VALİ KABAN’LA SOHBET GÜZELDİ..

Tuncer Engin

Son Valiler kararnamesi ile Ordu"ya atanan Valimiz  Ali Kaban ile Vilayette yaptığımız tanışma toplantısı sonrası Ordu Gazeteciler Derneğini ziyaret ederek  gazetecilerle sahbet etti,Ordu"nun sorunlarını konuştu..

     Protokolden uzak samimi bir sohbet için basınla daha sık  bir araya gelmek istediğini söyleyen vali Kaban sohbet öncesi Ordu"da görevde olduğu iki ayın değerlendirmesini de  yaptı,Ordu ve Giresun illerinin  ortak projesi ORGİ havaalanının  hayata geçirilmesi  için önemli gelişmelerin olduğunu söyledi.

     İki ilin en  önemli sorunu olan havaalanı projesi için “  yaptırmak istediğim yatırımlar karşısına hep hava alanı çıkmıştır diyerek te havaalanının önemini vurguladı…

     Ordu"muzun diğer önemli sorunlarının başında olan  ve Ordu"yu  Sivas ,Mersin"e bağlayacak ,yaklaşık yüz yıldır gündemde kalan  ve son aşamalarına gelinen dere yolu için Vali Kaban “bana anlatıldığında önce bir derenin yanından geçirilmek istenilen  patika  gibi bir yol  sandım” ama öğrendim ki Karadeniz"den Akdeniz"e ,Ordu"dan mersine kadar uzanacak çok  büyük bir proje  esprisini yaptı. İki komşu il için omuz omuza hareket edildiğinde daha da ileri gidileceğini söyledi..

     Or-Gi ve Dere yolu için önemli çalışmalarımız var.Orgi havaalanı konusunda Giresun Valiliği ile yaptığımız  ortak çalışmalarımız sonrası ümitlerimiz de arttı diye konuştu. Sohbet toplantısında gazeteci arkadaşımızın bir sorusu üzerine;

     Turizm bölgesi ilan edilen Perşembe Bolaman arasında , sahil kesiminde 100 metrelik yapılaşma yasağı için Vali Kaban kararlı konuştu “ kıyı çizgisiyle oynamayacağını “ ifade etti. Kivi tarımının Fındığa bir alternatif olarak düşünülmemesi gerektiğini de söyleyen Vali Kaban yapılacak soğuk hava depoları ile ürünün Pazar payının artacağını ve ekonomimize büyük katkılar sağlayabileceğini söyledi.

     Vali Yardımcısı Fikret Çavuş"un Orduspor"un başkanlığından ise rahatsız olduğunu belirterek

     Ordu Spor için ellerinden gelecek her türlü imkanın kullandırılacağını fakat Ordusporun yönetimini içinde mutlaka bir Ordu"lu işadamının daha büyük katkılar sağlayabileceğini,ayrıca  kulüp üzerindeki  temliğin de kaldırılacağını umut ederek  yeni kulüp başkanının bir an önce seçilmesi gerektiğini belirten Vali Kaban  alt yapıya daha çok ağırlık vereceklerini ifade etti. Futbol en az anladığım konu ama Orduspor için elimizden gelen bütün imkanları kullanacağız diyerek bundan sonra daha sık bir araya gelerek Ordu"nun sorunlarını konuşalım tartışalım dedi..

     Yaylaların ve doğanın  ve çevrenin korunması kollanması yönünde   Jandarma Çevre timlerine çevreci sivil toplum kuruluşlarının da yardımcı olması istedi.

                   GÜZEL SANATLAR LİSEMİZ..!!

          Vali Kaban"ın açıklamaları sonrası karşılıklı sohbet başlayınca Derneğimizin ikramı çaylarımızı yudumlarken son günlerde basında konu olan ve yıllarca yılan hikayesine dönüşen Bakan Hilmi Güler"in de bir an önce yaptırılması için yakından incelemeye aldığı Güzel Sanatlar Lisemiz için İki Trilyon Tl  paranın Milli Eğitim Müdürlüğüne geldiğini fakat Zirve Kent kooperatifinin okulun arsasına ilave edilmek istenen 300 m2"lik bir yeşil alan için mahkemeye başvuduğunu bu yüzden de hiçbir hareketin başlayamadığının nedenini sorduk..

     Bu arada Ecz Servet Şahin"in konuya çözüm ve yapımı düşünülen  Güzel Sanatlar Lisesi için Annesinin adının verilmesi koşulu ile kökenli köyü mevkiinde sekiz dönüm arsa bağışlayacağını öğrendik.

     Dip Not:2002 yılında Hayırsever işadamları  Mehmet ve Yusuf Tercan lar  tarafından soya mevkinde  Bağışlanan  arsa üzerine"de   Devletin Ordu Eski  Valisi Kemal Yazıcıoğlu tarafından yapımı söz verilen ve yıllardır bir türlü yapılamayan Güzel Sanatlar Lisemiz  konusundaki geniş bilgileri ve sonrasını!!..daha sonra okuyucularımıza ve kamuoyu ile paylaşacağız  

                 YAYLALAR…YAYLALAR.

     Konu yaylalardan tel örgülerle gelişi güzel çevrilmiş otlaklardan,meralardan açılınca  Vali Kaban"a yaylalarda büyükbaş hayvancılığın  yavaş yavaş kaybolduğunu yayla koyuncularının  bile koyun sütünden eskilerde olduğu gibi koyun  peynir bile yapmadıklarını Giresun Bektaş yaylasındaki Pazar bolluğunu anlattık.

     Özellikle Çambaşı yaylamızdaki yayla etiğine kültürüne uymayan çarpık yapılaşmanın betonlaşmanın yanlış olduğunu , Çambaşı çarşısının ortasındaki cilalı Afyon Mermerinden yapılmış Çeşmenin"de yaylaya  yakışmadığını söyledik, yine söylüyoruz..

                  TASARRUF VE ÇEVREYE SAHİP ÇIKMA

     Vali Kaban"ın Çambaşı yaylasına giderken melet vadisinde gördüğü çakıl talanına araştırılması için ilgililere talimat verdiğini söylemesi üzerine Gazeteci Rüştü Baş içme suyumuzun kaynağı Melet vadisindeki talanın ve doğa tahribinin halen devam ettiğini  söyleyerek daha Temiz su içmek istiyoruz Damacana suya para vermek istemiyoruz dedi.

     Vali Kaban"a Giden vali döneminde Valiliğe ve konutuna yapılan tadilat masraflarından sonra siz ne gibi bir masraf yaptınız diye sordu.

     Vali Kaban ilk iş olarak Vali konutunda bulunan yaklaşık yüze yakın yüksek voltlu aydınlatma lambalarını değiştirip tasarruf lambası taktırdığını söylemekle yetindi.

     Bu anlamlı cevap Yaylalar için alınan hayvancılığın geliştirilmesi ve meralara sahip çıkma yönündeki yaklaşım  , melet vadisindeki yıllardır süren talanın ve çevrenin bozulmaması konularındaki valimiz in hassasiyeti  Ordusporumuza  sahip çıkma anlamındaki yaklaşımı gazetecileri ve Çevreci Rüştü Baş"ı sevindirirken sohbet de koyulaştı.

     İki ay gibi kısa bir zamanda  valimizin kamuoyu adına  aldığı kararlar birilerini rahatsız edebilir ama çoğunluğu  mutlu eder.

     Bir dahaki sohbette buluşmak üzere… 

Önceki ve Sonraki Yazılar