ORDU'NUN SULARI

5.dünya su forumu 16-22 mart tarihleri arasında istanbulda yapılacak.Bu forum 1996 yılında  istanbul'da yapılan  habitat toplantısından sonra  Katlımcı açısından en büyük uluslararsı toplantı.olacak.Cumhurbaşkanı Sn. Abdullah Gül bu toplantı için  25 devlet ve hükümet başkanına davetiye gönderdi*..

      Ordu ili   iklim özellikleri itibariyle  yeşil bir kent görüntüsü vermekteyse de Nufusun büyük yoğunluğunun yaşadığı Ordu- Merkez, Kabadüz, Gürgentepe, Gölköy ve Mesudiye ilçlerimiz , su konusunda sanıldığı kadar zengin değildir.Küçük derelerin  birleşimiyle oluşan,   Melet,Civil,Turnasuyu,Akçaova ırmağı gibi büyük suların  dışında  öyle kayda değer büyük debili sularımız maaalesef yoktur..

      Yeraltı suyu açısından da fakiriz.Sadece büyük ırmakların alüvyon sahalarında açtığımız Sondaj yada koson kuyulardan içme ve kullanma suyu  elde edebiliyoruz Ordu belediyesi  Melet havzasında açtığı sondaj kuyularından şehrin su ihtiyacını karşılıyor.

      Bu nedenle köylerimize  öyle gümbür, gümbür akan bir içmesuyu inşaatı yapmak mümkün olmadı.Kullandığımız en büyük boru çapı 20 cm. yi  geçmedi..Hep küçük ,küçük sularla uğraşmak zorunda kaldık..Ama sonunda karşımıza dev bir proje çıktı..''HORLAK PROJESİ''

      2005 yılında Ordu İlinin en büyük içmesuyu projesi olan ,Yeni parayla 10 milyon TL bedelli .Horlak grup içmesuyu projesi  köy hizmetleri elemanlarının,ilgili köy mühtarlarının  maddi manevi katkılarıyla 2 yılı bulan yoğun bir çalışma sonucu  projesi tamamlanıp ihaleye çıkarıldı..yaklaşık 51 köye bu proje ile su takviyesi yapılacaktı.hatta Yokuşdibi belediyesi civarında yapılacak Bir hidroelektrik santral yardımıyla çevrenin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacaktı. Ordu Milletvekili Enver Yılmaz bu proje için yoğun çaba harcadı..İhaleye çıkılabilmesi için  yeterli ödenek temin edilerek ihaleye çıkıldı..

      Ama bazı teknik sorunlar nedeniyle ihale  iptal edildi..Eksiklikler giderildi yeniden ihale çıkılma aşamasına gelindi ki  ,Birden bire bazı çevrelerce , ortaya su yetersiz iddiası atıldı, Su tekrar ölçüldü.O aralar ülkemizde ve avrupa'da  kuraklık hüküm sürüyordu.Su biraz azalmıştı Ama bu durum geçiciydi..Çevre bakanlığının, hiç bir itirazı olmamasına rağmen ,Konuyla ilgisi olmayan bazı çevrelerce Projenin ekolojik olumsuzluk yaratacağı iddiası ortaya atıldı.Projeyi hazırlayanlar ve ilgili köy muhtarları itiraz ettiler..Ama kimse dinlemiyordu.O arada DSİ yetkilierinden birinin  ilgisiz konuşması Ve o kadar emek  ve para harcanan  proje 10-15 gün içinde rafa kaldırıldı..Ödeneği AKP'nin  dev kırsal kalkınma  projesi  olan ''KÖYDES PROJE'' 'sine aktarıldı.

      2008 yılı itibariyle  Ordu envanter kayıtlarında  Köy merkezleri itibariyle .Susuz köy görünmüyor.

      Bunda 2005 yılının 2. yarısından itibaren  uygulanan  KÖYDES projesinin  etkisi çok fazla..Ama  ne yazıkki  bu büyük proje    yetkililer tarafından aceleye getirildi.Sanki işi bitirmek değil de,Parayı bitirmek ön plana çıktı.KÖYDES projesi başlıbaşına bir tez konusu olacak,olumlu ,mantıklı bir projeydi..Ancak  KÖYDES projesinin uygulama ve harcama  yetkisinin , Teknik eleman olmayan,Vali ve Kaymakamlara verilmesi, Projeye 2007 yılı sonunda  son verileceğinin ifade edilmesi(Proje helen devam etmektedir.) .Vali ve Kaymakamların gelen parayı bir an önce harcama telaşı,etüt ve projesi hazır olmayan içmesuyu işlerinin alelacele   ihale  edilmesine sebep oldu.Bu aceleyle isabetli Müteahhit seçimi yapılamadı..Bazı kaymakamlıklar ihaleleye girmek için ;Ticaret odası ya da esnaf kefalet odası kaydını yeterli gördüler.;Bazı işler iyi niyetle muhtarlara verildi ama muhtarların vergi ve sigorta kayıtları olmadığı için onlarda büyük sorunlar yaşadılar.Bu konuyla  ilgili bürolar, ofisler oluşturulamadı.başlangıçta Ankara bile ne yapacağını bilmiyordu. Ordu merkezdeki  ve ilçelerdeki bir avuç teknik eleman geceli gündüzlü çalışarak  sayı 100'ü aşan  işleri yetiştirmeye çalıştı.İlçelerde çalışan ,ve kaymakamlıklarca   işe alınan  yeni mezun teknik elemanlar yeterli deneyime sahip olmadıklarından ,sıkışınca topu merkeze attılar. 

      Bazı kaymakamlar  başarısız görünmemek için projesi taslak halinde olan hesabı kitabı tamamlanmamış ,Aydıngere bile çekilmemiş krokilerle  işleri iheleye çıkardılar.. 2006 yılı tam bir kaos içinde geçti..3-5 teknik eleman  19 ilçede  yüzlerce işe yetişmeye çalıştı..''Yapmayın'', ''Acele etmeyin,Acele işe şeytan karışır ''.Diyenler ise  dışlandılar ,Projeyi  sabote etmekle suçlandılar.

      Ülkemizde yapılacak  olan ,5. dünya su forumunu  haber verelim  derken.Konu nereden  nereye geldi .

      Su gibi aziz olun.. 

                                                                                           Erol GENÇ 

Önceki ve Sonraki Yazılar