Melet suyu içilebilir düzeye geldi

Melet suyu içilebilir düzeye geldi

Valiliğimizce gerekli tüm tedbir ve önlemler alınmıştır. Bu meyanda, ilk olarak Ordu Belediyesince Melet Irmağından şebekeye içme suyu alımı derhal durdurulmuştur. Şehir içme suyu olarak ta kullanılan

Vali  Orhan DÜZGÜN imzasıyla yapılan açıklamada Melet ırmağından su alımı yapılabilecek.

Valilik açıklaması nın tamanını aşağıda okuyabilirsiniz...

İlimiz Kabadüz ilçesi Akgüney Köyünde bulunan ve kurşun, çinko, bakır üretimi yapan Zamantı Madencilik firmasının daha önce sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle, hakkında idari ve adli işlem yapılarak, faaliyeti Valiliğimizce durdurulan ve halen faaliyette olmayan maden tesisinde; 23 Eylül 2009 Çarşamba günü yağan aşırı yağmur nedeniyle pasa havuzunun üst seviyesine kadar dolan yağmur suyu, ikinci emniyet havuzunun üst kısmında sedde yıkımına sebebiyet vermiş ve daha önceki işletme sürecinde depolanan pasanın(artık madde) bir kısmı Melet Irmağı havzasına karışmıştı.

Olayın duyulması üzerine, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyecek bir olaya sebebiyet verilmemesi için Valiliğimizce gerekli tüm tedbir ve önlemler alınmıştır. Bu meyanda, ilk olarak Ordu Belediyesince Melet Irmağından şebekeye içme suyu alımı derhal durdurulmuştur. Şehir içme suyu olarak ta kullanılan Melet Irmağından, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince su numunesi alınarak gerekli analiz işlemleri için Samsun Bölge Hıfzısıhha Müdürlüğüne gönderilmiştir. Maden ocağından çıkan pasaların depolandığı alandaki yüzey sularının pasa havuzunu etkilemeden tahliye edilmesi için gerekli olan kanalın açılması için ilgili firmaya 10 gün süre verilmiş olup, firma kanal açma çalışmalarını hızla sürdürmektedir.

Diğer taraftan, Ordu Belediyesince Melet Irmağından saatte bir alınan su numunelerinin yapılan analizler sonuçlarında; litrede kurşun değerinin 350 mikrogramdan, 25 mikrograma düştüğü tespit edilmiştir. Tespit edilen bu değer, içme suyu parametrelerinin tolere ettiği değerler olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca, ilgili maden işletmesi hakkında zamanında gerekli tedbirleri almayarak, çevre kirliliğine sebebiyet vermesi nedeniyle idari işlem yapılacaktır.
Kamuoyuna önemle duyurulur.




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.