Yaylaları rahat bırakın

Yaylaları rahat bırakın

Karadeniz denince akla ilk gelenlerden biri de yaylalardır. Yıllardır yaylaya göç etme kültürü Karadeniz de vardır.

Fatsa Şairler Aşıklar Topluluğu Başkanı Hasan Gencay

Karadeniz denince akla ilk gelenlerden biri de yaylalardır. Yıllardır yaylaya göç etme kültürü Karadeniz de vardır.

Her yayla kendine has festivaller yapar. Günü birlik gidenler, yaylada yazı geçirenler vardır.

Sık sık Karadeniz yaylaları turizme açılmalı der,turizm denince biraz gülümseriz.Hani döviz gelecek ya onun için tabi turizm gelir iken nelerin gideceği hesaba hiç konulmaz.

Ne gider ise gitsin ama yeşil dolarlar gelsin deriz.Akdeniz"e birçok insan gitmiştir.Doğal denge tamamen bozulmuş, ben bir güzellik oluşur iken bir başka güzelliğinde yok olmasını istemem .


Yaylalarımız hem övünç kaynağımız hem de atalarımızdan kalan bir mirastır.Bu mirasın bozulmasını istemem.Yayla denilince aklıma hep ak patates gelir,çokta severim,bu gidişle yok olacak gibi;çünkü devlet, yaylaları hazine arazisi diyor.

Orası tamam fakat orada yaşayan insanların bahçesini sökerek,mahkeme kararları alınarak insanlar yayladan uzaklaştırılıyor.Yani ülkemde işgal edilen o kadar hazine arazisi var ki…Yayladan daha değerli yerlere sahip çıkılmıyor da yayladan ne isteniyor anlayamadım. Yaylada kalanlar hoyratça bir kullanım yapmıyor,bunu görüyorum. Gittiğimde bazı evler gördüm,üç dört katlı beton yığını buna müsaade edilmesin ona saygı duyarım; ama bu işin bir orta yolu bulunabilir.Bence her yayla sevene,göçü olana,bin metre arsa içine standart projeler sunularak ev yapma imkanı verilebilir.

İnsanları yerlerinde rahatsız etmenin gereği yoktur. Hazine bir bedel istiyorsa vatandaşa makul bir ödeme ile tapuların verir vatandaşın elindeki yerler koruma altında kalmış olur .Fakat vatandaşın elinden alıp birilerine kiralanacaksa bunu da akıl almıyor…


Geçenler de Perşembe yaylasından gelirken Kabak tepe denen güzel bir ormanlık alan var ,orada durduk.

Oraya otopark alanı yapılmış, arabayı çektim yere indim biri geldi:
- Ağabey ücreti alayım dedi.
- Ne ücreti dedim?
- Park ücreti deyince…


Yaylada park ücreti çok tuhaf geldi bana. Sinirlendim ve Kabak tepeyi görmeden ayrıldım .Halkı yayladan uzaklaştırıp bu şekilde birilerine rant alanları oluşturulacak, güzel bir şey düşünemiyor insan…


Benim ülkemde bir yerler koruma adı altında kamulaşıyor ve birilerine uzun vadeli kiralanıyor sonra bu alanın gerçek sahibi olan insanlar oyun oynadığı taşı görebilmek için bedel ödemek durumunda kalıyor.

İstediğim , bırakın bazı yerler doğal kalsın, bırakın dolar gelmesin, biz lahana,beyaz patates yiyelim.Et yiyecek sek de doğalını bulup yiyelim.Denizler güme gitti bari yaylayı rahat bırakın, yaylacıyı rahat bırakın.

Ben gittiğimde yaşlı bir teyzemin buyur oğul kaymak ye, ayran iç, sözünü duyayım.Medeniyet adı altında her yeri kirlettik…


Şimdilik oralar temiz, az da olsa…

Bırakın oraları doğayı bozmayın…Nasıl bir yasa çıkar bilmem ama yaylalara dokunmayın…


Ben ayran içmek kaymak yemek istiyorum bunu da yaylada buluyorum al yanaklı çocukları orada görüyorum.Parası olana acık yerler oluşturulup, ülkemde yabancı olmak istemiyorum.
Tekrar söylüyorum yaylayı rahat bırakın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.