Fındık Rekoltesi Açıklandı

Fındık Rekoltesi Açıklandı

TÜİK BİRİNCİ FINDIK REKOLTESİNİ AÇIKLADI

TÜİK BİRİNCİ FINDIK REKOLTESİNİ AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Türkiye genelinde 2017 yılı birinci fındık tahmini 600 bin ton olduğu bildirildi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Meyve Ürünleri içeçek ve baharat bitkileri üretim miktarı 2017 birinci tahmin açıklamasını yaptı. Yapılan açıklamada Türkiye geneli fındık üretiminin tahmini 600 bin ton olarak beklendiğini duyurdu. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, TÜİK tarafından yapılan 2017 birinci fındık rekoltesi tahmininin 600 bin ton olduğunu, bu rakamın hasat dönemine kadar en az 520 bin tonlara kadar inebileceğini, fındığın Nisan ve Mayıs aylarında meydana gelen don ve fırtınadan çok ciddi etkilendiğini, temmuz sıcaklarından da etkileneceğini ve rekoltenin düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. 

Başkan Selami Akarsu açıklamasına şöyle devam etti; “Son iki yıldır Türkiye’deki fındık tahmini rekoltesini çalışmasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıklamakta. Yapılan çalışma sonucunda TÜİK 2017 birinci tahmini fındık rekoltesini 600 bin ton olarak açıkladı. Bu rakamın biz hasat dönemine kadar daha aşağılara düşeceğini tahmin ediyoruz. Biliyorsunuz Nisan ayında kar yağdı, Mayıs ayının ilk haftası fırtına ve dolu yağışı meydana geldi. Bu da fındık bahçelerini olumsuz etkiledi. Önümüzdeki aylarda özellikle Temmuz ayında hava sıcaklıkları artacak ve fındık bundan da etkilenecek. Fındık hasat edilip çuvala girene kadar en az yüzde 15 civarlarında bir kayıp yaşanacak. Buda rekolteyi olumsuz etkileyecek”

2016 yılında da fındık rekoltesinin revize edildiğini hatırlatan Başkan Selami Akarsu; “Bilindiği üzere 2016 yılında açıklanan ilk rekolte 468 bin ton olarak tahmin ediliyordu ve ikinci kez açıklanan tahmini rekolte ise 420 bin ton olarak açıklanmıştı. Gerçekleşen rekoltenin bile bunun altında kaldı. Bugün açıklanan rekolte 2017 yılı için birinci tahmindir. Yani daha sonra hasat sezonuna yakın bir tarihte ikinci bir rekolte açıklanacak ve bu açıklanan rakamın çok daha altında olacağını düşünüyoruz”

 

Hindistan'ın Chennai kentinde ihracatçılar tarafından Türkiye 2017 fındığı tahmini rekoltesinin 720 bin ton olarak açıklanmasına da tepki gösteren Başkan Selami Akarsu; “Tek taraflı açıklanan bu tahminlerde art niyet vardır. Bunu yapan ihracatçılardır ve ihracatçılar algı operasyonu yapıyor. Ben bunu hep söylüyorum. Kimse algı operasyonu yapıp gariban çiftçimizin ürünü üzerinden rant sağlamaya çalışmasın. Şimdi devletin resmi kurumunun açıkladığı rekolteye mi itibar edeceğiz, yoksa üç beş ihracatçının açıkladığı rekolteye mi itibar edeceğiz. Burada ihracatçılar tek taraflı olarak, kendilerine göre piyasanın moralini bozmak için rekolte tahminleri yapıyorlar. Bir de bunu biraz daha dikkat çeksin diye uzaktan savuruyorlar. Fakat gerçek bu değil. Gerçek devletin kurumunun açıkladığı rakamdır. Fındığı biz üretiyoruz, Dünya’da birinciyiz. Rekolteyi bizim ihracatçılar gidiyor, Hindistan’da açıklıyor. Böyle bir şey olmaz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.