Şair Ali Öztürk

Şair Ali Öztürk

İPSİZ RECEP

TRT"1 de 7 Ekim akşamı yayıma giren ve başrollerinde Kadir İnanır"ın oynadığı “İpsiz Recep” adlı dizi, kendinden bir hayli söz ettireceğe benziyor.

Peki ama kimdir bu “İpsiz Recep” ?

Yaptığım araştırmalara göre ,Rize"nin Portakallık Mahallesi"nde 1878 yılında doğan İpsiz Recep"in annesinin adı Cemile, babası Hüseyin"dir.

Rize ile Hopa arasında takasıyla gaz ve tuz kaçakçılığı yaptığı söylenen İpsiz Recep, Rize"nin Rus işgalinden kurtuluşunda büyük yararlıklar göstermiş. Bir ara Sibirya"da taş ocaklarında çalıştırılırken bir yolunu bulup kaçmaya başarmıştır.

İpsiz Recep, daha sonra İstanbul"a gelip çalışmaya başladığı zaman istiklal harbi patladığında on beş arkadaşı ile birlikte İstanbul"dan ayrılıp Kefken Adası"na gelir. Arkadaşlarıyla birlikte dinlendikleri bir zamanda yabancı bandıralı bir geminin kendilerine doğru geldiklerini fark ederler. İyice yanaştıkları zaman geminin Fransız olduğu anlayıp on beş arkadaşlarıyla birlikte gemiyi çevirip, teslim alırlar. Gemiyi Sakarya Nehri"ne kadar getirip zamanın Karasu Bucak Müdürü"ne teslim ederler. Geminin arpa yüklü olduğu görülür. Bu hareketinden sonra İpsiz Recep Karasu"da karargah kurup Ankara ile irtibat sağlar. Ankara kendisine milis kuvvetleri komutanlığı olarak yüzbaşı rütbesi verir. Bundan sonra İpsiz Recep"in etrafında 1800-2000 kişi kadar genç toplanır. Bu gençlerin katılmasıyla İpsiz Recep Karasu"nun ve civarının savunmasını ele alır.

İpsiz Recep doğruluğu, dürüst ve mertliği sayesinde etrafın takdirini toplayıp sözü geçen kişi durumuna gelmiş, halk kendisine “emice” unvanını vermiş, İpsiz Recep"in bu durumunu tespit eden Ankara, emrine üç istihbarat subayı vererek harp hali ve şekli üzerine nasıl hareket edeceğine dair emirler göndermiş. İpsiz Recep aldığı emir gereğince Karasu"ya saldırmak üzere hazırlık yapan Yunan ordusuna karşı hazırlığını yapıp, Karasu"ya girmesine mani olmak üzere taarruza geçerek Yunan kuvvetlerini püskürtmüş, bozguna uğrayan düşmanı takip etmek amacıyla Geyve Boğazı, Bilecik, Eskişehir milis kuvvetlerine katılıp yardım ederek başarı sağlamış, İstiklal Savaşı"nda gösterdiği başarıdan dolayı kendisine İstiklal madalyası verilmiştir.

İstiklal Savaşı"nda iç ve dış düşmanlara karşı milli duygularla dolu olarak saldıran, bu konuda anlayış gösterenlerin yardımlarından yararlanan İpsiz Recep ve mahiyetindeki milliyetçiler amansız bir mücadele ile Yunan ve Çerkez Ethem kuvvetlerinin herhangi bir şekilde zarar vermelerine meydan vermemişlerdir. Düşman denizden bombalarla dağları dövmüşse de çıkarma yapma imkanı bulamamıştır. Karasu"da yürüyemediği gibi çekilip, bilinmeyen yönlere doğru gitmiştir.
İstiklal Savaşı"nda her türlü zorluğa karşı mücadelesini sürdürüp, milli duygularının sesine göre fedakarlıktan çekinmeden başarı gösteren İpsiz Recep, 1928 yılında Yenimahalle"deki evinde ölmüş, vasiyeti üzerine mezarı Karasu şehir mezarlığına defnedilmiştir. İpsiz Recep"in kişiliğini tanıyan, iyiliğini unutmayan, yardımı borç ve görev sayan Karasulular tarafından hizmeti ve kişiliğine yaraşır mezarı ile muhteşem görünüşü göze çarpmaktadır,

Atatürk"ün de kendisine “emice” diye hitap ettiği İpsiz Recep, kendisine verilen İstiklal Madalyasını, “vatan hizmeti madalya için yapılmaz” deyip almamış ölümünden sonra bu madalya eşine verilmiştir.

Ne var ki, yakın tarihimizi iyice araştırmayan bazı çevreler, İpsiz Recep,Topal Osman gibi Milli Mücadelenin yüreği vatan aşkıyla çarpan halk kahramanlarının, yalnızca despotlukları ile eşkıyalıklarını dile getirmektedirler.

Ne diyelim ki ?


Önceki ve Sonraki Yazılar