1.Uluslararası Taş Heykelleri

Ordu Belediyesinin organize ettiği, yapımcılığını Greenart Temsilcisi Aydın ALTINÖZ'ün yaptığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu Valiliği ve Ünyetaş'ın katkı sağladığı Ordu 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nun açıldı...

Ordu Belediyesinin organize ettiği, yapımcılığını Greenart Temsilcisi Aydın ALTINÖZ'ün yaptığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu Valiliği ve Ünyetaş'ın katkı sağladığı Ordu 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nun açıldı...  Ordu Belediye sitesindeki haberi aynen yayınlıyoruz...       

 

 

Ordu Lisesi karşısında Fuar alanında yapılan açılış organizasyonuna yurt içi ve yurt dışından gelen heykeltıraşların yanı sıra çok sayıda davetlide katıldı.
                Yurt dışından 7, yurt içinden ise 4 olmak üzere toplam 11 heykeltraş’ın sanatlarını sergileyecekleri sempozyum 22 Temmuz Perşembe günü sona erecek.

          

                Açılışta Yapımcı Greenart temsilcisi Aydın ALTINÖZ ve Başkan Seyit TORUN’un birer konuşma yaptıkları açılış töreninde Ordu&da böyle bir organizasyonun yapılmasının Ordu’yu sanat ve sanatçı açısından diğer illere göre farklı bir yere koyulduğunun göstergesi olduğu vurgulandı.
                Yapımcı Aydın ALTINÖZ, başta Başkan Seyit TORUN olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, helkeltraş sanatçılarının tek tek isimlerini okudu ve günün anısına birer kupa hediye etti. 

          

                Başkan Seyit TORUN ise Evrensel ve geleneksel heykel sanatını araştırarak, genç kuşaklara tanıtmak, sevdirmek ve öğretmek, güzel sanatlara ilişkin çalışmaların sosyal ve kültürel gelişme bakımından verimli olmasını sağlamak,  yöre halkının turizm gelirlerinden yararlanmasını sağlamak, çevre bilincinin yerleştirilmesine katkı sağlamak, ekolojik yıkıma duyarlı sanatçıları ve sanatseverleri ayni platformda toplamak ve bu konuya yapıtlar ile dikkat çekmek amacıyla bu sempozyumun organize edildiğini ve iddia ettikleri gibi Ordu’yu Kültür ve Sanatın Başkenti yapmak için çaba gösterdiklerini belirtti. 

                                      

                Başkan Seyit TORUN konuşmasında şu görüşlere yer verdi;


           “ 02- 22 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacak sempozyumda yurtiçinden 4 ve yurtdışından 7 olmak üzere ilimize gelen çok değerli 11 sanatçı tarafından 5 tonluk 11 adet taş blok üzerinde çalışılarak eserler ortaya çıkarılacaktır. Sanatçılarımızın tamamen kendi özgür figürleri ile ortaya çıkaracakları taş heykeller Ordu’nun sahil kıyı şeridine ayrı ayrı noktalara yerleştirilecektir. Eserlerini ortaya koyacak sanatçılarımız;
İsmail HÜSEYİNOV / Azerbeycan
Beata ROSTAS / Macaristan
İvane Malkhez  Tsiszkadze / Gürcistan
İrodion Gvelesiani / Gürcistan
Natalia Chistyakova / Rusya
Maurıcıo Perron/ İtalya
Nikolay Yotov / Bulgaristan
Prf. Dr. Refa Emrali / Türkiye
Yrd. Doç Dr.  Aysun ALTUNÖZ / Türkiye
Evrim  KILIÇ / Türkiye
Nehri SOYLU / Türkiye

 


    
                   Evrensel ve geleneksel heykel sanatını araştırarak, genç kuşaklara tanıtmak, sevdirmek ve öğretmek, güzel sanatlara ilişkin çalışmaların sosyal ve kültürel gelişme bakımından verimli olmasını sağlamak,  yöre halkının turizm gelirlerinden yararlanmasını sağlamak, çevre bilincinin yerleştirilmesine katkı sağlamak, ekolojik yıkıma duyarlı sanatçıları ve sanatseverleri ayni platformda toplamak ve bu konuya yapıtlar ile dikkat çekmek amacıyla bu gün bir aradayız.
                Dünyanın ilk oluşumdan beri var olan ve yapısal özellikleriyle yüzlerce farklı türü olan doğal oluşumlar hepimizce taş olarak bilinmektedir. Taş, doğası haricinde işlenerek mimaride, sanatsal çalışmalarda ve bazen ne yazık ki silah olarak bile kullanılmıştır. Bizler; Karadeniz’in tüm konukseverliği ile taşı şöyle tarif etmekteyiz;
TAŞIN KALBİ YOKTUR AMA EĞER DENİZDE VEYA IRMAKTAYSA ONUDA YOSUN SARAR DİYORUZ
EĞER İŞLEYECEK USTASI VARSA GEÇMİŞTEN GELECEĞE DE TAŞINIR DİYORUZ
“EĞER O TAŞI İŞLEYECEK, İÇİNDEKİ ANLAMI BİZLERE SUNABİLECEK HEYKELTRAŞLAR VARSA O TAŞIN ARTIK BİR RUHU VARDIR DİYOR VE BUNA İNANIYORUZ.

 


                Biz kentimizi sanatın başkenti yapma adına elimizden ne geliyorsa büyük bir çabayla çalışıyoruz. Turizm kenti olarak ORDU’yu yarınlara taşımak istiyorsak sadece Karadeniz coğrafyasının özelliklerine sığınmamalıyız. Eğer gerçekten gelecek adına bir şeyler yapacaksak bunun en önemli yollarından biri,   çağdaş kent tanımına uyan Ordu’nun güzide insanlarının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamaktır. Ulusal kültürümüz içerisinde yer alan geleneksel taş işçiliğinin, modern sanatlarla ayni ortamda birleştirilip, yeni oluşacak sentezlerin gelecek kuşaklara aktarılması da bu bağlamda son derece önemlidir.”
Pprogramın  sonunda Başkan Seyit TORUN törene katılan misafirlerle birlikte beton kütleye ilk çekici vurarak sempozyumun açılışını yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri