FORTİS BANK İÇİN LETERME “ PANİK YAPMAYA GEREK YOK”

Tuncer ENGİN

Dünyadaki Küresel finans krizi Türkiye"de de bazı bankalar üzerinden etkisini hissettirirken Amerika"nın 850 milyar dolarlık kurtarama paketini yasallaştırması ardından Başkan Bush"un kurtarma finans paketini bekletmeden onaylaması piyasaları biraz olsun rahatlatırken Pariste bir araya gelen Avrupalı liderlerin birlikte çalışma önerilerini AB bu kararı “ doğru yönde atılan adım” olarak değerlendirdi.


Hürriyet Gazetesinin Ekonomi ilavesinde para piyasalarında söylentilerde adı geçen bazı bankalardan Fortis Bank için şu ifadeleri kullandı;


Belçika: Paniğe gerek yok Fortis"e yeni sahip bulacağız
Belçika Başbakanı Yves Leterme, pazartesi piyasalar açılmadan güveni sağlayabilmek için zor durumdaki banka Fortis"e yeni sahip bulmayı hedeflediğini söyledi. Belçikalı televizyon kanalına konuşan Leterme, hükümetin Fortis"in Belçika operasyonları için devralma teklifini incelediğini söyledi.


Leterme Belçikalı VTM televizyonuna “ Fortis sağlıklı bir şirket, borç ödeme gücü var ama şu anda sadece likidite sorunu bulunuyor. Fortis"i devralmak isteyenler var, şu anda masada bir teklif bulunuyor” dedi. Endişeye gerek olmadığını dile getiren Yves Leterme, “ Piyasaların açılmasından önce açık bir işaret vereceğiz. Bütün seçenekler dikkate alınıyor, panik yapmaya gerek yok” diye konuştu.


Belçika Hollanda ortaklığı Fortis dünyadaki son günlerde Finans krizinden etkilenen bazı bankalardan birisi olarak Ordu"da da hizmet vermeye, personelinin bir çoğu da yönetiminden şikayet ettiği bankadan ayrılmaya çalışıyor..


Belçika Başbakanı Yves Laterme Fortis Bank için garantiyi vermiş “ Panik yapmaya gerek yok” demiş..!

BİR BU EKSİKTİ…
FINDIKTA AFLATOKSİN FURYASI ..!!

Milyonlarca Fındık üreticisinin beklentisi fındık ürünü bu senede çok olmasına rağmen üreticisinin yüzünü güldürmedi, umutlar bir dahaki seneye kaldı, umutlar yeşermeden söndü. Üreticinin fındığı Tüccardan fındık masrafları için aldığı masraf parasına bile karşılayamaz hale geldi..
Mantarın kilosu 10-15 milyon liradan alıcı bulurken 50 randıman kabuklu fındığın kilosu 2.5 milyon lira. Üç kilo fındığa bir kilo istavrit balığı alabiliyoruz.


Bütün bunlara rağmen TMO"dan gün alıp fındık verenler Tüccara fındığını vermek zorunda olanlardan şanslı gözüküyor. Sahil kesiminde havaların güzel ve güneşli gittiği günlerde bu bölgelerin fındık üreticisi fındığını ıslatmadan kurutmayı başardı ve fındığını vermesi gereken yerlere iyi kötü teslim etti.
Sonra ne oldu ?,. havalar yağışlı gitmeye başlayınca yükseklerde geç oluşan fındık üreticisini kara kara düşündürmeğe başladı. Özellikle yağışlı giden bölgelerde,dik ve yamaç yerlerde toplaması bir sorun kurutması daha da sorun olan fındıklar yüksek harmanlarda ıslandı naylon altlarında ıslak ıslak günlerce güneş beklemek zorunda kaldı.


Olayın farkında olan üreticiler kavsuktaki yaş fındıklarını kamyonlarla aşağıya indirerek sahillerdeki tanıdık harman yerlerinde veya yol kenarlarında kurutmaya çalıştılar.


Fındığını yüksek köylerden aşağıya getiremeyen fındık üreticileri kapalı ve yağmurlu havalarda tente altındaki bekletmek zorunda kaldığı fındığını kurtaramamanın çaresizliğini yaşadılar.


Yağıştan rutubetten çok çabuk etkilenen ve uzun zaman içinde harmanda ne kadar kurutulabildiyse piyasaya getirilen fındık hem karardı hem de içi bozulmaya çürümeye yüz tuttu.


Yani fındık üreticisinin yüzü iki defa gülmedi. Nem oranı yüksek rutubetli fındığı TMO zaten almıyor deposuna koymuyor.Üreticinin borcu karşılığı Tüccara getirdiği fındıkta ise yüksek oranda Aflatoksin gözüküyor.
Sorarlarsa bu sene fındık geçen seneden fazla, fazla olmasına fazla da fındığın sorunları daha da fazla..!!


Ne olacak bu fındık üreticisinin hali arkadaş ?...
Fındık üreticisinin çocuğu okula..üniversiteye gitti ev kirası bakım masrafları haşlığı olacak ama Üreticinin fındık mahsülü para etmiyor. Üretici sene içerisinde tüccarından para almıştır borcu var borcunu ödeyemiyor..!! Fındığa güvenip Çocuğunu evlendirecekti fındığı para etmiyor..Fındık üreticisinin iki yakası bir araya gelmiyor.


Borç..yine borç..!!
Eskilerde fındık ayı için erkek ayı derlerdi ya,bu yıl fındığın erkekleri yine bekar kalacak.

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi geçtiğimiz günlerde Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy ile bir sohbetimizde yükseklerden gelen fındıklarda iyi kurutulamadığından çok ciddi olarak Aflatoksin görüldüğünü söyleyerek fındık üreticisi için bu bir felakettir bu sıkıntı 10-15 gün sonra patlar” dedi…
Aflatoksin"li fındığı TMO almaz, Aflatoksin"li fındığı Tüccar almaz , Avrupa Aflatoksinli fındığı hiç mi hiç almaz Aflatoksin"li fındıkları geri gönderir.Yağmur bir taraftan toprağa rahmet yağdırırken diğer taraftan yükseklerdeki Fındık üreticisine yağışlardan ve rutubetten kurutamadıkları fındıklarına Aflatoksin yağdırmış !…
Üreticinin Fındığı olur Radyasyon olur..
Üreticinin Fındığı bol olur fındıkta fiyat olmaz,
Üreticinin fındığı bol olur bu defa da Aflatoksin olur.
Hani derler ya..Bir bu eksikti..!
Aynen öyle…

Not: Aflatoksin; Fındıkta nemden rutubetten oluşan bir tür zehirli madde.

BELEDİYE AĞAÇLANDIRIYOR
Ordu Belediyesi Park Bahçeler müdürlüğünün Ordu"nun çeşitli yerlerinde yaptığı çiçek ve ağaçlandırma çalışmaları her sene daha da iyiye giderek beğeni kazanıyor. Gerekli alanlara dikilen mevsim çiçekleri dikkatlerden kaçmazken Rıhtım iskelesi karşısında dikilen Limon Selvi ağaçları ise şehir girişinde görsellik yarattı.


Samimi söylemek gerekirse Rıhtım iskelesi karşısına dikilen Limon selvi ağaçların kayalık bölgede olmasından dolayı orada tutmayacağını düşünenlerdendim fakat zaman içerisinde dikili ağaçların yerlerinde serpildiğini ve renklerini sağlıklı muhafaza ettiğini görünce daha da sevindim, buraya gerçekten yakıştı dedim şimdide aynı kanaatteyim.


Bu dikilen ağaçlar daha da geliştiğinde ve kayalıkları aydınlatan ışık hariç spotların kötü görüntüsünün önünü kapattığında çok daha dekoratif ve dikkat çeken rengarenk aydınlatılmış şehir girişi olacağı kesin. Yeter ki bu ağaçların gelişmesi engellenmesin bakımları yapılsın kayalığın önünde bir yol boyunca yeşil duvar gibi gelişsin.


Güzelim Limon Selvi"nin gelişmiş halini ve güzelliğini yakından görmek istiyorsanız Ziraat Bankasının önüne dikilen ağaçlara dikkat edin yazının mahiyetini de anlamış olursunuz .


Laf aramızda Ziraat Bankasının önündeki gösterişli iki limon çamından birisinin tepesinin nasıl ve neden kırılmış olduğunu da anlamış değiliz.!.


Şehir merkezinde Belediyenin veya şahısların diktiği güzelim ağaçlar, çiçekler hepimizin görsel güzellikleri ve onları dikenlere yetiştirenlere teşekkür ediyoruz, 19 Eylül 1924"te Atatürk"ün Ordu"ya gelip karaya çıktığı küçük iskelenin yanındaki alana, dikilen ağaçlar da buna dahil.
Ve bu Ağaçlara kıymayın efendiler diyoruz..!!

Önceki ve Sonraki Yazılar