"Arım Balım Peteğim" Bitti Gibi

"Arım Balım Peteğim" Bitti Gibi

Balkanlıoğlu, ”Tesis aynı zamanda bir fabrika gibi işlem görecek. Makine ekipmanları olacak. Üreticilerimiz burada kendi ürünlerini getirip işleyebilecek ve malını dünya pazarına sunabilecek. Arı deyince akla sadece bal gelmemeli, birçok ürünü daha var. P

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek, “Arım Balım Peteğim Projesi” kapsamında yapılan tesisleri yerinde inceledi.

"Arım Balım Peteğim" Bitti Gibi23748

Vali Balkanlıoğlu, yaklaşık 10 milyon Avro bütçesi ile, arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacı ile gerçekleştirilen, %100 AB-İPA destekli sektörün en büyük projesi olan ve Türkiye’de bir ilk olan “Arım, Balım, Peteğim’ projesi kapsamında yapımı devamı eden tesiste incelemelerde bulundu ve proje hakkında Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak’dan bilgi aldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz’ın da hazır bulunduğu incelemelerin ardından bir değerlendirme yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Arım, Balım, Peteğim’ projesi kapsamında yapımı devamı eden tesis çalışmalarında sona gelindi. Arıcılık ve bal Türkiye için son derece önemli bir ticari kazanç. Ordu için anlamı daha büyük. Çünkü, Ordu, Türkiye’de en fazla bal üreten il. Kaliteli balların yanında piyasaya sahte bal da sürülebiliyor. Bu tesisin Türkiye arıcılığı için büyük fonksiyonu olacak. Son derece önemli proje. Bina bitti, makine siparişleri verildi. Dürüst üreticileri koruyan bir sistem. Türk balının dünyada albenisi ve ticari açıdan akredite bir laboratuvar sayesinde bal ve bal ürünleri tahlil edilip, güvenilir damgasıyla tüketici ile buluşacak” dedi.

“Proje iki ana faaliyet üzerine tasarlanmıştır. Birinci faaliyet laboratuvar ve ürün sertifikalandırılmasını içeren kalite bölümü diğer faaliyet ise, ürün paketleme işletmeciliği ve pazarlama birimi” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Tesis aynı zamanda bir fabrika gibi işlem görecek. Makine ekipmanları olacak. Üreticilerimiz burada kendi ürünlerini getirip işleyebilecek ve malını dünya pazarına sunabilecek. Arı deyince akla sadece bal gelmemeli, birçok ürünü daha var. Polen, probolis, bal peteği üretimi, arı zehiri,  arısütü, 45 gün yaşama şansı olan bir arı, arı sütü ile ömrünü 7 seneye çıkartıyor. İnsanlar da bunu yediğinde bağışıklık sistemi güçleniyor.  Hepsi bu tesislerde üretilecek ve Ordu’daki bu tesis ülkemizin gururu olacak. Kalite biriminin içinde yer alan laboratuvarın çalışabilmesi için yetkilendirilmenin gerçekleştirilmesi ile ülkemizde, arı ürünleri konusunda taklit ve tağşiş sorunlarına kesin çözüm getirecektir” şeklinde konuştu. 

Vali Balkanlıoğlu, ayrıca Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde bulunan iç ekipmanı ve gaz sistemleri tamamlanmış olan laboratuvarı da gezerek, detaylı bilgi aldı.

Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ise, enstitüde, sektöre yeni ufuklar açacak araştırma ve çalışma yapmayı amaçladıklarını belirterek, “Proje kapsamında arıtma tesisleri çalışmaların da son aşamaya gelinmiştir. Ordu, samsun, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize’ye eğitim materyalleri teslim edilmiştir. Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde bulunan Laboratuvarın iç ekipmanı ve gaz sistemleri tamamlanmış,  Enstitüye bir adet araç, foklift ile araç kantarı teslimatları yapılmıştır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.