TMO'dan bir garip boşaltma ücreti!

Geçimini Fındık ürününden sağlayan Karadenizli üreticisi bir yıl gözü gibi baktığı fındığının karşılığı olan parayı Tüccardan alamayınca ortada kaldı. Fındığı Borsada para etmedi tüccar fındığa para vermedi.. Umutlar bir daha ki fındığa kalmasına kaldı da...


Binlerce Fındık üreticisinin ortak kuruluşu Fiskobirliği çiftlik gibi yönetip üreticisini bu hale getirenler şimdi kına yakıp oynasınlar..!

Fiskobirliğin 69. Olağan Genel Kurulunda Fiskobirlik Çalışma Gurubu nun Delegelere dağıttığı rapor niteliğindeki iddialar ise yenilir yutulur cinsten değildi ve Fiskobirliğin nasıl bu hale geldiğinin ibret vesikaları idi.Bugünlerde ise “ Ağır borç yükü altında zor bir dönem geçiren Fiskobirlik"e bir üretici tarafından küçük miktarda hibe fındık verilerek borç yükünün altından çıkarılması teklif edilmiş” alkışlar…


Fiskobirliği bu hale getirenlerden hesap sorulması gerekirken hala birilerinin gözü üreticinin fındığında alın terinde..Şimdi ise Nasrettin Hocanın “Yün Fıkrası” gibi bir garip durum olmuş ..


Fiskobirlik çözümün kolayını bulmuş.
Sonuç ta olan Fiskobirliğin fındık üreticisine ve diğerlerine oldu..! bunu hepimiz gördük…! Fiskobirlik ortağından aldığı fındığın parasını ödeyemez oldu üreticisini perişan etti.


Fiskobirliğin bu hale getirilmesinden sonra Başbakan TMO"yu devreye soktu ..hakalı olarak Umut hastanesinin açılışında “Fındığınızı kime verdiyseniz parasını ondan isteyin” dedi..Fiskobirlik ortak üreticisine yeterli güveni veremeyince Karadenizli fındık üreticisi Toprak Mahsülleri Ofisi ile tanıştı. Fındığın patronu TMO oldu…!


Türkiye"nin en büyük döviz getiren tarım ürünü fındık üzerine oynanan oyunlar, fındık politikasındaki belirsizlik le birlikte üreticinin yaşadığı geçim sıkıntıları sonucunda Türkiye Ziraat Odaları"nın Ordu"da düzenlediği fındık mitingi de Hükümetin fındık üreticisi üzerindeki belirsizliğini değiştirmedi.Fiskobirlik tam devre dışı kaldı…


Gelişen zaman içerisinde TMO piyasada bir iki tüccara bol miktarda fındık satınca ve Avrupa alıcısına bu fındıklar ulaşınca Avrupa fındık talebini askıya aldı fındık piyasası yine tepetaklak oldu. Fındık bu sene de para etmedi Tüccar fındığın fiyatını belirleri 2500-2700 Lira.


Fındıkta bu belirsizlik devam ederken bu arada fındığını Toprak Mahsülleri Ofisi TMO"ya gün alıp verebilen borçsuz fındık üreticisi ise şanslı oldu.TMO 4 milyon liradan fındık alımına girdi..beş milyon liradan günü gelmiş alımlar devam ediyor.….


Yani TMO"dan gün alıp fındığını kazasız belasız nemsiz çürüksüz vede randımansız..! kavgasız gürültüsüz verebilen üretici ise iki defa şanslı…!
Sahil kesiminde fındığını iyi kurutan üreticilerin yanında yüksek kesimlerde uzun yağışlardan dolayı fındığını kurutamayan üretici ise kelimenin tam anlamıyla bu sene perişan oldu. Bir yıllık emeği alın terinin karşılığı Fındığı da bu yıl para etmeyince bütün ümitleri boşa gitti. Üretici tüccara olan borcunu ödeyememişken üreticinin çoğu bir daha ki seneye yine borçlandı…Tüccar manavına verdiği, manav üreticiye avans verdiği paranın karşılığı fındığı alamadı..!


Bundan sonra belirsiz fındık politikasıyla bu hale getirilen fındık üreticisinin iki yakası bir araya gelmez ,üretici borçtan faizden kurtulamaz..!
Bir söz vardır “Ağlayanın malı güldürmez”

TMO İYİ BOŞALTIYOR..!
Fındık üreticinin çektiği sıkıntılar böyle devam ederken TMO"ya fındık veren bir vatandaşın “Alım Fişi” şaşkınlığından söz etmek istiyorum.
Vatandaş çok önceleri randevu günü aldığı ve deposunda özenle koruduğu fındığını TMO"ya götürüyor 49 randıman gelen fındığı tartıp alıyorlar.Fındığını teslim eden üretici TMO taşıyıcılarına da 65 milyon lira bahşiş veriyor. Bir zaman sonra TMO ya giden vatandaş Toprak Mahsülleri Alım Fişini muhasebeden aldığında Gördüklerine de inanamıyor..!


TMO"ya Yatırdığı fındığından 981 milyon 16 bin lira boşaltma ücreti 176 milyon 61 bin lira da boşaltma KDV si toplam 1.157.77 ( Bir milyar yüzeliyedi milyon yetmişyedi bin lira) boşaltma ücreti kesilmiş. Üretici şokta elinde Alım fişi arkadaşlarına gösteriyor hayretler içinde benim gördüklerimi siz de görüyormusunuz ..? diye soruyor ..!


Fiskobirlikte yıllarca fındık alımında çalışmış oradan emekli olmuş tanıdık bir arkadaşa bu fişi gösterdim.Burada dikkatini çeken bir şey var mı diye de sordum.Daha fişi incelerken olamaz bu nasıl bir taşıma ücreti diye söylenmeye başladı “ kaldı ki bunun onda birini bu taşıyıcılara vermezler” dedi… sonra ilave etti;


Meşhur fındık mitingini hatırlattı.. “Olur olur böylesi ancak TMO"da olur.Bizim zamanımızda olsa kıyametler koparırlardı fındık üreticisine de ancak bu yakışırdı zaten şimdi gitsin derdini nereye anlatacaksa oraya yansın” ..


“Taşımanın mütahidi üreticinin fındığının parasına hisseli ortak olmuş…” dedi…!

Önceki ve Sonraki Yazılar