PARDON üstüne PARDON

PARDON üstüne PARDON

Samsun'da, 4 yıl hapiste yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılıp 'pardon' denilerek tahliye edilen, tek gözü kör alan, fabrikalarını kaybeden, eşinden ...

Samsun'da, 4 yıl hapiste yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılıp 'pardon' denilerek tahliye edilen, tek gözü kör alan, fabrikalarını kaybeden, eşinden boşanan, çocukları terk eden, yaşadıkları 'Pardon' filmiyle vizyona taşınan Hasan Ersoylu, bu sefer de avukatlarının yanlış başvurusu üzerine AİHM'den 'pardon'a uğradı.

  
1994 yılında Ordu'nun Gülyalı ilçesindeki bir fındık bahçesinde kimliksiz ceset bulunmasıyla başlayan süreçte, cesedin Dursun Aldemir'e ait olduğunun tespit edilmesinin üzerine alacaklısı ve arkadaşı olduğu öne sürülen, olay sırasında İstanbul'da bulunan Hasan Ersoylu, ifadeler ve deliler neticesinde gözaltına alındı.

   Suçsuz olduğunu dile getiren Ersoylu, suç yeri Ordu olduğu için buraya getirilerek hakim karşısına çıktı. Gözaltındayken işkenceye uğradığı ve bu nedenle ifade tutanağını imzalayarak suçunu kabul ettiğini belirten Hasan Ersoylu, cinayet tarihlerinde İstanbul'da olduğunu belgelemesine rağmen delilleri yeterli görmeyen mahkeme, doktor kontrolünde sanığın 'işkenceye uğramadığı' raporu verilmesini de göz önüne alarak tutukladı. Ersoylu, cezaevindeki üçüncü gününde Ordu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


Dönemin Düzce Savcısı Bilal Gündüz'ün 1992'de bulunan kimliksiz bir başka cesetle ilgili araştırmaları sürerken, elindeki ipuçlarını değerlendirirken hesap numarasından yola çıkarak bankalarda yaptığı incelemede ve ceset üzerindeki delillerde ölen kişinin Ordu'da öldürülen, yakınları tarafından teşhis edilen, sanığının ise 4 yıldır cezaevinde bulunan Dursun Aldemir olduğunu belirledi.

  Düzce'de bulunun cesedin Dursun Aldemir'e ait olup olmadığının belirlenmesi için yakınlarından saç teli örneği alınarak tahlil edildi ve uyum sağlaması üzerine savcının dikkatli çalışması sonucu Hasan Ersoylu, yeniden hakim karşısına çıktı ve bu sefer beraat etti.

  4 yıl hapiste boş yere yatan, 20 yıl aldığı hapis cezasını çekerken şans eseri kurtulan Hasan Ersoylu, işkenceye uğradığını kanıtladı ve işkence yapan personel yıllar sonra hakim karşısına çıkarak ceza aldı, raporu veren doktor ise meslekten ihraç edildi.

  Olaylarda birçok soru işaretleri yer alırken, Hasan Ersoylu, 4 yıl içerisinde mobilya sektöründe fabrikası ve mağazaları bulunurken, iddiaya göre eşi tüm mal varlığını sattı, boşanma davası açtı ve boşandı. Çocukları ise terk etti, birçok yakınını kaybetti, işkence nedeniyle tek gözünde görme kaybı oluştu, ayağı sakatlandı, sağlığı bozuldu, emekli olamadı, parasız kaldı, sokaklarda yaşamaya başladı.

  'Pardon' adlı filmde tiyatro oyuncusu Ferhan Şensoy, Hasan Ersoylu'nun yaşadıklarını canlandırdı.

  Hayatı film olan Hasan Ersoylu, yanına gelen avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurulması, boş yere cezaevinde yattığı yılların tazminatının alınması yönünde taleple karşılaştı. Avukatların AİHM başvurduğunu belirten Hasan Ersoylu, kendisinin boş yere ceza almasıyla ilgili Türkiye'de yargı sürecinin tamamlanmadan başvurulması nedeniyle AİHM'nin bir daha başvuru yapılmamak üzere talebini reddettiğini belirtti.


Yapılan bu hata nedeniyle de AİHM'nin kendisine 'Pardon, hukuk sürecini tamamlamadan başvurdunuz' dediğini ifade eden Ersoylu, hatayı yapan İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat E.Ö.'nün yargılanması için İstanbul'da suç duyurusunda bulunduğunu, Adalet Bakanlığı'nın avukatın yargılanmasını uygun bulduğunu, İstanbul Baronu'nun da yaptığı incelemede kendisinin haklı olduğu yönünde görüşünün olduğunu kaydetti.

  4 yılın ve yaşadığı onca üzücü olayın ardından hak yollarının da yapılan hata nedeniyle kapandığını dile getiren Ersoylu, "Olay yeri ve mahkemelerim Ordu'da olduğu için burada avukatla ilgili dava açılması uygun bulundu. Daha sonra üst mahkeme olarak Giresun Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın görülmesi kararlaştırıldı ve Mayıs ayında duruşmalar başlayacak. Ayrıca, Beyoğlu Adliyesi'ne de tazminat davası açıldı.

  Yaşadığım bunca olumsuzluklar üzerine bir de bu başıma geldi. Sürekli bana pardon deniliyor. Mağdur durumdayım, devletin bana sahip çıkmasını istiyorum. Ortada kaldım, sürekli mahkemelerde uğraşıyorum. Bir evim yok, yardımlarla yaşıyorum. Bir hata yüzünden tüm hayatım karardı" dedi.
  

Güler misin ağlar mısın

  Yaşadıklarını gözü yaşlı anlatan Ersoylu, mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle geçmişten gelen bir davasının olduğunu, parayı ödeyemediği için İstanbul Bayrambaşa Cezaevi'nde 10 gün hapis yattığı sırada, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan O.S.'nin cezaevinde 'kahramanlar gibi karşılandığı' yönünde tahliye sonrası tesadüfen basın mensuplarına açıklama yapması, konunun yargıya taşınması sonrasında mahkemenin iddiaların doğru olmadığına karar vermesiyle 10 ay hapis cezası da aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.