Satrançla bin düşün, bir haraket et

Satrançla bin düşün, bir haraket et

Küçük yaşta çocukları düşünerek haraket etmeye sevk eden satranç oyununa daha çok ilgi duymaları ve Dünya santranç turnuvalarında Türkiye'ninde adının duyrulması amacıyla “DÜŞÜN VE HAREKET ET PROJESİ” kapsamında İl ve ilçelerimizde dağıttığımız 1050 satr

Küçük yaşta çocukları düşünerek haraket etmeye sevk eden satranç oyununa daha çok ilgi duymaları ve Dünya santranç turnuvalarında Türkiye'ninde adının duyrulması amacıyla “DÜŞÜN VE HAREKET ET PROJESİ” kapsamında İl ve ilçelerimizde dağıttığımız 1050 satranç takımı dağıtımı yapıldı.

Valilik tarafından düzenlenen proje kapsamında yapılan açıklamada:

Bildiğiniz üzere spor politikamız, 7"DEN 77"YE HERKES İÇİN, HER ZAMAN VE HER YERDE SPORU BİR YAŞAM BİÇİMİ haline getirmektir.


Bu bağlamda, Valilik “DÜŞÜN VE HAREKET ET PROJESİ” kapsamında İl ve ilçelerimizde dağıttığımız 1050 satranç takımıyla “Dünya Satranç Şampiyonu Neden bir Türk Olmasın!” diyerek bir meydan okumaya giriştik.



Diyoruz ki;

Dünya Satranç Oyunlarında neden Türkler yer almasın?

Satranç oyunlarında neden Ordulu gençlerimiz başarılarla ilerlemesin?


Bu projemizle, hem bir spor alanında yetenek geliştirmek isteyen çocuklarımıza fırsat ve imkân tanımayı, hem de zekâ gelişimlerine katkıda bulunarak eğitimde kaliteyi arttırmayı hedefledik.


15 Mayıs 2007 tarihinde başlangıcını yaptığımız “Düşün Ve Hareket Et Projesi”nde;



İlimiz genelinde, okullarımıza 1050 satranç takımı dağıtılmış;


Okullarımızda öğrencilerimizi çalıştırmak üzere İlimizde Satranç Yardımcı Antrenörlük kursu açılmış; bu kursta 67 öğretmen katılarak belge almaya hak kazanmıştır.


2006–2007 eğitim-öğretim yılında satranç branşında 100 öğretmen Ders Dışı Eğitim Çalışması yapmış; bu çalışmalara katılan İl içi Müsabakaları ve Okul içi müsabakalarına toplam 1667 öğrenci katılmıştır.


2007–2008 eğitim-öğretim yılı içerisinde ise 191 öğretmenimiz Ders Dışı Eğitim Çalışması yapmış olup bu çalışmalara katılan İl içi Müsabakaları ve Okul içi müsabakalarına toplam 2985 öğrenci katılmıştır. Geçen yıla oranla katılım 0 artmıştır.


19 Mayıs Atatürk"ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle turnuva düzenlenmiş; Bu turnuvalara 300 öğrenci katılmıştır.


Türkiye Yaş Grupları Birinciliği Şampiyonasına katılacak sporcularımızın belirlenmesi amacıyla, 25 Ocak - 3 Şubat 2007 tarihlerinde müsabakalar yapılmış;


Bu müsabakalara katılan sporcu sayısı:
354 Erkek+130 Bayan olmak üzere, toplam 484 Sporcu Lisans almıştır.


01–16 Aralık 2007 tarihleri arasında Yapılan müsabakalarda derece yapan sporcularımıza bugün düzenlediğimiz törenlerle ödülleri verilecektir.


“Düşün ve Hareket Et” Projesinin diğer alanında “Neden Masa Tenisi turnuvalarının vazgeçilmez ülkesi biz değiliz?” sloganıyla hareket ederek;


İlimiz genelinde okullarımıza 218 masa tenisi masasını dağıttık.


28 Haziran - 9 Temmuz 2007 tarihinde Valiliğimizin “Düşün Ve Hareket Et Projesi” Kapsamında İlimiz Öğretmenlerine Masa Tenisi 1. Kademe Yardımcı Antrenörlük kursu açılmış; 87 öğretmen katılarak 59"u belge almaya hak kazanmıştır.


2006–2007 eğitim-öğretim yılında İlimizde 51 öğretmen Ders Dışı Eğitim Çalışması yapmış; okul içi ve okullar arası müsabakalara toplam 199 öğrenci katılmıştır.


2007–2008 eğitim-öğretim döneminde ise 74 öğretmen Ders Dışı Eğitim Çalışması yapmakta; 842 öğrenci bu faaliyetlere katılmaktadır.


Bu öğrencilerin yarısının müsabakalara katılımı beklenmektedir. Burada da geçen yıla oranla % 100 artış hedeflemekteyiz.


NEDEN SATRANÇ? NEDEN MASA TENİSİ?


Bakınız, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada"nın değişik bölgelerinde yapılan araştırmalara göre;

-Satrancın matematik ve okuma derslerindeki standart testlerde başarıyı artırdığı,

—New York Şehrinde 100 den fazla okul ve 3000 çocuk arasında yapılan bir programda İngilizce ve matematik derslerinde yüksek notlar alan öğrencilerin çoğunun satranç ile ilgili oldukları,

—Houston, Texas ve Bradford, Pennsylvania"da yapılan çalışmalarda satrancın Watson Glaser kritik ve yaratıcı düşünme yeteneği testlerinde yüksek skorlar alınmasında faydalı olduğu tespit edilmiştir.


YİNE, SATRANÇ VE MASA TENİSİ SPORUNUN İNSAN ÜZERİNDE;


—Seçenekleri değerlendirebilme

—Kurgulama, Planlama

—İleriyi görebilme, hedef belirleyebilme

—Odaklanma

—Analiz yapma

—Kuramsal düşünme

—Farklı düşüncelerle eş zamanlı uğraşabilme

—Hayal gücünü ve yaratıcı düşünceleri geliştirme

—Sosyal ortamlara hızlı uyum sağlama

—Fiziksel ve zihinsel zinde olma gibi

çok önemli etkileri görülmektedir.


BÜTÜN BUNLARLA, İNSANIMIZDA “SAĞLAM BEDEN, SAĞLAM BEYİN” GÖRMEK İSTİYORUZ

Diğer bir ifadeyle,

— Kendini tanıyabilen, bireysel hedeflerini net belirleyebilen, yeteneklerini geliştirebilen, bunları kendisinin ve toplumun yararına kullanabilen,

— Kendine ve çevresindekilere güven duyabilen,

— Planlı çalışma alışkanlığı edinebilen, serbest zamanlarını etkin ve verimli değerlendirebilen,

— Girişimci olabilen ve bunu başarı ile sürdürebilen, yeni durum ve ortamlara uyabilen,

— Bireysel farklılıklara saygılı olabilen; farklı görüş, düşünce, inanç, anlayış ve kültürel değerleri hoşgörü ile karşılayabilen,

—Aldığı görevi istekle yapabilen, sorumluluk alabilen,

—Bireysel olarak veya başkalarıyla işbirliği içinde çevresindeki toplumsal sorunlarla ilgilenebilme ve bunların çözümüne katkı sağlayacak nitelikte projeler geliştirebilen ve uygulayabilen,

—Grupça yapılan görevleri tamamlamak için istekle çalışabilen ve gruba karşı sorumluluk duyabilen tutum, davranış ve becerilerini kazanan,

—İnsan haklarına ve demokrasi ilkelerine saygı duyabilen,

—Ahlak ve fazileti sporun ekseni yapan,

—Ruh ve beden sağlığını artırıp koruyabilen,

—Hobisi veya özel becerisi olan bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz dedinildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.