1.Uluslararası Güvenç Abdal Kültür ve Anma Etkinlikleri

1.Uluslararası Güvenç Abdal Kültür ve Anma Etkinlikleri

Gürgentepe' nin en büyük festivali olan 1.Uluslararası Güvenç Abdal Kültür ve Anma Etkinliklerine pek çok sanatçı katılacak.

Güvenç Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği' nin ilk kez düzenleyeceği 1.Uluslararası Güvenç Abdal Kültür ve Anma Etkinlikleri 19-20 (Cumartesi-Pazar) Temmuz 2008 tarihinde Gürgentepe' de gerçekleşecek.

Aynı zamanda Gürgentepe' nin en büyük festivali olan 1.Uluslararası Güvenç Abdal Kültür ve Anma Etkinliklerine  Erdal Erzincan, Mercan Erzincan, Tolga Sağ, Pınar Sağ Dertli Divani ve Özlem Özdil başta olmak üzere pek çok sanatçı katılacak.

Meraklısına not: Güvenç Abdal Kimdir?

Güvenç Abdal Hünkâr Hacı Bektaş Veli"nin güveninin kazanmış yiğit bir erdir. Eski menkıbelerde geçen adı ile Er Güvenç Abdal"dır. Bu adı ona Hünkâr Hacı Bektaş Veli vermiştir. Güvenç Abdal at binen ok atan iyi bir asker, yiğit bir er ve halk ozanıdır. Bu özellikleri ile geleneksel bir Türkmen eridir. Asıl adı Halil Nurettin"dir. Aynı zamanda Hünkâr Hacı Bektaş Veli"nin amcasının oğludur.

Güvenç Abdal, Pirinden nasbini aldıktan sonra Gümüşhane ili Kürtün ilçesi Taşlıca Köyü"ne gelir ve buraya yerleşir. Bu bölgenin stratejik bir özelliği de vardır. Hemen dağların diğer tarafı Rum Pontus İmparatorluğu topraklarıdır. Güvenç Abdal burada bir uç kale komutanı gibidir.   Topladığı askeri bilgileri Hünkâr Hacı Bektaş Veli"ye gönderir. Aynı zamanda da Türk gelenek ve göreneklerini koruyan Türk İslam sentezini bölgede harmanlamaya başlar. Yetiştirdiği ve Karadeniz"in değişik yerlerine gönderdiği yol önderleri ile Anadolu Alevi Bektaşiliğini Karadeniz Bölgesinin her yanına yayar.

32 yıl burada görev yaptıktan sonra kendisine verilen görevi yerine getirdiğini düşünerek pirinin yanına geri döner. Bu gün Hacı Bektaş Veli Külliyesinde türbesi bulunan Güvenç Abdal pirinin yanına geri dönebilen tek dervişidir. Karadeniz Bölgesinde birçok yerde Güvenç Abdal dervişlerinin yatırı, kurdukları ocaklar bulunmaktadır.

                                                 (Kaynak/http://www.guvencabdal.org/)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.