Emekli öğretim üyesinden Ata'ya şikayet

Emekli öğretim üyesinden Ata'ya şikayet

Ordu'da yaklaşık 5 yıl üzerinde çalıştığı ve patent aldığı projesi için muhatap bulamayan emekli öğretim üyesi projesini Atatürk'e anlatarak yetkilileri şikayet etti.

Ordu'da yaklaşık 5 yıl üzerinde çalıştığı ve patent aldığı projesi için muhatap bulamayan emekli öğretim üyesi projesini Atatürk'e anlatarak yetkilileri şikayet etti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma Merkezi'nden 10 yıl önce emekli olan öğretim üyesi Ordulu Ahmet Kapusuz (56) belediyelerin kanayan yarası çöp sorunu ve Türkiye'nin enerji konusuna çözüm bulmak için 5 yıl önce kolları sıvadı.

Hiçbir yerden destek almadan başladığı proje ile ilgili büyük aşama kaydeden Kapusuz, projesini Patent Enstitüsü'ne de onaylattı. 'Kentsel Atık Ayrıştırma ve Enerjiye Dönüşüm' adını verdiği projesi için daha sonra bir çok kuruma giderek destek arayan Ahmet Kapusuz'un bütün kapılar yüzüne kapandı. Bir çok yetkiliden randevu isteyen ancak sonuç alamayan Ahmet Kapusuz'a hiç projesini anlatma fırsatı verilmedi. Bunun üzerine Atatürk Anıtı önüne giden emekli öğretim üyesi Kapusuz, projesini Atatürk'e anlatarak kendisiyle ilgilenmeyen yetkilileri şikayet etti.

Kısıtlı bütçesiyle büyük harcamalar yaparak proje çalışmaları sürdüren ve bir maketini yapan Kapusuz, projesinin son derece hayata geçirilebilir olduğunu söyledi. Projesinin enerji ünitesi kısmıyla ilgili olarak Uludağ Üniversite'ndeki bir biyogaz uzmanı arkadaşından yardımı aldığını ifade eden Kapusuz,"Projesi ile kentsel atıkları mekanik olarak kağıt, plastik metal, cam ağaç, kül, organik atık, üzere ayrıştırılmakta, endüstriyel değeri olan atıklar dönüştürülüyor. Organik atıklar biyogaz ve kompost bölümünde fermente edilerek enerjiye dönüştürülüyor. Daha sonra açığa çıkan kompost işlenerek organik gübreye dönüştürülüyor. Türk Patent Enstitüsü tarafından değerlendirmeye alınarak tescillenen proje batı ülkelerindeki benzerlerinden maliyet olarak çok düşük ve daha ileri bir teknolojidir" diye konuştu.

Özellikle kentsel yaşam alanlarında çöp sorunu belediyelerin en önemli gündemini oluşturmasına rağmen böylesi bir projeye destek verilmemesine anlam veremediğini dile getiren Kapusuz, "Ülkemizde kaynakta ayrıştırma kültürü henüz gelişmediğinden atıklar toplu olarak taşınmakta şehirlerin çevresinde çöp dağları oluşmaktadır. Bu dağlar çevreyi tehdit etmekte ekolojik dengeyi bozmaktadır. Geleceğimizi olumsuz etkilemektedir. İşte buradan yola çıkarak ülkemizde çöp sorununu çözmek için uzun süre bir çalışma süreci yaşadım. Buluşum enstitü tarafından şekil ve teknik yönleriyle incelenerek tescillendi. Halen uluslararası yayına verilerek ilan edilmiş bulunmaktadır. Proje en küçük yerleşim yerine bile kurulabilir. Kurulduğu yöreye katma değer ve istihdam sağlayacak olan bu projemin kuruluş maliyeti tüm belediyelerimizin katlanabileceği bir maliyettir. Hatta belediyelerimize projemi ve teknik yardımı bizzat sunarak tesisi kendi imkanlarıyla kurarak daha ucuza mal edebilirler" şeklinde konuştu.

Bütün uğraşlarına rağmen muhatap bulamadığını bu nedenle projesini Atatürk'e anlattığını belirten Kapusuz, "Sesimi hiç duyan olmadı. Randevu istediğim kişiler beni ciddiye almadı. En son Atatürk'le bu projemi paylaşmak zorunda kaldım. Bunları Atama şikayet ediyorum. Ülkemizde bu tür girişimler değerlendirilsin" ifadelerini kullandı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum