Dr. Mustafa ÇUKURYILDIZ

Dr. Mustafa ÇUKURYILDIZ

sosyal hayat...Almanyada yaşam 3

Almanya"da Hafta Sonlari/Bos Zaman Faaliyetleri: Burada en yaygin hafta sonu faaliyeti, cumartesi günleri alis-veris yapmak, aksamüstü olunca da bir yerde yemek yemek, pazar günülerini de evde gecirmek. 

Almanya"da derneklesme cok yaygin durumda, özellikle de kücük yerlerde yasayip ta bir dernege üye olmayan yok gibi. Akla hayale gelmeyen dernekler var. Kümes hayvani besleme derneginden, demir yollarini sevenler dernegine kadar cok yönlü bir derneklesme mevcut. Müsiki cemiyetleri de oldukca yaygin. Her köyde mutlaka bir iki dernek var. Buralar insanlarin hem bulusma yeri ( bir nevi kahvehane) hem de bu faaliyetlerini düzenledikleri, provalarini yaptiklari yerler. 

Almanya"nin en güzel taraflarindan biri, cok güzel ve büyük parklara sahip olmasi. (Kücük semt parklarindan bahsetmiyorum.) Bu parklar da kücük hayvanat bahcesinden tutun da, göllere, cocuk bahcesine, ücretsiz spor sahalarindan, kücük restoranlara kadar hersey var. Park-bahce olayini bizim vatandaslarimiz da cok seviyor. Genis cimenlik alanlara serilip, kalabalik gruplar halinde (5-15 kisi) evden getirdikleri pogaca-böreklerini yeyip, cay iciyorlar. Buralarda hem icinde Alman hem Türklerin bulundugu gruplara rastlamak neredeyse imkansiz. Genelde mutaasip, kapali ailelerin olusturdugu gruplarin yaninda, mini etegiyle, hatta bikinisiyle cimlere serpilmis güneslenen Alman bayanlar ilginc tezatlar olusturuyor. Genelde bu iki topluluk birbirinin kültürünü tanimak icin herhangi bir caba göstermiyor. 

Bir de her sehrin yakininda mutlaka bir ormanlik alan mevcut. Burada insanlar kosuyor, bisiklete biniyor, genis bir alanda yasayan, geyik, koyun, bizon, domuz gibi hayvanlari besliyor, yürüyüs yapiyor. Yani saglikli güzel bir is yapmis oluyorlar.  

Ayrica her semtin, her kücük kasabanin da acik ve kapali olmak üzere havuzlari mevcut, istisnasiz her yerde var. Ayrica yapay olusturulmus, etrafi yesillik göllerde de yaz aylari boyunca güzel vakit gecirmek mümkün. Ayrica her sehirde mutlaka yilda bir iki kez lunapark kurulur, Almanlar oralari da cok sever. 

Her yerde spor salonu, spor sahalari mevcut. Büyük parklardakilerde gidip, takim kurup piril piril cim sahada futbol oynayabiliyorsunuz. Semt sahalarinda ise, amatör de olsa bir grupla birlikte belirlenmis saatte (mesela her hafta sali, cuma iki saat gibi önceden belirlenmis gün ve saatlerde) ücretsiz spor yapabiliyorsunuz. 

Bir de evinde bahcesi olmayanlar icin cok ilginc, Türkiye'de hic olmayan bir uygulama var. Sehirlerin kenar semtlerinde, genis bahcelikler olusturulmus, buralar genellikle bir dernek  catisi altinda toplanmis, 50-100 metrekare büyüklügünde parsellenmis ve kiraya veriliyor. Kiralar yillik ve cok cüzi rakamlar. Burayi aldiginiz da üzerine cok kücük olmak üzere tek odali bir bahce evi ( beton veya agactan) yapabiliyorsunuz. Kalan kismini ise degerlendirmek mecburiyetindesiniz. Ister, domates, biber ekin, ister agac dikin, isterse de sadece ciceklendirin, cim ekin. Önemli olan topragin bakimsiz kalmamasi. Calisanlar, özellikle hafta sonlarini, emekliler ise günlerinin büyük bölümünü burada bahce bakimiyla geciriyor, günesleniyor, mangal yapiyor, öglen uykusu yapiyor...harika bir sey.

Önceki ve Sonraki Yazılar