“FINDIK DALDA KIZ BAHÇEDE SALLANSIN”

HER YENİ OLAYDA GEÇMİŞ BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRİLİR

ACABA DEĞERLENDİRİLİRMİ ?

Ben yaşanan her yeni toplumsal olayda geçmişi anımsar ve karşılaştırma yapıp kendimle hesaplaşmaya giderim.

 

Bu gün saat 01:10 olduğuna göre yeni güne girmişiz ve Karadeniz eğer katılım iyi olursa biraz daha mavileşecek aksi olursa adı gibi kapkara olacak.

“Fındık Mitingi” umarım Karadeniz insanının yaşamının en önemli kaynağı olan fındık yarın siyasetçilerden bulamadığı değeri üreticiden alır,emekçiden alır ve çok sevdiğimiz Ankara"dan gelirken sağımızda kalan dağ,solumuzda kalan deniz bizleri coşturup fındığın uğradığı haksızlığa yanıt verir ve çok kalabalık olur miting alanı.

 

Çocukluk yıllarımız da mutlaka beyaz patiskadan dikilmiş torbaların içinde Ordu"dan getirilen fındık bile bu coşkuya dayanamayarak ses verir.

80"li yılların öncesinde benden büyük olan abla dediğimiz bir büyüğümüz o yıllardaki fındık mitinglerine katılmış olması nedeniyle bizlere epey tarihin bilinmesi doğrultusunda epeyce bilgi vermişti.

 

O büyüğümüz öğrencilik yıllarında okuduğu Üniversitenin koşullarına kendini kaptırmış Gazi Üniversitesinin her türlü koşulunda öne çıkmıştı,bizlerde ondan öğrenmiştik,dinlemiştik binlerce kez “Fındık Mitingleri”"ni .

Anlatılışta kullanılan ifade biçimi mi bu denli görkemli yapmıştı yoksa gerçekten öylemiydi  bu mitinglerin yanıtını gazetelerdeki resimlerden görürdük “yer yerinden oynardı.” Bu gün bana bunu anlatanlar yaşam biçimlerini değiştirmiş ne yazık ki o dünyayı yöneten,beğenmediklerini ufalayan çarkı altına almış götürmüş mutluluğu başka yerlerde bulmuş.

 

Ordu ili belki kendi toprağım, belki de gerçekten dünya da epeyce yer gezmiş,görmüş olduğum için gerçekçi olarak söylüyorum dünyanın en güzel şehirlerinden.Renkliliğin,rengin,kokunun,bulutun,yağmurun ve güneşin en güzelini yakalamak mümkün.

 

Elbette bunun yanı sıra bahçelerdeki fındık ağaçları,fındık toplayan peştemballı kadınları,dillerdeki türküleriyle güzel.

Bu bir Karadeniz kültürü ve yok edildi.

 

Artık bulamıyorsun bu adeta resim gibi bütün güzellikleri barındıran o bahçeleri.Bu güzellikten elbette vazgeçmek istemezdi “fındık üreticileri” bitirdiler,çünkü ne yazık ki yoksullaşan Karadenizli  bu noktaya gelene kadar direndi ama en  sonunda yenik düştü.

 

Evet kültürler ne yazık ki böyle de yok ediliyor bu bir devlet politikası İTAATKAR VATANDAŞ yapmak yoksullaştırmaktan geçiyor bizim topraklarımızda.Anneannem bilge görünüşlü bir kadındı korkunç derecede  yeniliğe açık,modern bir kadındı söylediği biraz dinsellik içeren bu söz belleğime yerleşmişti “Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin” İşte bu ülkeyi yönetenler vatandaşını açlıkla terbiye ediyor.

Aç mısın bir çuval patates,bir çuval pirinç,yakacak az şey değil karşılığı “evdekilerin oyu”Evet böylesi bir günden Karadeniz de sadece 2008 yılı  fındık alım fiyatına değil kültürün yok edilişine de itiraz var.Kolay gelsin Karadenizliye,kolay gelsin ona destek için yanlarında olanlara.

 

“FINDIK DALDA KIZ BAHÇEDE SALLANSIN,YERE DÜŞÜP ŞEKERLENSİN BALLANSIN”

“FINDIK TOPLAYAN GELİN FINDIK DALDA KALMASIN,GEL BİRAZ KONUŞALIM GÖZÜM SENDE KALMASIN” işte bu türküler bu kültürden üretildi.Karadeniz fındık bahçeleriyle güzel yok etmeyelim.

 

09.09.2008

Emel Sungur ANKARA

Önceki ve Sonraki Yazılar