İŞTE SİVAS’LI BİR BÜROKRAT’IN SİVAS’A YAPTIKLARI

 

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı M.Habip Soluk Zara’da Karadeniz Akdeniz yolunda incelemelerde bulundu..

Bir bürokrat yetiyor..


Haber/Yorum: GünayDın 

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Zara ilçesine geldi. 
İlk olarak baba ocağı olan Zara İlçesi’ne bağlı Kümbet Köyü’ne gelen Müsteşar Soluk, burada ağaçlandırma çalışmalarını yerinde inceledi. Daha sonra Zara ilçe merkezine gelen Müsteşar Soluk, 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılına yetiştirilmesi planlanan ve inşaatı devam etmekte olan Anadolu Lisesi binasında incelemelerde bulunarak, yetkililerden inşaatla ilgili bilgi aldı. 

İncelemeler sırasında gazetemize açıklama yapan Müsteşar Soluk, Ulaştırma Bakanı başta olmak üzere Eski Milli Eğitim Bakanı, yeni Milli Eğitim Bakanı olarak devletin yatırım projelerinin içerisinde 16 derslikli Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, iki okula ait 300’er öğrenci kapasiteli iki yurt binası, öğretmen lojmanlarına yer verilmesi ile bir eğitim yatırımının başladığını söyledi. 

Hızlı tren ve geminbeli tüneli konularında da bilgi veren Müsteşar Soluk, “Projeler ekonomik gücümüz nispetinde gitmesi gereken yerlere gidecektir. Ankara-Sivas, Ankara-Kayseri hızlı treni Yerköy’e kadar müşterek gelen bir trendir. Yerköy’den sonra Yozgat üzerinden Sivas’a ayrılan var, Şefaatli üzerinden Kayseri’ye ayrılan güzergâhımız var. Birbirinin alternatifi değil. Geminbeli’ne gelince, Geminbeli iki gidişli, iki gelişli çift tüp tünel, net değil ama 3 bin 100 metreyle 3 bin 300 metre arasında tünel boyları değişecek. Bu sene büyük ihtimal Suşehri ile Zara arasındaki bölünmüş yol tamamlanacak, Suşehri’ne beş kilometre kala 400 metre uzunluğunda bir tünelimiz var. O projenin içerisinde o da bu sene yetişecek. Ama Geminbeli Tüneli tabiî ki bu sene yetişmez. Maksimum nereden baksanız ikisinin toplamı 6,5 kilometre civarında bir tünel olacağı için bir üç buçuk yılımızı alacak bir çalışma süreci olacaktır. Eğer Geminbeli Tüneli açılırsa tekrar transit trafik, İran trafiği Yozgat üzerinden gelen bölünmüş yolumuzda bu sene tamamlanıyor. Buraların da BSK’sını yapacağız. Şuanda sıkıntılı bir yerimiz Erzincan Sansa Deresi’nde kaldı. Delice’den gelen D200, bizim buradan giden D100 güzergahı da Refahiye’de birleşiyor. Her ikisi de Erzincan’ı geçtikten sonra Sansa Boğazında sıkışıp kalıyor. Tekebel’i gibi, Korkuteli gibi, Bilecik Mekece gibi, Mecit Vadisi gibi, Elmadağ Rampaları gibi bu sene biz orayı da tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Sivas-İran Gürbulak sınırına bölünmüş yolla ulaşılmış olacak. Diğer taraftan Koyulhisar, Mesudiye üzerinden Topçam’dan Ordu’ya ineceğiz. O da projelendiriliyor.” dedi. 

Müsteşar Soluk, “Bizim istediğimiz en önemli şey bizim illerimiz arasında ulaşımı birleştirmek, iller arasında ticareti artırmak, birinin gelişmişliğini diğerine taşımaktır. Ocak 2003 yılında 6 tane ilimiz bölünmüş yolla veya otoyolla birbirine bağlıydı. Bugün 63 tane var. 63’ün bir tanesi de Sivas, 2008 yılında Erzincan’a bağlandı. Bu sene hem Samsun’a kadar, hem Kayseri-Niğde üzerinden güneye, Tokat üzerinden Batı Karadeniz’e, bir sene sonra da Koyulhisar Mesudiye üzerinden Doğu Karadeniz’e Sivas ulaşmış olacak. Böylece Sivas başka illerle buluşmuş olacak. Başka iller de Sivas’la buluşmuş olacak. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanımız, Ulaştırma Bakanımız ülkenin hiçbir noktasında ayrım yapmadan gece gündüz bu çalışmaların kontrol edilmesini, devamını istiyor.” dedi.

