SES'ten "Rant Hastanesine Hayır"

SES'ten "Rant Hastanesine Hayır"

Yap, işlet, devir et modeliyle ilimize yapılması planlanan şehir hastanenin maliyetine; hem üniversite hastanesini hem de Ordu Devlet hastanesinin ek binasının inşaatı yapmak mümkün olmaktadır. Projesi hazırlanmış ve ihalesi yapılmış Ordu Devlet Hastan

Ordu Sağlık Emekçileri Sendikasının Açıklamasında

projesi hazır, ODH ve TIP Fakültesi Hastanesi yapılsın Uyarısı...


ORDU İLİ GERCEĞİNDE ŞEHİR HASTANESİ!..23833

Ordu Ses Şubesi Yönetim Kuruluna Adına Şube Mali Sekreteri Ahmet KADIOĞLU yaptığı yazılı açıklamada;

 

* İhaleyi alan firmaya, hazine arazisi BEDAVA verilir. 

 

ses-400.jpg

 

İlimizde yapılmak istenen şehir hastanesi 116 dönümlük botanik bahçesine yapılmak istenmektedir. 116 dönüm kamuya ait arazi ihaleyi alan firmaya bedava verilecektir. Botanik park için 15 milyon harcandığı ifade edilmektedir.  

 

* Devlet firmaya 25–30 yıl sürekli kira ödemesi yapmayı, hazine garantisi vererek kabullenir. Sözleşme süresi 49 yıla kadar çıkarılabilir. 

 

Kayseri Şehir Hastanesi (1538 Yatak) sabit yatırım tutarı 427 Milyon TL’yi geçecektir. Devlet Kayseri Şehir Hastanesi için yüklenici firmaya 25 yılda 3 Milyar 443 Milyon TL kira bedeli ödeyecektir. Yani Kayseri Şehir Hastanesi için firmaya ödenecek 1,5 yıllık kira bedeli karşılığında (1200 Yataklı) bir Devlet Hastanesi yapılabilecektir! Yapılan çalışmalar, 1 adet Şehir Hastanesi için harcanan parayla, 3 adet Devlet Hastanesi yapılabileceğini ortaya koymuştur.  

 

* Görüntüleme, laboratuar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik ve yemekhane gibi tüm hizmetler de bu şirkete bırakılıp, bunun için de devlet tarafından ‘hizmet bedeli’ adı altında şirkete yüksek meblağda ödeme yapılacaktır. 

 

1494225908770.

 

Sağlık çalışanlarının statü, iş güvencesi ve maaş dışı aldıkları katkı paylarındaki durum belirsizliği; Kanundan ‘Personelin katkısı ile elde edilen döner sermaye gelirlerinden’ ibarelerini çıkarıp, bu birimlerde görevli personellere yapılacak ek ödeme toplamı, ilgili birimin cari yıldaki hizmet bedelinden ayrı olarak faturalandırılan ilaç ve her türlü tıbbi sarf malzemesi gelirlerinin yüzde 45’ini, diğer döner sermaye gelirlerinin ise yüzde 50’ini aşamaz ‘ şeklindeki zor anlaşılır cümleleri ekleyerek. Bütün sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirlerinden yapılan ek ödemelerine el konulacak veya çok azaltılacak.  

 

Sağlık çalışanları, taşeron işçi haline getirilecektir… 

 

* Hastane çevresindeki tesisleri yüklenici firma işletir, gelir onundur. Hastane ve çevresindeki yapılardaki işletmeler her türlü vergi-harçtan muaftır. 

 

Yüklenici şirketin ayrıca hastane çevresinde kuracağı otopark, alışveriş merkezi gibi ticari alanları da işleterek kar elde etmesi ve buradan elde edeceği gelirlerin KDV, damga vergisi ve harçlardan muaf tutulması yapılan sözleşmelerle garanti edilmiştir.  

 

* Hastanelere devlet tarafından %70 doluluk garantisi verilmektedir. 

 

Yani ‘müşteri garantisi’, yani sağlığın sağlıksızlığa ipotek edilmesi gereksiz yatışlar, gereksiz tıbbi yaklaşımlar ve cerrahi müdahaleler ile malpraktis oranında artış ve koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşılmasına neden olacaktır. Üstelik mevcut hastanelerdeki doluluk oranının %64 olduğu göz önüne alınırsa %70 doluluk garantisinin hangi bilimsel verilere istinaden verildiği anlaşılmamaktadır. Yap, işlet, hasta et!..Evet, aynen Osmangazi Köprüsü gibi…Hasta olsa da olmasa da şirket parasını tahsil edecek. 

