YÜKSEKOVA VE VAN’DAKİ ÖLÜM VE HAK MİTİNGLERİ

Doğan ÖZGÜDEN

YÜKSEKOVA VE VAN’DAKİ ÖLÜM VE HAK MİTİNGLERİ


60'lı yıllarda TİP ve DİSK'in sınıfsal örgütlenmesine, devrimci gençliğin anti-emperyalist başkaldırısına paralel olarak Kürt halkı da yasakları zorlayarak ulusal baskıya ve sömürüye meydan okumaya başlamıştı.
1967 yılında TİP'in girişimiyle Kürt illerinde yapılan Doğu mitinglerinden sonra 1969 yılında Güneydoğu Yüksek Öğrenim Gençliği'nin girişimiyle aynı bölgede başlatılan kitlesel açlık grevlerinin önemli bir özelliği Kürtçe yasağına rağmen hak istemlerinin Kürtçe pankartlar açılarak dile getirilmesiydi.
Kürt illerindeki açlık mitinglerinden Hilvan ve Siverek'te yapılanlarla ilgili Ant Dergisi'nde yayınlanan haberi iki gün önce paylaşmıştık.
Bugün de Hakkâri'nin eski belediye başkanı Mikayıl Elçin tarafından 30 Temmuz'da Yüksekova'da düzenlenen Ölüm Mitingi ile Kürt gençlerinin 2 Ağustos'ta Van'ın Hükümet Meydanı'nda düzenledikleri hak mitingi üzerine Ant Dergisi'nin 12 Ağustos 1969 tarihli 137. sayısında yer alan haberleri paylaşıyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.