İŞTE SİVAS’LI BİR BÜROKRAT’IN SİVAS’A YAPTIKLARI 

2008 yılında Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı görevine Atanan Mehmet Habip Soluk, ulaşım alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla adından söz ettiriyor. İletişimden, ulaşıma, eğitimden çevreciliğe birçok önemli projeye destek veren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı M. Habip Soluk hizmetleriyle Türkiye’nin başarılı, en çalışkan bürokratlarından biri olarak dikkatleri üzerine çekiyor. 

Ülke sathında denizcilik, demiryolları, havayolları, karayolları, telekomünikasyon, internet, uydu projeleri alanlarında yürüttüğü başarılı çalışmaları ile önemli hizmetlerin gerçekleşmesini sağlayan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı M. Habip Soluk görevi boyunca 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol yapımı başta olmak üzere Zara’da, Sivas’ta ve ülke genelinde birçok projenin gerçekleşmesinde önemli rol aldı. 

Çalışmaları hakkında bilgi veren Soluk, bilgisayar okur-yazarlığının artırılması amacıyla bakanlık olarak yaklaşık 600 milyon TL yatırım yapıldığını ifade ederek, Ulaştırma Bakanlığı olarak 2035 yılı hedeflerinin Türkiye’de 32 bin kilometre bölünmüş yol olduğunu belirtti. 

Sivas Havaalanı’na terminal binası yapılması, Dünya Kültür Mirası arasında yer alan Divriği Ulu Camii’nin yol bağlantılarının yapılandırılması, Türkiye genelinde sürdürülmekte olan bölünmüş yol çalışmalarının Sivas ve ilçelerinde sürdürülmesi gibi hizmetlerde emeği bulunan Müsteşar Soluk, Orta Anadolu’nun kalkınmışlıkta geri kalmaması amacıyla öncelikli projeler gerçekleştirmekte. 

Sivas Merkez’de havacılıktan, demiryollarına, karayollarından eğitime, iletişime kadar birçok alanda hizmete imzasını atan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, Zara ilçesinin kanayan yarası haline gelen Anadolu Lisesi inşaatının gerçekleşmesinin yanı sıra Anadolu Öğretmen Lisesi, öğrenci yurtları, öğretmen lojmanları, spor tesisleri gibi hizmetlerle de örnek bir bürokrat. 

Müsteşar Soluk; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından 2009 yılında Zara Anadolu Lisesi inşaatını başlatılmasına öncülük ederek Zara’ya örnek bir mimari eser kazandırırken 2010 yılı ilkbahar döneminde de Anadolu ve Anadolu Öğretmen Liseleri öğrencilerine yönelik 300 öğrenci kapasiteli Ortaöğretim Öğrenci yurdu inşaatı çalışmalarına da destek sağlıyor. İhalesi tamamlanan öğrenci yurdu için önümüzdeki ay temel atılması planlanıyor. 

2010-11-12 yıllarında da eğitim alanında yeni yatırımları Zara’ya kazandırmayı hedefleyen Müsteşar Soluk; önümüzdeki üç yıllık süre zarfında; Anadolu ve Anadolu Öğretmen Liselerine bağlı ikinci bir 300 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu, bu okullarda eğitim veren eğitimciler için 10 adet öğretmen lojmanı, Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatını gerçekleştirmeyi planlıyor. 

Eğitim alanında verdiği hizmetler dışında Zara’nın en büyük ihtiyaçları arasında yer alan sosyal ve sportif alanlarda da katkı verecek olan Müsteşar Soluk; Zara Belediyespor Kulübü’nün kullanımına sunulmak üzere Zara Belediyespor Kulübü Başkanı Dr. Alihan Çiçek tarafından yapımı gerçekleştirilecek spor tesislerine halı saha yapımı için 60 bin TL yatırım yapılmasına öncülük etti. Zara Garnizon Şehitliği önünde bulunan park alanına 2 bin 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu inşaatı düşünen Müsteşar Soluk; Anadolu ve Anadolu Öğretmen Liseleri kampus alanı içerisinde bir adet de kapalı yüzme havuzu yaptıracak. 

Zara Ahmet Çuhadaroğlu Meslek Yüksekokulu için de projeleri bulunan Müsteşar Soluk; eğitim ve sosyal alanların dışında; Zara-Şerefiye, Zara-Suşehri Karayollarında yeni düzenlemeler gerçekleştirecek. 

Müsteşar Soluk tarafından, denizden yüksekliği 2010 metre olan Geminbeli geçidinin yaklaşık 10 yıllık bir çalışma sonunda ulaşımda engel olmaktan çıkarılacağı, ayrıca Zara-Şerefiye Karayolu’nun da yol haritasının değiştirileceği konularında projeler gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Geçtiğimiz yıllarda Toplu konut, doğalgaz, eğitim hizmetlerinden yararlanamayan Zara ilçesi hizmette Müsteşar Habip Soluk ile altın çağını yaşıyor. Müsteşar Soluk’un girişimleri ile gerçekleştirilmesi planlanan ve uygulamada olan yatırımların tamamlanması halinde Zara İlçesi Türkiye’nin önemli eğitim merkezlerinden biri konumuna yükselmiş olacak. Ulaşım alanında yapılacak yatırımların gerçekleşmesi ile de Zara özlediği eski ticaretine kavuşmuş olacak. 

Türkiye genelinde, Sivas’ta ve Zara’da birçok büyük projelere hizmet atan Müsteşar Soluk, ahde vefa olarak doğduğu topraklar olan Kümbet Köyü’nü de unutmadı. Müsteşar Soluk tarafından geçtiğimiz yıl 100 binlerce ağaç ile köy çevresinde orman alanı oluşturulan Kümbet Köyü’nde önümüzdeki haftalarda da köy halkının da katılımı ile 400 bin adet meyve ağacı dikimi gerçekleştirilecek. Kümbet Köyü’nü yaşanılabilir bir yerleşim yeri haline getirmeyi planlayan Müsteşar Soluk; atalarına ait toprakları köye bağışlayarak, köy konağı ve ağaçlandırma çalışmaları yaptıracak. 


Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı M.Habip Soluk Sivas’taki çalışmaların takipçisi oluyor… 

İbrahim ÖZEL - Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, görevine başladığı tarihten itibaren ülke genelinde ulaştırma alanında bakanlık tarafından yürütülen çalışmaları aralıksız denetliyor. Yoğun bir iş temposu içerisinde çalışan Müsteşar Soluk, Türkiye’nin dört bir tarafını gezerek, yol yapım çalışmalarını yerinde inceliyor. Karayolları geçitleri, dubleyol, bağlantı yollar, tüneller, hızlı tren hattı inşaatı, havayolları terminal inşaatları gibi yüzlerce yatırım alanını adım adım gezen Müsteşar Soluk devlet yatırımlarını özel işi gibi takip ederek, çalışmalarda devlet harcamalarını şansa bırakmıyor. 

Telekomünikasyondan, demiryollarına, karayollarından havayollarına, denizyollarına, uydudan postaya 72 milyonun gülük yaşamında ihtiyaç duyduğu hizmetlerin sorumluluğunu üzerinde bulunduran Müsteşar Soluk, ulaşımdan iletişime Türkiye’ye hizmet vermeye çalışırken, diğer taraftan da doğduğu topraklara da eğitim yatırımlarının getirilmesi için tüm imkânları seferber etti. 

Her ay en az iki kez Zara ilçesine gelen Müsteşar Soluk, baba ocağı dediği Zara ilçesine Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, 600 öğrenci kapasiteli yurt binaları, öğretmen lojmanları, spor kompleksi, bilim sanat merkezi, huzurevi, sevgi evleri binalarını kandırmak için çalışmalar yürütüyor. 

Erzurum, Erzincan illerindeki temasları sonrası, yol yapım çalışmalarında incelemelerde bulunmak üzere Yozgat iline giderken Zara ilçesine gelen Müsteşar Soluk, Geminbeli’nde devam etmekte olan yol çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Zara ilçesine geçen Müsteşar Soluk, inşaatı tamamlanmak üzere olan Anadolu Lisesi binası ile inşaatı devam etmekte olan 300 öğrenci kapasiteli yurt binasında çalışmaları gözlemledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar