1 Mayıs'ta tatil yok, kutlama var

1 Mayıs'ta tatil yok, kutlama var

Hükümet, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına karar verdi.

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu Toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü.


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü oldu

Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Çiçek, toplantıda 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması konusunda Bakanlar Kurulu Kararı aldıklarını açıkladı.

Bu konudaki kararın kurulda imzaya açıldığını belirten Çiçek, konuyla ilgili düzenlemeleri Çalışma Bakanlığı'nın yapacağını söyledi. Bundan böyle 1 Mayıs'ın dünyadaki emsallerine paralel olarak Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanacağını ifade eden Çiçek, kutlamaların emeğe saygıyı vurgulamak ve çalışanın dayanı şmasını güçlendirmek açısından önemli olduğunu kaydetti.

Sendikaların Taksim'deki kutlama taleplerine de değinen Hükümet Sözcüsü Çiçek, sendikaların da siyasi partiler gibi anayasal kuruluşlar olduğunu, kutlama yapılırken yürürlükteki mevzuat çerçevesinde hareket etmelerinin herkesin menfaatine olduğunu vurguladı.

Kutlamaların, mitinglerin yapılabileceğine işaret eden Çiçek, "Bu toplantılarda bizim arzumuz devletin, valiliklerin kaymakamlıkların daha evvel ilan ettiği yerlerde yapılmasıdır. Biz de siyasi partiler olarak belirlenen yerlerde yapıyoruz. Biz hiçbir zaman Kızılay'da, Meclis'te yapmadık. Dolayısıyla ilan edilmiş yerlerde bu toplantıların yapılmasını arzu ediyoruz, destekliyoruz, teşvik ediyoruz. Onun dışındaki gayretler, kamu düzeni açıs ından böylesine anlamlı bir günün mahiyeti ve kamuoyunda değerlendirmesi açısından önemlidir.

1 Mayıs geçmişte endişe verici olmuştur, üzücü olaylar yaşanmıştır. Bütün sendikalarımız umut ediyoruz ki duyarlılık içinde resmen ilan edilmiş yerlerde yaparlar" diye konuştu.

"1 günlük iş kaybı 2 katrilyona mal olur"

Sendikaları yasadışı örgütlerin istismarına karşı da uyanık olmaya davet eden Çiçek, şöyle konuştu: "Türkiye'de terörle mücadele ile ilgili kapsamlı gayret, çaba gösterilmiş olmakla birlikte bir kısım yasa dışı örgütlerin istismar ettiklerini biliyoruz.

Bu toplantılara katılmak suretiyle bir kısım insanların canlarına, mallarına, kamu mallarına zarar verdiklerini gördük. İşçi kardeşlerimizin son derece uyanık olmaları ve bunlara fırsat vermemeleri gerekir. Bunu temenni ediyoruz. Ayrıca genel değerlendirmeler de yapılmıştır. Biz bugüne mahsus özel toplantı mekanı tayin etmiyoruz.

Önceden ilan edilmiş yerlerde kutlamalar yapıyorlar. Bunlar önceden ilan edilmiştir. Bu kanaatlerini açıkça ifade edebilirler. Onun dışındaki talepler doğru değildir. Sürtüşmeler, tartışmalar öyle başlıyor. Yeni bir sayfanın açılması lazım. Artık 1 Mayıs'ın hep beraber Emek ve Dayanışma Günü olarak, yasalara uygun olarak yapılması gerekmektedir."
Çiçek, 1 Mayıs'ın tatil olmasını arzu etmediklerinin de altını çizerek, tatilin getirdiği ilave masraflar ve yükler olduğunu kaydetti.

1 günlük iş kaybının 2 katrilyon civarında olduğunu hatırlatan Çiçek, "Toplu sözleşmeden gelen haklar var. Rekabetle ilgili sıkıntılar var. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanmıyor. Bazı günleri de tatil olmadan kutluyoruz. Ben 2.5 sene toplu sözleşme yaptım. Tatil olduğu zaman her şeyin hesaplaması, ona göre yapılmaktadır. Türkiye'nin işgücü kaybına tahammülü yok" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.