar insan şehirlerde yaşıyor, bu rakam 2025′te 4,5 milyara yükselecek. Şehirler temiz suya daha fazla ihtiyaç duymakta olup aynı zamanda da daha büyük atık su sorununa yol açmaktadırlar. Şehir nüfusunun artması ciddi su sorunlarını beraberinde getirecektir.
• Ülkemizdeki 3200 belediyenin yaklaşık 50 adedi kanalizasyon sularını arıtmaktadırlar. Başka bir deyişle nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonuna ait kanalizasyon suları doğrudan nehirlere dolayısıyla göl ve denizlere akmaktadır.
Su gibi aziz olun
Erol GENÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.