EMEP: “İktidar, maden ve enerji sermayesine yol temizliği yapıyor.”

EMEP: “İktidar, maden ve enerji sermayesine yol temizliği yapıyor.”

Emek Partisi Ordu İl Örgütü, iktidar milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tekliflin Ordu’yu da yakından ilgilendirdiğin söyledi.

EMEP: “İktidar, 

maden ve enerji sermayesine yol temizliği yapıyor.”

 

Meclise sunulan yasa taslağını değerlendiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Kapitalizmin emek sömürüsüne doğa ve yaşam alanları da eklendi. İktidar, emperyalist-kapitalist politikaları adım adım ilerleterek yeraltı ve üstü alanların talanına ve yağmasına yönelik tüm engelleri bir bir kaldırmaya çalışıyor. Bundan önce maden ve enerji kanunlarında yapılan değişiklikler artık sermaye gruplarına yetmiyor. Halkın doğasına, yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesi, iktidarı ve sermaye gruplarını telaşlanırdı. Bu nedenle yeniden yasa değişikliklerine giderek çıkış yolu aramaktalar.” dedi.

Ordu’yu da tehdit ediyor

Hazırlanan taslakla maden ve enerji şirketlerinin önünde hiçbir engel kalmayacağını vurgulayan Poyraz, “Fatsa’daki yıkım ortada. Yasa tasarısı meclisten geçerse yıkımlar daha da büyüyecek. Şu an var olan yaptırımlar da kaldırılmak isteniyor. Yani şirketlere dikensiz gül bahçesi hediye ediyorlar. Bu yasa tasarısı geçerse, her taraf alana açılacak.” dedi.

Maden ve enerji şirketlerine kıyak

Yasa tasarısını değerlendiren Poyraz, “İktidar milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan yeni “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifle maden, enerji, petrol şirketlerine yeni olanaklar sunulmaktadır. Yasa tasarısının “Genel Gerekçe” bölümünde niyetler ortaya çıkmaktadır. Sözde dışa bağımlılığın azaltılması bahane ediliyor. Enerji politikası tamamen emperyalist-kapitalist işleyişle sürdürülüyor. Türkiye’nin yaklaşık 94 bin MW elektrik üretebilecek kurulum gücü varken bunun yarısının bile tüketilmediği şartlarda alım garantili yeni enerji yatırımlarına olanaklar tanımak tam da kapitalist talan ve yağma politikasının yansımasıdır.

Yeni tasarıda, şirketlerin yatırımlarında altyapı hizmetlerinin kamu tarafından sağlanması gündeme geliyor. Valilik ve belediyelere sorumluluk veriliyor. Şirketlerin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerekçesiyle ruhsatlardaki eksikliklerin, ruhsatın süresinin dolması gibi durumlarda çalışmaların sürdürülmesinin önü açılıyor. Doğalgaz Piyasa Kanununda yapılmak istenen değişiklikle yurtdışında kurulmuş şirketlere yeni olanaklar sağlanıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına sağlanan olanaklar diğer şirketlere de sağlanarak doğal yaşam alanları sermaye gruplarına daha fazla açılıyor. Bugün halkın maden işletmelerine yönelik mücadeleleri ortadayken MTA’nın ortaya çıkardığı alanların işletmeye alınması daha kolaylaştırılıyor. Şirketlere dikensiz gül bahçesi sunuluyor.” dedi.

Kapitalizme karşı mücadele gerekir

Açıklamasını sürdüren Poyraz, “Bugüne kadar çıkarılan ve uygulanan maden ve enerji yasaları-politikaları kapitalizmin saldırını kolaylaştıran ve sermaye gruplarına olanaklar tanıyan bir özellikte iken, şimdi halkın mücadelesi sonucu zor durumda kalan yerli ve yabancı sermaye gruplarının doğayı, yaşam alanlarını daha rahat talan ve yağma etmesinin yolu açılmak isteniyor. Maden ve enerji yasasında yapılmak istenen değişiklikle tarım alanları, ormanlar, dereler, göller, denizler daha fazla kirlenecek; iklim değişikliği hızlanacaktır. Kapitalizm, çıkarı için yapayacağı yoktur.

Emek, demokrasi, ekoloji mücadelelerini birleştirerek kapitalist saldırılara karşı ortak mücadeleyi örgütlemek için hepimize görev düşüyor. Bu nedenle yeni kanun değişikliğini durdurmak yetmez, kapitalist işleyişe karşı mücadeleyi büyütmek gerekir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.