Eskipazar Camisinin Tapusunu Aldık

Eskipazar Camisinin Tapusunu Aldık

Eskipazar Köyü tapusuna dahil Camii” ile çevresindeki Parsel no: 112 ve yüz ölçümü 14.823 m2’lik (yaklaşık 15 dönüm) araziyi köyün tapusundan alarak vakıflara geçirdi. Bu değişiklikle cami ‘‘Bayram Bey Camii Şerifi Vakfı (Kocaoğlu Hüseyin Efendi Bin Salih

ESKİPAZAR CAMİSİNİN TAPUSU

Eskipazar Camisinin restorasyon çalışmalarına yönelik Ordu İl Kültür Müdürü Erkan Gülderen tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda Eskipazar camisin tapusu, 22.11.2011 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü üzerine tescil edildi.

Bu tarihe kadar caminin Vakıf kayıtlarına ulaşılamamıştı. Bu yüzden restorasyon çalışmaları da başlatılamamıştı.19985

Caminin bulunduğu arazi ise Eskipazar Köyü tapusuna kayıtlıydı.

Bunun üzerine Erkan Gülderen, caminin ve buradaki diğer eserlerin vakıf olup olmadığına yönelik ''bir belgeye ulaşabilir miyiz'' yönünde yaklaşık beş ay önce Osmanlı Arşivleri Uzmanı Adnan Yıldız’dan yardım istemişti.

Adnan Yıldız’ın arşivlerde yaptığı araştırmalar sonucunda Eskipazar’da bulunan caminin vakıf olduğunu ispatlayacak belgelere ulaşılmış ve bunlar Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gönderilmişti.19987

Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bu belgelere dayanarak Eskipazar Köyü tapusuna dahil Camii” ile çevresindeki Parsel no: 112 ve yüz ölçümü 14.823 m2’lik (yaklaşık 15 dönüm) araziyi köyün tapusundan alarak vakıflara geçirdi. Bu değişiklikle cami ‘‘Bayram Bey Camii Şerifi Vakfı (Kocaoğlu Hüseyin Efendi Bin Salih Efendi Vakfı) adıyla vakıf kayıtlarında yerini almış oldu. Daha da önemlisi bu değişiklikle Hacı Emiroğulları Beyliği’nin kurucusu Bayram Bey’in adı da tescillenmiş oldu.

Bu gelişmeler sonucunda Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen tarafından Adnan Yıldız’a bir teşekkür yazısı da gönderilmiştir.

Bayram Bey Cami’nin Vakıflara Genel Müdürlüğü varlıkları  arasına geçmesinden sonra caminin aslına uygun olarak yapılması  yönünde en kısa zamanda çalışmaların başlatacağı da öğrenilmiştir.

Caminin aslına uygun olarak yeniden yapılması ve yine caminin Ankara Etnografya Müzesi’nde bulunan kapısının getirilmesi ayrıca burada bulunan diğer eserlerin restorasyon çalışmalarının da başlatılacağı yönünde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da geçtiğimiz günlerde Ordu’da bir açıklama yapmıştı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.