Şair TIFLI, Ordu MÜFTÜSÜ TIFLI, Ordu BELEDİYE BAŞKANI TIFLI

 Şair TIFLI

 Ordu MÜFTÜSÜ TIFLI

 Ordu BELEDİYE BAŞKANI TIFLI

 

    Ordu Belediye Meclisi" nin 5 Mart 2008 tarihli toplantı gündeminin24. maddesinde Belediye İmar Müdürlüğünün Ordu Belediyesi Meclis Başkanlığına verdiği bir yazıyla gündemin 24. maddesine aldırttığı “Yeni Mahallede ki TIFLI Caddesinin adının Uğur FURTUN” olarak değiştirilmesi talebi vardı..!

Bu değişim talebini meclis başkanlığına sunan genç imar müdürü asıl adı Hasan Tahsin olan Tıflı Efendi" nin 1900" lü yıllarda Ordu Müftülüğüne, 1897 yılında Trabzon Valiliğince Ordu Belediyesi Başkanlığına tayin edildiğini nereden bilebilirdi.

Meclisin 24. gündem maddesine alınan bu teklif, komisyona havale edildi, bir sonraki mecliste karara bağlanacak.

  Araştırmacı – yazar İbrahim DİZMAN" ın derlediği 1900 – 1999 tarihlerini kapsayan bir belgesel niteliğindeki gazete arşiv çalışması “Ordu" nun 20. Yüzyılı” kitabının önsözündeki Belediye Başkanı Seyit TORUN imzalı “Sunuş” ta bakın ne yazılı. “ Kentini tanımayan, tarihsel akışını bilmeyen, oraya hizmet edenlerden haberi olmayan kimse, gerçek anlamda o kentli olmaktan da uzaktır.

  Orada yaşıyor olmak yalnızca rastlantıların sonucu demektir. Bu insanın kendi kişisel geçmişinden de uzak olması anlamına gelir.

Kentini tanıyan kişi, hiç kuşkusuz kentine sahip çıkacaktır…”

Bu anlamlı sunuştan alınan güzel sözlerden sonra, Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN" un basımını üstlendiği Ordu Belediye Yayınları “ Ordu" nun 20. Yüzyılı “ kitabının 13. sayfasında 1900" lü yılların ilk başlangıcındaki haber başlığı ise şöyle:

“Şair Tıflı Ordu Müftülüğüne atandı.”

Biben Köyü" ndeki Medresesinde din adamlığı, Ordu Belediye Başkanlığı, Ordu Müftülüğü ve Ordu" nun kültür hayatına Divan kazandıran Şair Tıflı" nın Belediye Meclis Salonundaki Belediye Başkanları Panosunda üstelik bir de fotoğrafı var.!1897 tarihinde Ordu" da Belediye Başkanlığı görevi yapmış Tıflı" yı merak edenler varsa girişteki duvarda asılı olan resmini ve ismini görebilirler.

   

                                       TIFLI EFENDİNİN

BELEDİYE BAŞKANLIĞI

    Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş Savaşkan ailesinin dedeleri Tıflı Efendi için Araştırmacı – Yazar rahmetli Sıtkı ÇEBİ" nin yazdığı “ Ordu Şehri Belediye Tarihi “ kitabının 187. sayfasından özet alıntılar şunlar;

   Fezleke Süleyman Ağa" nın başkanlıktan ayrılması üzerine yerine Trabzon Valiliğince 1897 tarihinde Ordu Kazası İdare Meclisi Tahrirat Kâtipliğinde bulunmuş olan Tıflı Efendi tayin ediliyor.

   Asıl adı Hasan Tahsin olan Tıflı Efendi, ailece Ordu" nun Biben (yeni adıyla Topluca ) köyündendir. Medrese tahsili olan kültürlü bir kimsedir. Edebiyatla bilhassa şiirle çok meşgul olmuş, şiirlerinde Tıflı mahlası kullandığı için, hemen her yerde Tıflı adıyla tanınmış ve anılmıştır.

    Ordu" nun kültür hayatına bir divan kazandıran Tıflı Efendi H.1265 miladi 1849 tarihinde, babası Hasan Sıtkı Efendi" nin naib olarak bulunduğu Mudurnu kasabasında dünyaya geldi.

   1869 tarihinde memuriyet hayatına girdi; ilk defa Trabzon" un Mektubi kaleminde vazifeye başlayan Tıflı Efendi, bir süre Erzurum" da, tekrar Trabzon" da, oradan da babasının naib olarak bulunduğu Giresun" a gelerek Tahrirat Kitabetinde çalıştı.

   Amasya Mahkemesi" nde, Mecitözü Mal Müdürü, Fatsa nahiyesi naib vekilliğinde de vazife yapan Tıflı Efendi, 1874 yılında Ordu Emanet aşarı Baş Kitabetine tayin olundu; 1875" te Ordu" nun Trebolu kazası Mal Müdürlüğü" ne geçti.

   1876 – 1877 Osmanlı – Rus Harbi" nin çıkması üzerine, gönüllü olarak Kafkas cephesine gitti. Buradaki askerlik hizmetlerine karşılık “Kolağası” rütbesiyle taltif olundu. Savaştan sonra Ordu" ya döndü; 1878" de Ambar Memuru, 1880" de Ordu Kazası Baş tahsildarlığı; aynı yıl Ordu Mahkemesi Baş Kâtipliği vazifelerinde bulundu.

  1881" den 1884" e kadar Ordu Kazası Tahrirat Katipliği yaptıktan sonra istifa ederek, babasının köyü olan Biben" de bir medrese kurarak burada gönüllü olarak ders vermeye, çevredeki köylerin gençlerini yetiştirmeye başladı. Tıflı Efendi 1897 yılında Trabzon Valiliğince Ordu Belediyesi Başkanlığına tayin olundu. Bu vazifede 1 yıl kalan Tıflı Efendi, aynı yılın sonlarına doğru istifa ederek, tekrar Biben" e oradaki medresesine döndü.

              ORDU MÜFTÜSÜ TIFLI

Fakat Tıflı Efendi" yi köyünde yine rahat bırakmadılar ve 1900 tarihinde, kendisini Ordu Kazası Müftülüğü" ne tayin ettiler. Bu vazifede 7 yıl vazifede kalan Tıflı Efendi 1907 tarihinde Ordu Müftüsü iken vefat etmiştir.

                          ORDU BELEDİYE

                           BAŞKANI TIFLI

  Tıflı Efendi" nin Belediye Başkanlığı zamanında, Ordu çarşısındaki imar çalışmalarının plana uygun olarak yürütülmesini engelleyenler, bu defa da onun karşısına çıktılar.

Tıflı Efendi çarşı sahasındaki durumun “ kapanın elinde kalması “ gibi bir ortama doğru gittiğini görünce, bu gibilere karşı Trabzon Valiliği" ni devreye sokmayı kararlaştırdı.

Bu yağmanın önlenmesi sağlanmadığı takdirde, kendisine Kavaklar Dibi" nde (bu günkü belediye iş hanının olduğu yer) üç arşın (2 metre), bir buçuk arşın eninde bir arsa tahsis edilmesini arz ve talep eder.

Bu yer aslında kendisi için bir mezar yeridir. Tıflı Efendi, bir acı mizah olarak şehirdeki yağmacılığın ne durumda olduğunu bu ifadeyle anlatmaya çalışmıştır.

Tıflı" nın Trabzon Valiliği"ne gönderdiği bu çok anlamlı yazısı üzerine, Trabzon Valisi Kadri Paşa Ordu şehrindeki durumla ilgilenilmesi için gereken talimatı verir. Ordu" ya teknik adamlar gönderir. Planlara aykırı işlemlerin yapılması halinde hepsinin yıktırılacağını halka duyurulur.

                        ŞAİR TIFLI

Tıflı Efendi çok yönlü bir kişiliğe sahipti. Bilgindi ve iyi bir idareciydi. Şiirlerini bir Divan" da toplamıştı. Klasik bir Divan şairi olmaktan ziyade, çeşitli yelerde, değişik vazifelerde bulunduğundan, çevresindeki toplumun dertlerini, isteklerini, noksanlık ve kusurlarını şiirlerinde mısralaştırmış, kişilerin kötü yönlerini de sert bir üslupla hicvetmekten kaçınmamıştır.

Ordu"nun kültür hayatında büyük bir yeri olan şair Tıflı Efendi çeşitli yerlerde memurluk yapmaktan bıkmış, yorulmuştur. Bu duygularını şöyle ifade eder;

                         

              “ Akibet Trabolu Mali" ne oldukta müdür,

                 Bir de gördüm edecek hasmımız ifnayı vatan.

                                              …

                  Bir buçuk yıl oluyor hanemi terk eyleyeli,

                  Sergüzeştim olamaz kabili ihsayi vatan…

                                                …

                   Bezm- i fanide nice çamlar devirdim sorma hiç,

                   Elde bir şey kaldı ise sadece çay bardağıdır..

                                               …

                   Kuldan istimdat etme, gayriden ümidi kes

                   Kimseye arz eyleme halin, sana Allah bes ( yetişir)

                                                …

                   Gam çekme ey merd-i gayur mümkün mü tağyir-i kaza,

                   Kıl Hakk" a tefviz- i umur takdirine göster rıza.

                                                 …

                   Ne dehrin zevkine mesrur, ne izz-ü cahına mağrur

                   Sakın olma bu viran haneye bak Tıflı yeter ibret… “

 

              MECLİSTE SÖZ KONUSU... TIFLI İSE...

Yeni Mahalle Tıflı Caddesi" ne bir vefa örneği olarak Ordu Belediyesi" nin adını verdiği Biben Köyü" nden 1849 doğumlu Hasan Tahsin ve yazdığı şiirlerinde kullandığı mahlası ile TIFLI büyüğümüz söz konusu ise sözün bittiği yer bu…!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar