AGANİGİ NAGANİGİ- FINDIĞIN ŞEYTANLARI

AGANİGİ NAGANİGİ- FINDIĞIN ŞEYTANLARI

Taner CONGUR

Fındık iç piyasada tüketilsin diye hazırlanmıştı bu reklam. Fındık her derde deva. Aşağıya yukarıya, beyne, kalbe... Son zamanlarda trafikte bile slogan geliştirdiler: Ceza yeme fındık ye.

Bu sene Karadenizliler" in çerezlik fındıkları bol. Eşe dosta bol bol fındık veriliyor. Çünkü, sudan ucuz. Bir damacana su 5 ytl. Bir kilo fındık 2.5 ytl. 2 kilo fındık ver 1 paket fındık al. 3 kilo fındık ver 1 kg. zeytin al. Kim demiş fındık para etmiyor diye?

Eskiden fındık para ettiği için, üretici fındığı ağız tadıyla yiyemiyordu. Dolayısıyla malum işten de mahrumdu. Bu sene doktor yok, hastane yok; 3 öğün fındık var. Ye yiyebildiğin kadar. Batan geminin malları bunlar.

Buraya kadar fındığın faydalarını anlattık. Şimdi gelelim gerçeklerine. Üretici hükümeti unutsun. Devlet artık fındık işine sıcak bakmıyor. Bu sene zoraki 4 ytl fiyat verdi. Ne zaman? Sahilde fındık toplama işi bittikten sonra. 50 yıllık fındık tarihinde Ağustos sonu fındık fiyatı açıklandığını ilk defa gördük.

Fındık lobisi yani fındığın baronları, fındık ağaları bu sene fındığa fiyat vermediler. Televizyonlara, gazetelere verdikleri beyanatlarla üretici savunucusu kesildiler. İnanmayın. Fındık alımları tekelleşmiştir. İhracatçı her zaman karını fazlasıyla yapar. Hiçbir silahı, gücü ve pazarlık payı olmayan üreticidir.

Fiskobirlik denen bir kuruluş var. Üreticilerin temsilcisi. Ne iş yaparlar belli değil. Yıllardır fındığın yerlerde sürünmesinin en büyük sorumlusu Fiskobirliktir. Her dönem har vurup harman savrulmuş, yenmiş içilmiş, sonunda bu duruma gelinmiş. Yıllardır üretici burayı yönetenlerden hesap sormayı maalesef aklına bile getirmemiştir.

Fiskobirliği borç batağına sokaktaki vatandaşlar getirmedi. Basiretsiz yöneticilerin elinde bu hale geldi. Hükümet verecek Fiskobirlik yiyecek. Deniz bitecekti; bitti. Fındığı 7 ytl" ye al, 2 ytl" ye sat. Milletin parasını verme. Sonra çık ağla. Makamlar ağlama duvarı değil.

Ne işin var marketçilikte. Var mı kanunda böyle bir iş yapmak. Oralara harcayacağın paralarla milletin parasını ödesene.

En son 1.7 ytl" den tüccara fındık sattın. Piyasanın anasını ağlattın. 2 kuruş para uğruna binlerce üreticiyi mağdur ettin.

Tüccarın keyfi yerinden her dönem olduğu gibi. Ticaret Odası Başkanı, Borsa Başkanı açıklama yapıyor. Fındık politikası oluşturmak lazım. Günaydın! Kim oluşturacak? Siz ihracatçı değil misiniz? Fındıktaki oyunları en iyi siz bilmiyor musunuz? Siz tüccarsınız. Bir insan hem kendi karını hem üreticinin karını düşünemez. Ben icraata bakarım. Yıllardır konuşmadan başka bir şey yok. Artık insanlar yoruldu.

Dünyanın 1 numaralı fındık üreticisi olacaksın; fındığın fiyatını belirleyemeyeceksin. Dünyanın neresinde böyle bir rezalet var. Kurumların başında oturanlar gerçekleri kamu oyuna açıklayacaklar. Güçleri yetiyorsa. Yetmez. Onlar da bu çarkın içinde. Ticaret yapıyorlar. Menfaatlerini düşünmek mecburiyetindeler.

Onun için köşe kapmaca oynayalım. Fındığın gerçeğinin konuşulan gibi olmadığını sağır sultan biliyor.

Fındık 2.5 ytl bozdur bozdur harca. Bermuda şeytan üçgeninden üreticinin sağlam çıkma şansı yok.

Vurgun vuruldu. Cepler doldu. Hayırlı işler...

Ye babam ye. Tıksırıncaya, pıksırıncaya kadar... Böyle keriz memleket bulamazsın.

Hayırlı kazançlar. Allah çok versin...

Önceki ve Sonraki Yazılar