Vergi Borcu Olan Mükellefler İçin Son Fırsat: 28 Kasım

Vergi Borcu Olan Mükellefler İçin Son Fırsat: 28 Kasım

Vergi borcu olan mükellefler için getirilen taksitlendirme kolaylığına müracaatlar için son iki gün kaldı. 28 Kasım tarihinden sonra yapılan müracaatlar değerlendirilmeye alınmayacak.

Ekonomik kriz ile uğraşan mükellefler için getirilen taksitlendirme kolaylığı Maliye Bakanının yaptığı açıklamalara göre son şans.

Öncelikle bu düzenleme bir af düzenlemesi değildir. Sadece 1 Eylül 2008 tarihine kadar vadesi geldiği halde borcunu ödeyemeyen mükelleflere ödeme kolaylığı getiren bir düzenlemedir. Yıllık %30 olan gecikme zammını, yıllık %3 gibi küçük bir rakamla ödemek büyük bir avantajdır.

28.11.2008 tarihine kadar müracaat etmek şartıyla Vergi Dairesine olan borçlar için vade tarihinden müracaat tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacak ve toplam tutara %3 tecil faizi uygulanarak bulunacak tutar 18 ay eşit taksitlere bölünecek ve mükellef eşit taksitler halinde ödeyebilecektir.

Vergi Dairesi birden fazla olan mükellefler, her Vergi Dairesine borçları için ayrı ayrı müracaat etmek zorundadır. Şirket Ortakları; ortağı olduğu şirkettin vergi borcu için, hissesine düşen borcu yapılandırmak istiyorlarsa buna da imkan tanınmıştır. Ortak kendi sorumlu olduğu borç için tecil talebinde buluna bilecektir.

Yapılandırmadan sonra daireye borç toplamının %10 yatıran mükellefe talep etmeleri halinde, vadesi geçmiş başkaca bir borcunun bulunmaması şartıyla Vergi Dairesi tarafından ”Vadesi geçmiş borcu yoktur” yazısı verilecektir.

Motorlu taşıtlar vergisi yönünden borcu olan mükellefler bu borçlarının tamamını ödemedikleri sürece taşıtlarını satış ya da devir edemeyeceklerdir.

Taksitlendirme yapmayan ve maliyeye borcu olan mükelleflere elektronik haciz uygulaması başlatılacaktır.

Maliye Bakanlığı hazırlattığı yeni bir program aracılığı ile mükelleflerin hangi bankada kaç lira parası var görebilecek ve bu hesaplara elektronik haciz uygulayabilecektir.

Buna göre Maliye, yeni yazılım programı sayesinde vergi borçlusu mükelleflerin listesini internet yoluyla tek tuşa basıp tüm bankalara kapalı devre gönderecek. Yazılım programı, bankaların Türkiye genelindeki tüm şubelerini tıpkı bilgisayar virüsü gibi ışık hızıyla dolaşıp borçlulara ait hesaplarda tek tek para arayacak.

Program borçlu mükellefin hesabında para bulursa, vergiyi hemen e- haciz şeklinde tahsil edecek. Vergi alacağı haricindeki paralara ise dokunmayacak.
Kriz ile boğuşan işverenleri 28 Kasımdan sonra çok büyük sorunlar beklemektedir. Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamalar ile artık her hangi bir af veya taksitlendirme yapmayacağını açık olarak beyan etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar