SİYASETİN GÖREBİLDİĞİ

 

SİYASETİN GÖREBİLDİĞİ 

Siyaseti basit anlamda, “insan için en iyisini yapabilme iddiasının hayat bulduğu alan” olarak anlayabiliriz. Aslında siyaset kurumu ile ilgili direkt bir şeyler yazmayı tercih etmesem de, her şeyin temelinde yer alan insanın bu alana verdiği tepkiler açısından paylaşım yapabiliriz.  

Peki, bu taraftan bakıldığında siyaset nasıl görülmektedir? Mucizevî çözümlerin gerçekleştirildiği bir sihir dünyasından mı bahsediyoruz? Aslına bakarsanız bu tür bir inancın nasıl geliştirildiğini anlamadan, gerçekte olan biteni anlamak mümkün olamaz. Her zaman ortalama bir algının inşası ile bu tür abartılı beklentiler devrede tutulmaktadır. Ortalama algıdan kasıt, sürüklenen bir insanın anlayışını oluşturan bakışın sınırlılığından bahsediyorum. Yer küredeki hemen hiçbir oluşum (istisnalar hariç ki siyaset asla bir istisna değildir ve bu anlaşılabilir bir durumdur), gerçekler üzerinde inşa edilerek ilgi göremez. Bu durumu bilenlerin buna uygun bir strateji ile yapılandırıldıklarını biliyoruz. Aslında görmek isteyen her kesin de bileceği bir gerçekten bahsediyorum. Ancak sınırlı algı bu noktada son derece kısıtlayıcı bir engel oluşturmaktadır.  

Bir topluluğu temel alırsak, gerçekler üzerinden yürümek kaç kişinin ilgisini çekebilir? Benim yaptığım gözlemler çerçevesinde çok az olduğunu söyleyebilirim. Bu durum reklamize bir propaganda sürecini cazip kılmaktan son derece uzaktır. O zaman cazibe merkezi oluşturabilmenin yollarına bakmak gerekecektir. Peki, ne olursa bu zemin yaratılabilir ve gündemler yaratılabilir? Efsaneler, evet tam olarak efsaneler birçok alanda iş görür, siyasette olduğu gibi.

Devam edecek.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar