Dr. Mustafa ÇUKURYILDIZ

Dr. Mustafa ÇUKURYILDIZ

Politika... Almanya'da Yaşam... 4

Almanya"da Politika: Ne yalan söyleyeyim, Türkiye"de yetistigim icin Alman politikasi bana yavan geliyor. Emeklilik yasinin bir yasayla 39 lardan 65"e yükseltilmesi gibi seyleri yasadigimizdan, burada brüt maastan alinan emeklilik kesintisinin %19 dan, %19,2 ye cikarilsin mi, cikarilmasin mi, cikarilirsa nasil cikarilsin gibi aylarca süren tartismalari bana pek ilginc gelmiyor. 

Almanya"da 1998 den beri SPD (Sosyal demokratlar) ve Die Grünen/Bündnis 90 (Yesiller) koalisyonu var. 2002 deki secimleri de kazandilar ama bu Türklerin sayesinde oldu sayilir. Alman vatandasligina gecen Türklerin cogunlugu SPD ye oy verince eski koalisyon kil payi farkla da olsa dört yil daha görevde kaldi.  

Her ne kadar burada da nispeten adam kayirmacilik ve kücük capli yolsuzluklar olsa da, Türkiye"yle kiyas bile olmayacak kadar kücük caplidir.  

Burada siyasetciler normal bir hayat sürer, halk ta politikaci gördügünde uzayli gelmis gibi muamele yapmaz, arkasindan alkislamaz, araba konvoyu yapip, dana veya deve kurban etmez. Basbakanin arkasinda 30-40 kisi aylak aylak dolasmaz, karsilama-ugurlama tantanasi yoktur. Herkesin isi-gücü vardir. Basbakanin arkasindan yürümekle is yapmis sayilmazsiniz. 

Daha iki sene öncesine kadar gelecegi parlak politikaci olarak görülen Yesiller"den Cem Özdemir"in basina gelenleri anlatayim size: Iki sene önce ortaya cikan iki yanlis hareket Cem Özdemir"in milletvekilliginden istifasina sebep oldu. Sebep suydu: Siyasilerle arasi iyi olan bir danismanlik sirketinin Cem Özdemir"e ve baska bazi politikacilara piyasa sartlarinin 4-5 puan altinda (yanilmiyorsam %5 faizle) tüketici kredisi verdigi ortaya cikti. Rüsvet falan degil sadece kücük rakamli ( 100.000 Mark civarinda bir rakam) bir kredi. Ne var bunda demeyin, bu olay söyle yorumlandi.`` Bir politikacinin, normal vatandasin alamadigi sartlardan kredi alabilmesi normal degildir.!!! dolayisiyla Cem Özdemir affedilmez bir hata yapmistir ve sonucuna katlanmalidir. Ayrica bu ucuz krediyi veren sirketin mutlaka bir menfaati olmustur veya olacaktir.´´ 

Cem Özdemir tam bununla ugrasiyordu ki baska bir skandal (Almanya standartlarinda bir skandal tabiiki !!) daha patlak verdi. Lufthansa"yla görev icabi yapilan ucuslardan kazanilan bedava mil hakkini bircok politikacinin özel ucuslarinda kullandigi ortaya cikti ve yine Cem Özdemir adi gecti. Bu olay Cem Özdemir"i -en azindan gecici bir süre- aktif politikanin disina atti. Aslinda bonus mil leri bütün politikacilar özel ucuslarinda kullaniyorlar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar