Hakan GAZİOĞLU

Hakan GAZİOĞLU

CUMHURİYET BİTERKEN; TÜRKİYE, SOLCUSUNU ARIYOR

CUMHURİYET BİTERKEN; TÜRKİYE, SOLCUSUNU ARIYOR

Türkiye solcusunu arar mı?bence arar.Arayacak.Peki Türkiye de böyle bir arayış var mı?yok,olmayacak.

Çelişki gibi görünebilir yukarıda ki paragraf ama değil!Söz konusu olan Türkiye toplumuysa kendi solcusunu aramayacak ama aradığı,arzuladığı ve ihtiyacı olan SOL dur.Türkiye nin sorunu SOL dan uzak olmasıdır yada SOL olmamasıdır,ikisi aynı şey midir,değildir.

Türkiye nin tarihi solcusunu arıyor,arayacak.Bu arayış tarihin kendisinde aslında.Cumhuriyetimizin kuruluşu Sovyetler Birliğinin yarattığı anti-emperyalist enerjinin küvezinde geçekleşti.Kemalist iktidar,ülkenin dört tarafını sarmış emperyalist kuşatmayı SSCB ye yakınlaşarak,onun maddi-manevi desteğini bir anlamda kullanarak kırdı.Kabaksa yunanlıların başına patladı.Türkiye İngilizlerle,İtalyanlarla,Fransızlarla savaşmadan diplomasi trafiği içerisinde kendini gerçekleştirdi.Hatta daha da ileri gidip bu diplomatik ilişkilerle saydığımız ülkelerin pasif desteğini bile aldığını söyleyebiliriz.

Cumhuriyetimizin kuruluşunda SOL vardır.SBKB vardır,Yeşil Ordu vardır,Halk İştirakiyun Fırkası vardır,Türkiye Komünist Partisi vardır.SOL cumhuriyetin yanındadır.Olacaktır,olmak zorundadır.Bu onun SOL olmasından kaynaklanır.

Bakın tarih solcusunu aramıştır ,bulmuştur.


Nasıl bulmuştur?SOL ve solcu tarihle buluşmuştur.


2. Dünya Savaşının ardından Türkiye çok partili rejime geçti.30 yılı aşkın süredir süren tek parti diktatörlüğü birden demokrasiye dönüverdi.Nasıl oldu?

2. Dünya Savaşını SSCB nin kazanması ,art arda sosyalist iktidarların kurulması sonucu,demokratik halk iktidarlarının yarattığı meşruluğun basıncıyla oldu.Tarih yine SOL u buldu ve kendini yine ileriye doğru attı.Diktatörlükler yıkıldı,faşist rejimler sona erdi,Dünya işçileri yeni haklar kazandı.


Birileri ki malumdur kim oldukları,hesaplarını iyi yaptı;tarih SOL la buluşmamalı! Hem içerde hem dışarıda Sol un önü kesildi.Nato-gladio örgütlenmeleri,özel harp dairesi,tarikatlar,faşistler,tarikat sermayeleri,imam hatipler,ABD den yağan fonlar.Orta Doğu da Yeşil kuşak.Katliamlar,cinayetler,provakasyonlar.


Bunları hepimiz biliyoruz.Biz konuya dönelim.


Gelinen noktada,solcusuyla buluşamayan cumhuriyet tasfiye ediliyor.Solcusuyla buluşamayan laiklik bitiriliyor,solcusuyla buluşamayan aydınlamacılık bitiyor.

Türkiye tarihi solcusunu arıyor,arayacak;ama Türkiye toplumu aramayacak;ama aradığı o.

Solcuyum diyenin yapması gerekense,cumhuriyetine sahip çıkabilecek,halkıyla buluşabilecek tarihsel cüreti gösterebilmektir.

Çünkü Türkiye tarihi uzun zamandır buna hasret,

Çünkü tarih geriye döndürülüyor,

Çünkü işçi sınıfımızın buna ihtiyacı var .Solunda.


SOL ne midir?SOL tarihin mantığıyla hareket etmektir.Bu tarihi bir misyondur.

Ve tarih SOL u seçmiştir,bu da başlamak için avantajımızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar