9 gruptan oluşan ve her bir grupta 12 çiftçinin yer aldığı ve toplam olarak 108 çiftçinin faydalanacağı bu proje, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünce 20.04.2009 tarihinde onaylandı.
Proje ile ilgili yapılan bilgilendirme açıklamasında şunlara yer verildi;
Proje kapsamında, arıcılık yapacak her bir çiftçiye 12.148 TL. tutarında 50 adet arı kovanı ve arıcılık malzemesi verilecektir. Toplam maliyeti 1.311.984 TL. tutarında olan bu proje ile Ulubey ilçemizin Çubuklu, Başçardak, Yenisayaca, Koşaca, Yukarıkızılen, Ören, Şeyhler, Ohtamış, Kumrulu, Aydınlar ve Karakoca köylerindeki 108 çiftçiye iş imkanı sağlanmış olacaktır.
İlimiz açısından önemli sayılması gereken bu proje için kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan asılsız dedikodularla projeye emek verenlerin töhmet altında bırakılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu nedenle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir takım teknik bilgilerin paylaşımına ihtiyaç duyulmuştur.
Arıcılıkta yeni işe başlamak isteyen kişiler için aşağıda yer alan bu bilgiler tartışılmaz bir gerçektir:
Bölgemiz arıcıları bal üretimi amaçlıyorlar ise arılarının ırkı kesinlikle Kafkas veya Kafkas melezi olmak zorundadır. Ülkemizde sıkça yapılan bir yanlışlık olarak ticarete konu olan arılar, hızlı üremesi nedeniyle Muğla Bölgesinden seçilmektedir. Bu arı ırkı da yalnızca çam balı üretiminde verim alınabilmekte, bölgemiz arıcılarının gittiği bölgelerde üremesi iyi olmasına rağmen bal verimi çok az olmaktadır. Bu arı ırkı çoğunlukla kışı da atlatamamakta ve ölmektedir. Böylelikle bu arı ırkına ödenen paralar heba olmaktadır. Ayrıca bölgemize taşınan bu tür arılar bölgenin kendi verimli ırkların ırk özelliklerini de bozduğundan diğer arıcılarımıza da zarar vermektedir. Bu sayılan nedenlerden dolayı İlimize devlet eliyle alınacak olan bütün alımlarda bu tür arıların alınmaması amaçlanmaktadır. Ulubey İlçemiz için alınacak arılar için de durum aynıdır.
Ticarete konu olan arılı koloni teknik şartnamelerinde Ülkemizde genellikle 5 çerçeve şartı konulmaktadır. Erken ilkbaharda (Mart-Nisan) 5 çerçeve yavrulu arıdan verim alınabilmektedir. Ancak nisan sonrası mayıs başından itibaren böyle bir arı kolonisinden verim almak pek mümkün değildir. Bu tür koloniler ancak o yıl için kendini kurtarabilmektedirler. Dolayısıyla Mayıs başından itibaren devlet eliyle alınacak olan arı kolonilerinde 5 çerçevesi yavrulu en az 7 çerçeve arı şartı aranmaktadır. İlimiz üreticileri için bu durma azami dikkat edilmektedir. Ulubey İlçemiz için alınacak arı kolonilerinde de bu şart aranacaktır.
Yine devlet ihalelerinde arı kovanları için genellikle 1-3 yaş şartı getirilmektedir. Bu durum ahşap kovanlarda yaş tayininin güç olması nedeni ile 5-6-7 yaşlı kovanların alınmasına ve arıcılığa yeni başlayan üreticilerimizin aleyhine işlemektedir. Ulubey İlçemiz için sıfır yaş (yeni kovan) şartı getirilmiştir. Şayet sıfır kovanla alınması gereken sayıya ulaşılamaz ise kovanlarda yıpranma indirimi yapılarak kullanılmış kovanla arılı kovan alımı yapılacaktır.
Bal sezonunun başlamış olması ve bölge arıcılarımızın bölgemizden ayrılmış olmaları da yukarıda aranılan şartlarda arı kolonisi bulmayı güçleştirmekle beraber söz konusu projeyi yetiştirmek için teknik personelimiz hiçbir suiistimale yer bırakmadan geceli gündüzlü çalışmaya devam etmektedir.