 

* Şehir Hastanesinin çevresindeki Devlet Hastaneleri kapatılacak ve kadroları Şehir Hastanesine devredilecektir. Kapatılan Devlet Hastanelerinin bina ve arazilerinin tasarrufu da yüklenici firmaya bırakılacaktır. 

 

İlimiz merkezine bulunan, Ordu Devlet Hastanesi, eski SSK hastanesi ve kadın doğum ve çocuk hastanesinin arsaları ihaleyi alan yüklenici firmaya verilecek.  Maddi değeri yüksek olan bu bina ve arazilere yüklenici firma istediği gibi kullanabilecek bu yerleri alışveriş merkezi, site vb. amaçlarla kullanabilecektir.  

 

* Şehir Hastanesi yapılan İllerde yatak sayısı artmamaktadır. 

 

Denizli’de 1000 (Bin) yataklı Şehir Hastanesi kurulacak. Denizli Merkezdeki KAPATILACAK Devlet Hastanelerindeki yatak sayısı zaten 995 idi! Yine ilimiz merkezinde mevcut yatak sayısı zaten 780–800 arasında iken yapılmak istenen şehir hastanesinin yatak sayısı 800 ‘dür.  Orduya yapılmak istenen şehir hastanesi ilimiz yatak sayısı sorununu çözmemektedir. 

 

* Şehir Hastaneleri, İhale Kanununa tabi değildir. 

 

Bir defa ihale yasası kamuya açık değil. Kamudan gizli olan bir şey nasıl olur da kamu yararına olur? Bu şehir hastanelerinin ihaleleri nasıl yapılıyor, nerede ve kim tarafından yayımlanıyor, firmalar nereden haberdar oluyor tamamen belirsiz. 

 

* Sağlık tamamen PARALI ve PAHALI hale getirilmektedir

 

Şehir hastanelerinde, bütün bu yan ihtiyaçlar özel sektörün inisiyatifine bırakılmış durumda. Yani maliyeti misliyle vatandaşa yansıyacak. Vatandaştan ciddi bir muayene ücreti alınmayacak ama görüntülüme merkezi, ameliyathanenin işletmesi, laboratuar, hastaların yemek ihtiyacı, restoranlar ve otoparkların ücretleri vatandaştan alınacak. Şehir hastanelerin büyük bir kısmı yerleşim merkezlerinin uzağında. Bu durum, beraberinde ulaşım sorununu ve masraflarını da getiriyor. Böylece vatandaş şehir hastanesine gittiğinde, özel hastaneye gitmiş gibi bir faturayla karşı karşıya kalacak. O parayı ödemeyen hizmet alamayacak. 

 

* İlimizin sağlık alanındaki başlıca sorunları; 

 

Ordu il merkezinde yatak sayısı yetersizdir (Toplam 780-800). 

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere il merkezinde bulunan hastanelerin fiziki ve teknik şartları yetersizdir. 

Yoğum bakım yatak sayısı azlığı nedeniyle il dışı sevk gerekliliği doğmakta, hasta ve hasta yakınları mağdur olmaktadır. 

 

ÖNERİMİZ

 

Daha önce yapılan şehir hastanelerinin maliyetleri incelendiğinde ve yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar doğrultusunda;  

 

Yap, işlet, devir et modeliyle ilimize yapılması planlanan şehir hastanenin maliyetine;  hem üniversite hastanesini hem de Ordu Devlet hastanesinin ek binasının inşaatı yapmak mümkün olmaktadır. 

 

Projesi hazırlanmış ve ihalesi yapılmış Ordu Devlet Hastanesinin 450 yataklı ek bina inşaatına başlanmasını, 

 

Ordu Üniversitesi bünyesinde kampus alanı içinde yatak sayısı, projesi üniversite bileşenleri tarafından belirlenecek TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ için çalışmalara başlanmasını, 

 

Botanik park ve arazisinden vazgeçilmesini öneriyor ve talep ediyoruz, dedi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.