Tatlı Yiyelim ...

    Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım...

  Kışın soğuk ve karlı günlerinde sabah kahvaltılarınızda bir çorba kaşığı bal veya dut pekmezi yerseniz bir tür enerji dopingi yerine geçer miş öyle derler…

     Arıcılık ve bal istihdamı ile ünlü ilimizde  Sabah kahvaltınızda sofranızda şeker katkısız hakiki bal yemek istiyorsanız balınızı mutlaka iyi bildiğiniz, güvendiğiniz  ve tanıdığınız bir bal satış tezgahından almanız lazım. Tabi bu yaptığımız çok zor bir tarif ama yediğiniz balı içinize sindirmeniz için mutlaka öyle olması gerekiyor.

     “Ucuz etin yahnisi yenmez miş” misali her ucuz bulduğunuz balı da alırken bu kadar az  paraya (toz şeker takviyeli) bu kadar  balmı olur diyerek sorun yapmamanız gerekiyor.

     Ordu ilimiz Balcılık konusunda Türkiye"deki iddialı illerin önde gelenlerinden birisi. Arıcılarımızın  arılarını ve fenni kovanlarını alıp gitmedikleri çiçekli yayla yok gibi..Hangi dağda mezrada bal yapan çiçek var arıcılarımız orada, arıcılarımız, Türkiye"nin her bölgesinde uygun  bal toplayabilmenin mücadelesini veriyor.

     Hakiki, ve toz  şeker katkısız  çiçek balı almak istiyorsanız güvendiğiniz balcınızdan özel sparişle veya bakkal- marketinizden güvenilir etiketiyle alacaksınız bu bir ikincisi paraya da kıyacaksınız, şeker katkısız bir  kilo bala bu kadar çok para olur mu diyede söylenmeyeceksiniz.

     Bir örnek verirsek TEMA"nın özel etiketli ballarını bilen insanlar neden tercih edip acaba demeden  alırlar..!! Organik,kaliteli TSE etiketli balları alanın itirazı olurmu..?

     Çam balı, Ihlamur balı, Akasya balı,Ay çiçeği balı, Yayla çiçeği balı, Kestane balı,Taflan çiçeği balı, yaylalarda Orman gülü veya sarı çiçek Avu  (deli bal) gibi ballar mevkisine göre fenni ve kara kovan balı olarak kavanozlarda süzme veya peteklerdeki haliyle satışa sunuluyor.

     Türkiye"de balcılık ve bal  konusunda isim yapmış Ordu"muzu temsil edebilecek güvenilir bir kooperatifimizin  etiketli kavanoz balını market tezgahlarından almak istemezmisiniz..?

     Böyle bir bal varsa onu da bilmek isteriz.

     Geçenlerde marketlerde bir arkadaşımla imalat yeri Ordu markalı bir balı aradık durduk da..!.  
 

              KARAKOVAN BALININ

                   FARKLI LEZZETİ ……

     Çamlıhemşin  mollaveis ( ülkü Köyü)ndeki  Recai İnce arkadaşımızın baba evine  giderken yolun iki  kenarında 20-30 metrelik yüksek gürgen ağaçlarının zirvelerinde özel ıhlamur ağacından oyulmuş Karakovan petekleri  görmüştük, daha sonra Recai İnce bize evde kendi karakovanının özel balından ikram etmişti. İnanılmaz güzel kokulu ,aromalı tattığımız Kestane ve Ihlamur ballarının lezzetini anlatmak mümkün değil, çünkü bu balı yemeden, tadmadan anlatılması çok zor.

     Biz bu özel  ballardan çay kaşığıyla   tadarken Recai dostumuz 2,5 saatlik sarp orman yolundaki özel gürgen ağacından indirdiği  karakovanını sırtında nasıl getirdiğini,bu vahşi doğada ayıların ağaca çıkmaması için nasıl  mücadeleler verdiğini  ve bu işin zorluklarını anlatmıştı.. Ertesi gün Cenevizliler zamanında bir uçurumun kenarına yapılan Ünlü Zil Kalenin bulunduğu kayanın yamacına uçurumun kenarına  yerleştirilmiş karakovanları gördüğümüzde ise gözlerimize inanamadık, olmaz böyle şey demiştik. 

     Bu vahşi manzara balcılığın inanılmaz boyutlarını gösterirken, Karakovan balcılığının Hemşin zekasıyla  uçurumların kenarında da  olabileceğine de şahit olduk.Ayıların bile ulaşamayacağı bu sarp  kayalığın böğründeki Karakovan  manzarasından sonra Yakup Eroğlu arkadaşımla bu balın kilosu 50 milyon liradan aşağı kurtarmaz diye de şakalaşmıştık. Böyle bir bal sparişi için Recai İnce"nin balcı bir arkadaşına 10 kilo bal karşılığında  verdiği parayı yazmayacağım. Merak edenler Recai İnce"ye  sorabilirler…

     O zamanlar Yakup Eroğlu ile  uçuk konuştuğumuz rakamlara bu özel saf  ballardan arıyorlar da şimdi  bulunması bir hayli güç. Bizimde yüksek orman köylerimizde Karakovan balcılığı yapılırdır da pazarı neresidir, bu ballar nerede nasıl satılır…

          İyi güzel de bunları neden yazıyorum.

     Bir zamanlar Fiskomar"ın içinde Arıcılık Enstitüsünün bir bal standı kurulmuştu ve kavanozlarda Trakya"dan özel ay çiçeği balı getirilmiş uygun fiyata satılıyordu. İnsanlar Arıcılık enstitüsü güvencesindeki bal için  şeker katksız ayçiçeği balıdır diye güvenerek aldılar.

     Bu günlerde Arıcılık Enstitüsünün varlığını ve çalışmaları Anadolu Ajansının   haberlerinden öğreniyoruz, Arıcılık Enstitümüzün güvencesinde   bu tip  ballardan şimdi neden bulamıyoruz diye de içimizden sormak geliyor…

     Laf aramızda Bal var…Bal var..!! 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar