Fındıkta Ali Cengiz Oyunları

Fındıkta Ali Cengiz Oyunları

Fındık-Sen Gn.Bşk. Kutsi YAŞAR fındıkta üzerinden oyunlar oynandığını iddia etti.

Fındık-Sen Gn.Bşk. Kutsi YAŞAR fındıkta üzerinden oyunlar oynandığını iddia etti.

 Çiftçi-SEN GN.Eğitim Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri ve Fındık-Sen Gn.Bşk. Kutsi Yaşar "TMO" si FKB"den devir aldığı 40 bin ton 2005 yılı fındığı ile 188 bin tonu 2006 yılından ve 90 bin tonu da 2007 yılından olmak üzere stoklarında 320 bin ton kadar fındık bulundurmaktadır." dedi.

  Yaşar yaptığı yazılı açıklamanın devamında;

Bu miktar dünya da ortalama fındık üretiminin neredeyse üçte biri kadardır.2008 yılı rekolte beklentileri de eğer olumsuz iklim koşulları gerçekleşmez ise 700 bin ton ve üzerinde olacaktır.

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen fırtınanın da daha çok sahil kesimleri etkisi altına aldığını ve alt kesimde %15-20 kadar fındık dökümüne sebep olduğunu bilgi olarak vermekte fayda var.

Anlaşılan ve bilinen o ki fındık çeç olup çuvala girmeden rekolte hakkında kesin bir şey söylemek mümkün olmayacak. Ancak TMO "sinin stoklarındaki fındık ve satış ihaleleri için kesin bir şeyler söylemek mümkün.

Öncelikle TMO "sinin fındık da FKB"nin yerine geçmesi ve fındık için aldığı tüm kararlar ve de yaptığı işlerin tamamında siyasi kararlar olduğunu bilmek gerekir.AKP bölge milletvekillerinin son günlerde FKB"yi aktif hale getirmeliyiz sözleri ise kafa karıştırmaktan başka bir şey değildir.

Çünkü;AKP hükümetinin İMF,DB,DTÖ ve Çok uluslu yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerinin istekleri doğrultusunda FKB dahil Tarım Satış Kooperatiflerinin tamamını en kısa sürede tasfiye etme niyeti orta yerde durmaktadır.

Daha önce yetkilileri tarafından fındık satışı yapmayacağını defalarca ilan eden TMO kararından çark ettirilerek

2 Nisan da 30 bin ton fındığı ihale ile satışa çıkarmış alım fiyatının çok altında teklifler aldığı için satış yapmamış,ardından 13 Mayısta ikinci kez ihale düzenlemiş ve 15 bin ton fındığı satışa çıkarmış en düşük 2,10 YTL ve en yüksek 3,75 YTL teklifler almış ve 8 bin ton fındığa verilen teklifleri geçerli sayıp değerlendirmeye almış ve henüz satış kararı verilmemiş son olarak da 27 Mayıs da 9 bin ton fındığı satışa çıkarmıştır.

TMO" sinin 2007 fındık alımlarını durdurma kararını “üreticinin elinde fındık kalmadı,manav ve tüccarlar ofise fındık vermeye başladı” gerekçesiyle destekleyen AKP bölge yöneticileri TMO" sinin piyasaya fındık sürmesinin en çok alivrecilerin işine yarayacağı bilindiği halde neden ses çıkarmıyor?

TMO" sinin fındık da konumlandırılmasına karşı fındık üreticilerini harekete geçirme basiretini gösteremeyen Ziraat Odalarının satışlara gösterdiği tepkiler hiç de inandırıcı gelmiyor.

Kaldı ki Ulasal Fındık Konseyinde Tacirler grubunun çokluğu altında yönetimde olanlar onlar değil midir?

Bu konsey bileşenleri suni gündemler yaratarak ; Türkiye üretimdeki gücünü kaybediyormuş,Azerbaycan da İtalya da,Amerika da Fındık daha erken hasat edilecekmiş, Şili ileriki yıllarda rakibimiz olacakmış gibi birçok gerçek dışı beyanlar veriyorlar.

Aynı konseyin üyesi bir bilim adamı da “Fındık da Türkiye"nin Rakibi Türkiye” diyerek kafa karıştırmaya devam ediyor.

Fındık Üreticileri Sendikası olarak öncelikli görevimiz fındık da yaşanan bu kirli oyunları açığa çıkarmak olmalıdır.Artık fındık da yaşanan “Ali Cengiz Oyunları” bir son bulmalıdır.

TMO" sinin stoklarındaki fındıklar 2008 yılı yüksek rekoltesi de dikkate alınarak derhal yağlığa ayrılmalı,TMO fındıktan elini çekmeli,FKB eskisi gibi değil üreticinin gerçek örgütü olacak şekilde fındıktaki yerini almalıdır." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.