Yıldız ERİŞ AKATA

Yıldız ERİŞ AKATA

Kaliteli zamanlar...

Kaliteli  zamanlar...        

                                                                           [email protected]
Hayatımız boyunca en çok tükettiğimiz şey nedir diye sorsak ,cevap boşa harcanan zamanlar olur. 

Çocukluk yıllarından itibaren ,boşa geçen zamanları geri alıp biriktirebilsek ve bu koskoca boşluğu kaliteli zamanlarla doldurabilsek kimbilir nasıl olurdu. 

Tabiki mükemmel olurdu,ama ne yazıkki böyle bir imkan mümkün değil.

Şöyle bir etrafımıza baksak ,acaba kaç kişi kitap veya gazete okuyor,kaç kişi sinemaya ,tiyatroya gidiyor,kaç kişi spor yapıyor.. 

Peki ya gençlerimiz ,onlar boş zamanlarında ne yapıyor... 

Ya televizyon başında yada internetteler ... peki hiç gazete okuduklarını, kitap okuduklarını gördünüzmü... 

Ya da spor yapan kaç genç vardır hiç düşündünüzmü... 

Derbi maçlarında kafeleri dolduran gençlerimizin seyirlik bile olsa futboldan başka spor la ilgilendikleri varmı... 

Acaba sanatla ,yani müzikle,edebiyatla ,resimle,v.s. ilgilenen varmı,varsa kaç tanesi.. üniversite gençliğinin genel kültür seviyesi nedir ,temeli olmayan binalar gibi, alt yapısı olmayan eğitimde ki donanım eksik olmazmı.... 
Geriye baktığım zaman , bizim dönemimizden hatırlıyorum da,onca yokluğa ,imkansızlığa rağmen bizler tüm dünyayı tanıyor,dünyada olup biteni yakından takip ediyorduk,Ordu kütüphanesinden çıkmazdık ,kitap okuma yarışı yapar ,birbirimize şunu da oku diye kitapları tavsiye ederdik, hele gazete okumadığımız gün olmazdı. 
Spora gelince basket ,voleybol ,futbol oynanırdı her mahallede,ayrıca okulun kapalı spor salonu her gün dolu taşardı. 
Ordusporun tüm maçlarına ,kız ,erkek yaşlı genç hepimiz giderdik.Sinemaya gelince ,zaten başkada eğlence olmadığı için ,harçlıklarımızdan feda eder Ordu sinemasına gelen bütün filimlere giderdik. 
Ordu sinemasının matinelerinde ,herkes şıklık yarışında olurdu,gençler olsun ,büyükler olsun özen gösterirdik ,çünki Öğretmenlerimiz,Valimiz, Belediye Başkanımız hep orada olurlardı.

Maçlarda da hep böyle idi ,büyüklerimizle birarada olurduk. 

Güzel zamanlardı ,kaliteli geçen zamanlardı ,boşa da harcanmadı. 
Şimdiki gençler ellerinin altındaki imkanların farkında bile değiller,saatlerce internette ne yapıyorlar sadece ,kendi tabirleri ile yazıyorum ,geyik dedikleri muhabbetlerle bomboş geçen zamanlar... 

Oysa yapacak ne çok şey olabilir bu imkanlarla bir düşünsenize ,internet dünyanın tüm bilgilerini sunduğu halde ,sadece arkadaş bulma siteleri tıklanıyor , başka da herhangi bir işlev için ,bilgi almak için, dünyada olan biteni,ülkemizde olan biteni öğrenmek için hiç interneti kullanmıyorlar. 

Bizler ise tüm imkansızlıklara rağmen ,kütüphanelere koşardık,araştırırdık,boş zamanlarımızda hep kitap okurduk,hatta bazı dergi ve mecmualara üye olur ,alamayan arkadaşlarımızla değiş ,tokuş yaparak o dergileri ,kitapları elden ele dolaştırırdık okuyabilmek için. 

Bizim zamanımızda Ordu da bir de açık hava sineması vardı yaz akşamları tıklım ,tıklım olurdu ,bütün şehir hep orada buluşurdu ,birde hiç unutamam ,Keşanlı Ali destanı nı ilk Ordu belediyesinin tiyatrosunda seyretmiştik,tamamen amatör insanların oynadığı mükemmel bir oyundu.. 

Daha sonraları konserler tertiplenir ve Türkiye çapında en büyük sanatçılar gelirdi Ordu ya,Cumhuriyet Bayramın da ,Halkeğitim salonunda ,balo düzenlenirdi, yılbaşı geceleri de balo düzenlenirdi yani o zamanlarda bile sosyal hayatımız bugün den daha aktifti 

Bütün bunları bugünün gençlerine bir gönderme olsun diye hatırlatmak istedim. 

Bir an önce sanal dünyadan çıkıpta ,gerçek hayata dört elle sarılsınlar,istedim. İstedikki ,yarından tezi yok ,Belediye ye ,Valiliğe gidip bir an önce kendileri için sosyal yaşam alanları istesinler,spor gibi,sanat gibi ,kültür el aktiviteler gibi etkinlikler düzenlesinler ,bütün bunları kendilerinden sonra gelecek nesillere örnek olmak için yapsınlar. 

Ordu sahil şehri olmasına rağmen ,yelken sporu ,kürek veya sörf yapan varmı ,yüzmek sadece serinlemek içinmidir spor değilmidir,Belediyeden yüzme sporu ile ilgili bir tesis istenemezmi. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. 

Son olarak şunu söylemek istiyorum ,çocuklara söz ,bütün bunları hayata geçirmek konusunda gerekli yerlere duyumlarımızı dayaparız yeterki siz isteyin . 

Çünkü kaliteli gençlere kaliteli zamanlar yakışır....

Önceki ve Sonraki Yazılar