Yüksel'den SKK ve Bağkur borcu olanlara uyarı

Yüksel'den SKK ve Bağkur borcu olanlara uyarı

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel SSK ve Bağkur'a borcu olan esnaf ve işvenlere taksitlendirmeleri kaçırmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel SSK ve Bağkur'a borcu olan esnaf ve işvenlere taksitlendirmeleri kaçırmamaları konusunda uyarıda bulundu.

 

 Başkan Yüksel açıklamasında;

 

İşveren ve Sigortalılardan prim affından faydalanmak isteyenler için son başvuru günü 28.07.2008 pazartesidir. Getirilen af hükümleri ile peşin ödemelerde gecikme zammının yüzde 85"i siliniyor.

Aftan yararlanmak isteyen borçluların önünde son iki günlük süre var. Başvurunun 28 Temmuz 2008 PAZARTESİ akşamına kadar yapılması gerekiyor.Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılan açıklamaya göre hafta sonu cumartesi ve pazar günüde kurum açık olacak ve vatandaşlara hizmet verecektir. Başvuru süresini kaçıranlar büyük bir avantaj kaybedecek.

 

Ayrıca emeklilik hakkını kazanan vatandaşlarımız, Halkbankasından kredi kullanarak borçlarını ödeme ve emekli olma fırsatına sahip olabilmektedirler. Bu haklarını pazartesi günü akşamına kadar kullanmaları gerekmektedir.

 

Kanun uyarınca, prim borçlarının gecikme cezası ve zammının yüzde 15'ini peşin ödeyenlerin kalan ceza ve zammının yüzde 85'i affedilecek. Borçlarını peşin ödemek isteyenlerin başvuru gününü takip eden 1 ay içinde ödemeyi yapmaları gerekiyor.Borçların 12 ayda taksitle ödenmesi halinde faizin yüzde 55'i, 24 aytaksitle ödenmesi halinde ödenmesi halinde de yüzde 30'u kaldırılacak.

Taksitlendirmede ödeme başvurudan bir sonraki ay başlayacak. 2006 yılında çıkarılan önceki afla borcunu taksitlendirdiği halde ödemesini yapmayanlara da yeni bir hak getirildi. Borç taksitlendirmelerini düzenli ödemediği için yapılandırma hakkını kaybedenlerin taksit hakları, 28 Temmuz'a kadar başvurmaları halinde yeniden canlandırılacak.

 

AF KAPSAMINDA OLAN BORÇLAR

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre takip edilen ve başvuru tarihine kadar tahakkuk etmiş olup da ödenmemiş olan;

— 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları,

— Haziran ayı sonuna kadar müracaat edilmiş olması kaydıyla 31 Mart 2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunulmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçlar,

— İsteğe bağlı sigortalıların 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları,

— Avukat ve Noterler ile müteahhitlerin yurtdışına götürdükleri işçiler gibi topluluk sigortasına tabi olanların 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları ile

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanununa göre sigortalı olanların ise 31 Mart 2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları,
af kapsamında.

-İşveren ve Sigortalıların taksitlendirmeden yararlanabilmek için Nisan ve Mayıs Aylık SSK Primlerini ödemiş olmaları gerekiyor.

 

PEŞİN ÖDEMENİN AVANTAJI FAZLA

Peşin ödemede büyük avantaj var. Az değil, gecikme zammının yüzde 85"i silinecek. İmkanı olanlar peşin ödemeyi tercih etmeli, olmayanlar da imkanlarını zorlamalı.

Peşin ödeme yolu tercih edilerek borç aslının tamamı ile hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15"inin başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde 85"i silinecek.

Örneğin, 50 bin YTL prim aslı, 100 bin YTL gecikme cezası ve zammı olmak üzere 150 bin YTL borcu olan, 50 bin YTL prim aslı ve (100.000x0,15)= 15 bin YTL gecikme cezası olmak üzere toplam 65 bin YTL"yi başvuru tarihini izleyen ay içinde ödemesi halinde, gecikme cezası ve zammının 85 bin YTL"si silinecek.

 

TAKSİTLE ÖDEMEDE DE AVANTAJ VAR

Tüm zorlamasına rağmen peşin ödemeden yaralanamayanlar için taksitle ödemede avantaj sağlıyor. Başvuru tarihine kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammının, 12 aya kadar taksitle ödenmesi halinde yüzde 55"i, 24 aya kadar taksitle ödenmesi halinde ise yüzde 30"u silinecek. Buna göre;

- 12 aya kadar taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde, hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55"i silinecek, kalan yüzde 45"lik kısmı borç asıllarına ilave edilerek taksitlendirilecek.

- 24 aya kadar taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 30"u silinecek, kalan yüzde 70"lik kısmı borç asıllarına ilave edilerek taksitlendirilecek.

İlk taksitin ödemesi, başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda başlayacak. Başlangıçta taksitle ödeme yolu seçilip daha sonra taksitlendirilen borcun kalan kısmının peşin ödenmek istenilmesi halinde, başlangıçta seçilen taksitlendirme süresine bağlı olarak silinen faiz oranı değiştirilmeyecek.

 

2006"DA BORÇLARINI YAPILANDIRANLARA İKİ AYRI SEÇENEK

2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden  yapılandıranlardan;
- Yapılandırma taksitlerini ödemeye devam edenlere yapılandırılmış veya yapılandırma kapsamına girmeyip de af kapsamına giren borçları için istemeleri halinde af yasası hükümlerinden yararlanmalarına imkan sağlanırken,

- Taksitlerini aksatmaları nedeniyle borç yapılandırmaları bozulmuş olanlara yapılandırmalarını devam ettirmeleri veya yeni getirilen aftan yararlanmaları şeklinde iki ayrı seçenek sunuluyor.

 

TAKSİTLERİNİ ÖDEMEYE DEVAM EDENLER

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını 5458 sayılı Kanun kapsamında 2006 yılında yeniden yapılandıran ve yapılandırma taksitlerini ödemeye devam edenler, isterlerse yeniden yapılandırmadan vazgeçerek, af yasası hükümlerinden yararlanabilecekler ve peşin ödeme veya taksit seçeneğini tercih edebilecekler.

Bu durumda,  daha önce yapılmış olan yapılandırma işlemleri bozularak, ödemiş oldukları tutarlar, sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre mahsup edilecek. Kalan borca, başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar faiz hesaplanacak. Tercih edilen ödeme şekline göre de faizin belli bir kısmı silinecek.

 

BOZULAN YAPILANDIRMALAR CANLANDIRILABİLECEK

2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden yapılandırarak taksitlendirdikleri halde, bir yıl içinde üç kez taksitlerini veya cari dönem primlerini ödeyemedikleri için yapılandırmaları 2008 Haziran ayı sonuna kadar bozulmuş olanların, 31 Temmuz 2008 akşamına kadar yazılı olarak başvurmaları halinde, bozulmuş olan yapılandırma anlaşmaları yeniden canlandırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum