Dengelerle oynamak

 
Aynı gün içinde hem Azarbeycan’da hem İran’da teknik arıza oluyor. Doğal gaz muslukları kapanıyor. Türkiye sıkıntılı anlar yaşayarak, enerji sıkıntısını aşmak için mazot ve fuel-oil kullanmak zorunda kalıyor.

Rusya devlet başkanı Medvedev başbakan Erdoğan’ı arayarak, “Suriye’ye her tür müdahaleye karşıyız” diyor. Rusya’ya ait bir uçak gemisi Suriye limanında. İran’da Suriye’ye savaş gemisi gönderiyor.

ABD’li askeri yetkililer, Suriye’nin Rusya’dan aldığı ciddi hava savunma sistemi olduğunu söyleyerek, Suriye’nin Libya gibi havadan vurmanın zorluklarından söz ediyor.
Türkiye’ye sürekli ABD yetkilileri gelerek, “hani Suriye sizin iç işinizdi, gereğini yapın” diyor.

AKP hükümeti gereğini yapacak, “Suriye’deki çatışmalar son verecek” ama nasıl? İnsani koridor! Demek Suriye’ye savaş açmak demek. Eğer o durumda Rusya/İran doğal gazı keserse, elektriğin %60’şını yakını doğal gazdan elden eden Türkiye’de her şey durmuş olacak. Eğer Suriye bir kaç füzeyi Türkiye üzerine göndermeyi başarırsa Türkiye’de dengeler değişmez mi?

Daha kötüsü Rusya ve İran Türkiye’ye savaş açarsa veya füze filan göndermeye kalkarsa seçim öncesi ABD, Rusya ile İran’a savaş açmayı göze alır mı?

Çok bilinmezler olunca Türkiye Suriye’ye karşı harekete geçmekte zorlanıyor. Bir şeyler yapmış olmak için durmadan mülteci! ler için prefabrik filan kuruyor.

AKP, Türkiye’deki dengelerin kendi tarafında olduğunu görüyor. Dengeler bu şekilde sürdüğü sürece uzun yıllar iktidarda kalacağını iyi biliyor ve bu dengelerle oynamak istemiyor. Ama ABD ve batı emperyalizmin bekleme gücü de yok. Eğer Suriye yönetimi var olan yöntemlerle yıkılırsa AKP rahat bir nefes alacak. Aksi halde AKP dengelerle oynamak zorunda kalacak.

Bu çıkmazı ancak CHP çözebilir ama CHP’de, “AKP iktidardan düşerse ekonomik kriz çıkar” genel görüşüne bir yanıt veremiyor. CHP ekonomik bir program, iç ve dış politika konularında bir çözüm önermiyor. Tüm bölge ülkelerimizle savaş durumuna geldiğimiz halde, dünyada Suudi Arabistan, Katar gibi ABD yanlısı olma durumuna düşerek tüm itibarımızı yitirdiğimiz halde CHP’den ses yok. Ama yine de hakkını yemeyelim, bugün CHP çok çok büyük! bir eylem yaptı. Milletvekilleri meclis başkanlığına yürüdü!

Yaygın ama yanlış bir görüş var; AKP artık her şeyi ele geçirdi. Onu kimse engelleyemez. Doğru gibi görünüyor ama gerçek değil, tüm ülkelerde olduğu gibi güç aslında halkın elindedir. Yeter ki, ayağa kalksın. CHP’nin de yapacağı da halkı ayağa kaldırmak. Kaldırmıyor!

Saygılarımla…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar