LİSANS SOYGUNU DEVAM EDİYOR

LİSANS SOYGUNU DEVAM EDİYOR

Bütün çabaların sonucunda Sağlık Bakanlığı Erzurum Atatürk Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesi’yle ebelik, hemşirelik ve sağlık eğitimi lisans tamamlama programlarının açılması için protokol imzaladı.

LİSANS SOYGUNU DEVAM EDİYOR 

SES Şube Sekreteri Şahsenem YAŞAR Yaptığı açıklamada;


Sağlık emekçileri uzun süredir meslekleriyle ilgili bölümlerde lisans ve lisans tamamlama programlarının açılması için taleplerini dile getirmekteydiler. Sendikamız bu konuda defalarca imza kampanyası, basın açıklaması vb. eylem etkinlik yaptı.

Bütün çabaların sonucunda Sağlık Bakanlığı Erzurum Atatürk Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesi"yle ebelik, hemşirelik ve sağlık eğitimi lisans tamamlama programlarının açılması için protokol imzaladı. İmzalanan protokol de sağlık memurluğu, hemşirelik, ebelik mesleklerinin dışındaki meslekler dışarıda bırakıldığı için binlerce sağlık emekçisinin mağduriyetine, eşitsizliğe ve adaletsizliği neden olundu.

Bu da yetmezmiş gibi harç bedelleri üniversitelere bırakılarak soyguna davetiye çıkarıldı. Yılık Harç bedeli en pahalı bölüm olarak bilinen Tıp Fakültelerinde bile 700 TL."yi geçmezken açıktan öğrenim bedelinin hemşirelik için 2.000 TL., ebelik için 2300 TL. olarak belirlenmesi ebe ve hemşireler arasında çok büyük tepkilere ve öfkeye neden oldu.

%2.5"lik maaş zamlarıyla açlığa mahkûm edilen sağlık emekçileri bu kez de harç adı altında başka bir soygunla karşı karşıya kaldılar.

Tam öfke patlamak üzereydi ki bildik senaryo devreye sokuldu.

Önce malum sendikadan “YÖK"le Sağlık Bakanlığı"yla, Rektörlükle görüşüyoruz sorunu çözeceğiz” masalı anlatıldı. Arkasından da ilgili üniversiteden beklenen açıklama geldi.

“Harçlar 1650 Tl. ye indirildi”

Hep böyle olmuyor mu zaten?

Yemek parası istenirken de aynı oyun oynanmadı mı?

Bir hukuksuzluk, bir problem yaratılıyor. Malum sendika devreye giriyor, sorun çözülmüş gibi yapılarak sendika propagandası yapılıyor.

Oysa gerçek hiçte öyle değil. 2000 liradan 1655 TL." ye indirilen harç bedeline her seferde verilecek 220 TL. sınav harcı ile evrak bedelini de eklediğinizde sonucun değişmediği ortaya çıkar.

YÖK ve Sağlık Bakanlığı geri adım atmışsa da; sendikamızın Türkiye genelinde har(a)ç ücretine karşı yaptığı eylemler ve protesto faksları, mailler gibi örgütlediği faaliyetler sonucudur.

Bu sendikalar har(a)ç parasına karşı biz görüşüyoruz, sorunu çözüyoruz diye emekçilerde beklenti yaratarak hak almanın yolu olan fiili ve meşru mücadeleyi daraltmaya çalıştılar. Şimdi de bu sendikalar dalga geçer gibi görüşmelerimiz sonucu harç paraları aşağıya çekildi diyorlar.

Yıllardır sağlığı paralı hale getiren, sağlık emekçilerinin istihdam biçimi olarak esnek kuralsız sözleşmeli ve taşeron çalıştırmayı dayatan, temel ücret yerine performans getiren, sağlığı pahalı ve paralı hale getiren “dönüşüm” programına onay veren sendikalara sağlık emekçileri umut bağlamamalıdır. Dün olduğu gibi bundan sonrada sağlık emekçileri “hak verilmez, alınır.” Şiarı ile demokratik ve hukuksal mücadelesini yükseltmek zorundadır

Biz diyoruz ki;

Sağlık Bakanlığı lisans tamamlama programı başlatılmasının gerekçesini "sağlık personelinin eğitim düzeyinin yükseltilerek sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması" olarak açıklamıştı. Madem sağlık hizmetlerinin daha kaliteli verilmesi için eğitim gerekiyor bu eğitimin bedelini de Sağlık Bakanlığı ödesin.

Bizler harç adı altında dayatılan vurgunu ve soygunu kabul etmiyoruz. Bu vurguna karşı hukuksal süreçle birlikte demokratik mücadelemize devam edeceğiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.