Tahsilat ve ödemeler nasıl yapılmalıdır?

Bahadır BAŞ

 

KİRAYA VERİLEN HİSSELİ GAYRİMENKULLERDE

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI İLE KARŞILAŞMAMAK İÇİN

TAHSİLÂT VE ÖDEMELER NASIL YAPILMALIDIR?

 

 

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 268 seri numaralı “Gelir Vergisi Genel Tebliği” ile kira tahsilât ve ödemelerinin 01.11.2008 tarihinden itibaren banka ve posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsiki zorunlu hale getirilmiştir.

 

Yapılan 268 seri numaralı tebliğde, özet olarak şu hususlara yer verilmiştir.

-         Uygulama 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

-         Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin ve kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini, banka veya PTT Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri gerekmektedir. (Dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edilebilecektir,)

 

-         İşyerlerinde ise işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin (İşyeri kira geliri veya kira ödemesi, 1 TL dahi olsa) tahsilat ve ödemelerini, banka veya PTT Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri gerekmektedir.(Dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edilebilecektir. Ayrıca internet şubesi işlemleri de aynı kapsamda değerlendirilecektir.)

 

-         Bu zorunluluğa uyulmaması halinde Vergi Usul Kanunu"nun 355. maddesi uyarınca her bir işlem için(12 aylık işyeri kirası elden ödenmiş ise 12 adet özel usulsüzlük cezası) , hem mülk sahibine, hem de kiracıya ayrı ayrı olacak şekilde özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

 

Gazete okurlarımızın ve çevremizdeki pek çok kişinin bizlere sıklıkla sorduğu bir konu ise hisseli gayrimenkullerde kira bedellerinin nasıl tahsil edilmesi gerektiği veya nasıl ödenmesi gerektiği hususudur.

 

Bu konuda  İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu, B.07.1.GİB.4.34.16.01 /GVK/70   sayılı özelge bizlere yol gösterici olacaktır.

 

Bu özelgeye göre hisseli gayrimenkullerde kira bedelleri şu şekilde tahsil edilmelidir.

Sayı  : B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK/70      

“Yukarıdaki açıklamalara göre, gayrimenkullerin mesken ve işyeri olarak kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri gayrimenkul sermaye iradıdır.

Hisseli gayrimenkuller için düzenlenen kira sözleşmelerinin ispatı açısından hissedarların tümünün isimlerinin ve hisse miktarlarının yer alması en doğrusudur.

 

Kira ödemelerinin banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenecek belgelerle tevsik zorunluluğunun tespitinde, hissedarların elde edecekleri aylık kira gelirlerinin hisseleri oranına bakılmaksızın konutların aylık tutarının 500.YTL. üzerinde olması, işyeri aylık kira bedelleri tutarına bakılmaksızın banka, benzeri finans kurumu veya posta idaresince düzenlenecek belgelerle tevsiki zorunludur.

 

Ancak, işyeri/konut aylık kira bedellerinin bankaca düzenlenecek dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsikinde kira ödemesinin hissedarlardan biri adına yapılması durumunda ödemeye ait bankaca düzenlenen dekontun açıklama kısmına hissedarların isimleri ile kira ödemesi olduğunun belirtilmesi gerekmektedir

 

Tevsik zorunluluğu kapsamında kira ödemelerinde özel usulsüzlük cezai müeyyidesi ile karşılaşmamak için kira ödemeleri banka aracılığı ile yapılmalıdır. Hisseli gayrimenkullerde ise ödeme ve tahsilâtlar banka aracılığı ile yapılacak ve yapılan işlemin açıklama kısmına hissedarların adları yazılacak ve kira ödemesi ibaresi yazdırılmalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar