NEDEN 5 EKİM DEĞİL DE, 24 KASIM?

Doğan ÖZGÜDEN

NEDEN 5 EKİM DEĞİL DE, 24 KASIM?

Tüm dünya ülkeleri, UNESCO ve ILO tarafından 1966‘da belirlenen 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü‘nü kutlarken Türkiye’deki öğretmenler bu yıl da 24 Kasım’da 12 Eylül darbecilerinin armağan ettiği bir günü kutlamaya zorlanıyor.


Unutulmasın...
1980 askeri darbesi ülkenin üzerinden silindir gibi geçti, en büyük tehlikelerden biri olarak görülen öğretim görevlileri, öğretmenler, sendikacılar hapishanelere gönderildi. “Muhalifler” cezaevlerine dolduruldu, bir çoğu idamla yargılandı. Sivil toplum örgütleri darmadağın edildi, sendikalar terör örgütü ilan edilerek kapatıldı. Memurun toplu sözleşme hakkı ellerinden alındı. Aydınlar tutuklandı, üniversitelerden öğretim üyeleri uzaklaştırıldı. Toplumun her kesimi darbenin acılarını bir şekilde hissetti.
Çok zor günler yaşandı, ve görev tamamlandı!
1981 yılında da hiçbir şey yokmuş gibi, “çok değer verdikleri” öğretmenlere bir gün armağan etme gereği hissetti darbeciler!
İtaat eden, sorgulamayan, her şeye rağmen “Allah’a şükür” diyebilen öğretmen profili için çok emek sarf ettiler.
12 Eylül’ün kirli mirasına sahip çıkan AKP-MHP iktidarı da bugün tüm öğretmenleri bu uydurma 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlamaya zorluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.