Kaloriler ;Bildikleriniz Doğru Mu?

Kaloriler ;Bildikleriniz Doğru Mu?

Çoğumuz öyle ya da böyle yediğimiz gıdaların besin değerleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu bazen internetten okuduğumuz bazen gazete ya da dergide gördüğümüz yemek tariflerinde dip not şeklinde verilen bilgiler; kimi zaman da direk olarak yediğimiz b


Kaloriler Hakkında Bildikleriniz Doğru Mu?

                                                                  Çeviren : Gizem Aydoğan

Çoğumuz öyle ya da böyle yediğimiz gıdaların besin değerleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu bazen internetten okuduğumuz bazen gazete ya da dergide gördüğümüz yemek tariflerinde dip not şeklinde verilen bilgiler; kimi zaman da direk olarak yediğimiz besinin paketinde yazan değerler olabiliyor. Ancak besinler ve kaloriler hakkında bildiğimizi sandığımız bazı bilgiler de mevcut.
İşte bunlardan birkaç tanesi:

1. Çoğu insan düşündüklerinden 1/3 oranda fazla kalori alıyor. Doğru mu Yanlış mı?

2. Alınan fazla kaloriler direk olarak kalça bölgesinde toplanır. Doğru mu Yanlış mı?

3. Yağlardan alınan fazla kaloriler karbonhidratlardan alınanlara oranla daha kolay depolanır. Doğru mu Yanlış mı?

4. Gece alınan kaloriler gündüz alınanlardan daha çok kilo yapar. Doğru mu Yanlış mı?

Şimdi bakalım çoğumuzun bildiği şeyler gerçekten doğru mu?

1. Bu bilgi doğru. Çoğumuz aldığımızı düşündüğümüzden fazla kalori alıyoruz. Çünkü kalori değerleri vücudumuza girdiğinde düşündüğümüzden 1/3 oranında daha fazla bir hal alıyor.

2. Aldığınız fazla kaloriler kalça bölgenizde depolanabilir. Ancak kesinlikle orada yığılıp kalacaklar diye bir durum söz konusu değil. Bir kalori basit bir enerji ölçüsüdür. Eğer bu enerjiyi kullanmazsanız, vücudunuz aldığınız fazla enerjiyi karaciğer ve kaslarda depolar. Ancak o bölgelerde depolanacak yer kalmadığında, enerji yağ olarak vücutta tutulur. Ve bu fazla yağlar genetik olarak nereye eğiliminiz varsa orada depolanır: kalçalarınız, karnınız ya da yanaklarınız. Dolayısıyla bu kadar kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bu bilgi yanlış.

3. Vücudunuz yediğiniz besinlere depolamak amacıyla yağa çevirirken enerji harcar. Eğer alınan besinlerdeki yağ oranı fazlaysa, bunu depolanacak şekle sokmakta fazla kalori harcanmaz. Karbonhidrat ve proteinleri yağa çevirirken %23 oranında kalori harcanırken, yağları dönüştürmek sadece %3lük bir enerji gerektirir. Bu nedenle karbonhidrat ve proteinli besinler tüketmek daha mantıklı görünüyor. Dolayısıyla bu bilgi doğru.

4. Kalorilerin depolanmasının kesin bir kuralı yoktur. Stresli olduğunuzda iştahınız kesilmeyebilir. Gününüz yorucu ve yoğun geçmiş ve yemek aklınıza bile gelmemiş olabilir. Eve geldiğinizde her şey unutulur ve yemeğinizi iştahla yersiniz. Dolu bir buzdolabına bakarken birden kendinizi aç hissedip yeme isteğine karşı koyamayabilirsiniz. Bu nedenle hava karardıktan sonra yemek de sanıldığı kadar abartılacak bir durum değil aslında. Gece alınan kalorilerin vücudunuza etki etmesi daha kolay olsa da, bunlar da netice de sadece kalori. Bu nedenle bu bilgi de yanlış.

Görüldüğü üzere, aldığımız enerjinin vücudumuzda depolanma şekli kişiden kişiye değişen bir durum. Bu da hangimizin ne şekilde kilo alacağının tamamen genlerimiz ve yaşam tarzımızla ilgili olduğunun açıkça bir göstergesi.

Yazıların tümü için

http://www.realage.com.tr/v2/index.aspx

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.