1 Mayıs olaylı başladı

1 Mayıs olaylı başladı

DİSK önünde toplanan gruba polis iki kez müdahale etti. Polis gaz bombası attı, işçilere panzerlerle su sıktı.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklama ile Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının yapılması yasaklanmasına rağmen, yurdun çeşitli illerinden gelen işçiler, bu yasağı delmeye kararlı.

Harbiye'deki DİSK Genel Merkezi önünde sabahlayan işçiler, "1 Mayıs bizim bayramımız. Engelleri aşıp, Taksim' de bayramımızı kutlayacağız" diyor.

Taksim' de kutlamaya izin verilmedi

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklama ile kutlamaların bu yıl da Taksim Meydanı'nda yapılmasına müsaade edilmedi. Ancak yurdun çeşitli illerinden gelen işçiler, bu yasağa uymamak konusunda kararlı olduklarını bildirdi.

İşçiler sabah saatlerinde İstanbul'a geldi

Kutlamalar için otobüslerle İstanbul'a gelen işçiler, Harbiye'deki Disk Genel Merkezi önünde sabahlarken, duvar diplerinde ve
otobüslerin bagajlarında uyuyarak, sabah saatlerinde başlaması beklenen kutlamalara hazırlanıyor.

"Sendikanın amacı aykırı olmaktır"

1 Mayıs kutlamaları için Aydın'dan geldiklerini ifade eden bir grup işçi, "1 Mayıs bizim bayramımız, bunun için Aydın'dan geldik. Akşam vardiyasından çıktık. Taksim' e gideceğiz. Engelleri aşıp, Taksim' de bayramımızı kutlayacağız" şeklinde konuştu. İşçilere destek veren bir öğrenci ise, "Sendikanın amacı aykırı olmaktır. Biz de sendikal haklarımızı kullanarak, bize yasak edilen ve bize ait olan Taksim Meydanı'nda kutlamamızı yapacağız"dedi.

Polis, Taksim' i ablukaya aldı

İşçiler, kutlamaları Taksim Meydanı'na taşıma konusunda kararlılıklarını gösterirken, bir diğer yanda da Taksim'i abluka altına alan emniyet güçleri, meydana kimseyi sokmamak için son hazırlıklarını tamamlamış durumda. Polis ekiplerine takviye olarak Jandarma ekipleri de Taksim'de hazır bulunuyor. Taksim Meydanı'na çıkan yollar ise saat 05.00'dan itibaren araç trafiğine kapatılmış durumda.

DİSK Genel Merkezi önünde arbede yaşandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs nedeniyle güvenlik önlemlerini artırırken, Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplanan bir grup, polis engeliyle karşılaştı. Yaşanan arbedede 2 kişi gözaltına alındı.

2 Kişi gözaltına alındı

Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde gece yarısından buyana bekleyen yaklaşık 15 kişilik gruba polis müdahale etti. Polis ekipleri, DİSK üyelerine 'içeriye girin' uyarısına bulundu. Uyarıları dikkate almayan DİSK üyeleri, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Polis ekipleri, kendilerine direnen eylemcilerden 2'sini gözaltına aldı.

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik işçi grubu, "Yoksulluk ve adaletsizliğe hayır" pankartı taşıdı. Genel merkez önünde slogan atan işçilere, binanın camlarından bakan gruplar da destek verdi.

Bina çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, megafonla grubu dağılmaları konusunda uyardı. Dağılmamakta direnen işçiler ve polis ekipleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

Gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale

Hazırlıklarını yapan polis ekipleri, uyarılara rağmen sloganlarını sürdüren işçilere tazyikli suyla müdahale etti. Gaz bombası da atılan işçiler, ara sokaklara doğru kaçışırken, bazı işçiler DİSK binasına sığındı. Gazdan etkilenen işçiler, sloganlarını sürdürürken, bölgedeki gerginlik sürüyor.

"İnadına 1 Mayıs, inadına Taksim"

Polis müdahalesinin yaşandığı DİSK Genel Merkezi önündeki gerginlik sürerken, açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Buradaki işçilerden birinin burnu kanarsa bunun sorumlusu hükümet ve Vali'dir" dedi. Öte yandan, genel merkez önünde toplanan yaklaşık 2 bin işçi, "İnadına 1 Mayıs, inadına Taksim" sloganları atıyor.

Süleyman Çelebi açıklama yaptı

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Merkez'e gelerek polis müdahalesi ve 1 Mayıs'ta Taksim'in yasaklanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklaması sendika üyeleri tarafından sık sık sloganlarla kesilen Çelebi, "Dün geceden itibaren gelen sendika üyelerimizi ve misafir sendika üyelerimizi gece boyunca misafir ettik.

Ancak sabaha karşı bina içinde ve dışında müdahale ile karşılaştık. DİSK'e üye ve diğer örgütten arkadaşlara müdahale oldu. Bu saldırıyı yapanları şiddetle kınıyorum. Olağanüstü hali aşan uygulamalarla Türkiye karşı karşıya. Yalnız burada Şişli'de değil, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaşanan bu baskıları protesto ediyoruz.

İnsanlarımızı daha buraya gelmeden, toplanmadan, gaz sıkarak, su sıkarak durdurmaya çalıştılar. Şuanda binada bin 500'e yakın insan var. Buradaki insanların, çalışanların tekinin bile burnu kanarsa sorumlusu iktidar olacaktır, Vali olacaktır. Şuan abluka altına alınan bu durum ortadan kaldırılmalıdır. Bizim özgürce Taksim'de anma yapmamız engellenmemeli" dedi.

DİSK, KESK ve Türk-İş'in duyarlılık göstererek sağduyu ortaya koyduğunu ifade eden Çelebi, "Bu yasa dışı uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bu ülkeyi germeyin. Bu ülkede işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeyin. Sorumlusu bunları yapanlar olacaktır.

 Biz buradayız, inadına 1 Mayıs'ı kutlayacağız. Televizyonlardan aldığım bilgiye göre yayın yasağı getirilmiş. Bu hangi demokrasi anlayışına sığar. Biz burada saat 10.00'da toplanma kararımızı verdik, buradayız" diye konuştu.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı DİSK Genel Merkezi önündeki gerginlik sürerken, sendika üyeleri, bina camlarından bayrak sallayarak "İnadına 1 Mayıs, inadına Taksim" sloganları atıyor.

Ara sokaklara kaçtılar

DİSK Genel Merkezi önündeki polis müdahalesinde sıkılan biber gazından etkilenen işçiler, ara sokaklara sığındı. Yerlere oturan işçiler, uzun süre kendine gelemedi.

Bazı işçiler baygınlım geçirdi

DİSK Genel Merkezi önünde polisin gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ettiği işçiler, ara sokaklara kaçıştı. Aralarında bayanların da bulunduğu grup, sıkılan gazın etkisinden uzun süre kurtulamadı. Uzun süre öksüren işçilerden bazıları baygınlık geçirdi. Bu sırada sendika binasının camlarından bakan işçiler, polise taş attı.

Gerginlik sürüyor

Müdahalenin ardından tekrar sendika binası önünde toplanan işçiler, sloganlar atmaya devam ediyor. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

Bir işçiye ambulansta müdahale edildi

Disk Genel merkez binası önünde polisin gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ettiği işçiler, ara sokaklara kaçışırken, baygınlık geçiren bir işçi ambulansa alındı. Ambulansa konulan işçinin kalp krizi geçirdiği öğrenildi.

Beyoğlu'nda molotof kokteyli hazırlayan bir kişi yakalandı


Beyoğlu'nda ara sokaklarda uygulama yapan Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, saat 20.00 sıralarında Örnektepe Yeniyol sokak üzerindeki Meşe Altın İlköğretim Okulu'nun bahçesinde M. D. (19) isimli kişiyi molotof kokteyli hazırlarken yakaladı.

İkinci müdahale yapıldı

Sendika binası önünde yaşanan ilk müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan ve sendika binasına sığınan işçilerden oluşan yaklaşık 40 kişilik grup, bir süre sonra tekrar toplandı. Sloganlar atarak polisin tutumuna tepki gösteren işçiler yere otururken, polis panzerinden grubun üzerine tazyikli su sıkıldı. İşçiler müdahale üzerine kaçışırken, bölgedeki gerginlik sürüyor.

Acil serviste gaz bombası

Şişli Etfal Hastanesinin acil servisinde polisten düşen bir gaz bombası patladı. Serviste bulunan hastalar gazdan etkilendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.