IRAK KÜRTLERİ 9 YIL ÖNCE REFERANDUMDA BAĞIMSIZLIK İSTEMİŞTİ

Doğan ÖZGÜDEN

IRAK KÜRTLERİ 9 YIL ÖNCE REFERANDUMDA BAĞIMSIZLIK İSTEMİŞTİ

Bundan 9 yıl önce, 25 Eylül 2017'de, Irak Kürdistanı'nda yapılan bir referandumda seçmenlere "Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu sorulmuş ve seçmenlerin %92.73'ü "Evet" oyu vermişti.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) lideri Mesud Barzani, Temmuz 2014 tarihinde yaptığı bir açıklamada "Irak'ta son haftalardaki gelişmeler sizi nasıl her zamankinden daha çok bağımsızlık ilanına yaklaştırdı?" şeklinde soruya, "Birçok kez söyledim, bağımsızlık Kürdistan halkının doğal hakkıdır. Son gelişmelerin ardından artık şunu saklamayacağız; Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin nihai hedefi bağımsızlıktır. Elbette bu süreçte tüm Arap ve Sünni kardeşlerimizin yanındayız ancak bu nihai hedefimizden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Hedefimiz Kürdistan'ın bağımsızlığıdır" ifadelerini kullanmıştı.
Bağımsızlık referandumunun yapılması, Barzani'nin 7 Haziran 2017'de organize ettiği bir toplantıda Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kürdistan İslam Partisi, Kürdistan Komünist Partisi (Irak), Kürdistan Emekçi Partisi, Kürdistan Emekçi ve İşçi Partisi, Kürdistan Gelişme ve Reform Partisi, Irak Türkmen Cephesi, Türkmen Gelişme Partisi, Süryani Demokratik Hareketi, Keldani Süryanice Asuri Halk Konseyi, Erbil Türkmen Listesi ve Kürdistan Ermeni Listesi temsilcileri tarafından da onaylanmıştı.
Buna tepki olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Eylül 2017 'de yaptığı Birleşmiş Milletler konuşmasında "IKBY referandumu bölgede yeni çatışmalara neden olabilir" demiş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da "Barzani'ye 24 saat süre verilmeli, anladığı dilden konuşulmalı" açıklamasında bulunmuştu. MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise, Kuzey Irak'ta olan bu olayların Suriye'ye örnek teşkil edebileceğini söylemişti.
20 Eylül 2017'de de Türk Hava Kuvvetleri, Kuzey Irak'a hava harekâtı düzenleyerek Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki barınakları ve mühimmat depolarını imha etmişti. Ertesi gün de, Kandil, Metina ve Gara bölgelerinde mühimmat ve barınaklar vurulmuştu.
23 Eylül 2017'de de Türkiye Büyük Millet Meclisi CHP'nin de destek oyuyla Irak ve Suriye tezkeresini uzatmıştı.
Tüm bu baskı ve tehditlere rağmen 25 Eylül 2017'de yapılan referandumda Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olması seçmenlerin %92.73'ü tarafından onaylanmıştı.
Referandum sonrası Mesud Barzani bağımsızlık için harekete geçmiş, ancak Irak Ordusu ve ordu destekli paramiliter gruplar işgal harekatına başlayarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil (Hewlêr)'e 12 km kadar yaklaşmıştı.
Bunun üzerine Mesud Barzani görevini bırakacağını açıklamış, ABD'nin araya girmesi ile ateşkes sağlanmış ve Bağdat ile Erbil arasında barış görüşmelerine başlanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.