Çiğne Çiğne Dur, Sakız Ettiler!

Çiğne Çiğne Dur, Sakız Ettiler!

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Şaban Karataş, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Eğitim Koordinatörü Murat Gülcan, Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Proje Asistanı Ceren Tos


Çiğne Çiğne Dur, Sakız Ettiler!

Ordu Kent Gazetesi olarak yıllardır "Fındık Tarımında, En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliği (EKBİÇİ) olayının olmadığı, bahçelerimizde Kendi çocuklarımızın bizimle  beraber "çalışmayı öğrenmesi" amacı taşıyan "fındık toplamalarını" EKBİÇİ olarak göstermeye çalışanların değirmenine DEVLET ELİ İLE SU TAŞIMAYI BIRAKMALIYIZ...

Özetle, Benim Bildiğim, Ordu ilinde EKBİÇİ yok!

Varsa ya gösterin yada bu işin peşini bırakın artık!  

Nevzat Akata...


Valilik sitesindeki Haberi Yayınlıyoruz...

“Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” ile ilgili toplantı, Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında yapıldı.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Şaban Karataş, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Eğitim Koordinatörü Murat Gülcan, Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Proje Asistanı Ceren Tosyalı katıldı.

Fındık tarımı için mevsimlik işçi göçü alan Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgeleri ve mevsimlik işçi göçü veren Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden seçilmiş illerde yürütülecek eşgüdümlü faaliyetler yoluyla mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Niyazi Erten, “Fındık üretiminde Ordu, Türkiye birincisi. Miktar olarak bu önemli bir olay. Fındık, hem ekonomik açıdan, hem uluslararası imaj, prestij açısından çok önemli ve katma değer yaratan önemli bir ürünümüz. Bu konuda yıllardır süren özellikle ILO’nun çalışmalarında, desteklerinde önemli bir yeri olan çocuk işçiliğinin en kötü biçimde uygulamalarını azaltmaya yönelik çalışmalarda son derece önemli yer tutuyor. Bu konuda Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda yapılan mevsimlik tarım işçileri projesi yıllarca uygulandı ve bu çerçevede de Ordu’da örnek çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaları pek çok ilde örnek alıyor” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Erten, “Altınordu ilçesi sınırları içinde bulunan Uzunisa mahallesinde, Perşembe ilçesi sınırları içerisinde bulunan Efirli ile Fatsa ve Ünye’de de toplanma alanlarımız bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerimizden gelen geçici tarım işçilerince buralarda yoğun bir şekilde konaklama yapılıyor. Konaklama Temmuz sonunda başlayıp, Eylül ayına kadar sürüyor. Burada onların daha iyi bir hayat standartlarına kavuşması için yapılan çalışmaların yanında,  gelen çocuklarının eğitimlerinin aksamaması konusu da çok önem arz ediyor. ILO’nun büyük destekleri,  Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz, Tarım Müdürlüklerimiz, Valiliğimiz ve özelliklede Kaymakamlıklarımızın koordinasyonu ve mahalli idarelerin de bir takım destekleriyle belli bir noktaya geldik. Yıldan yıla daha da iyiye gidiyor. Bu konuda çocuk işçiliğinin azaltılması yönünde bilinçlendirme çalışmaları zaten yapılıyor ve önemli mesafe kat edildi. Aynı zamanda yapılan denetim grupları hem bu konuda bilgilendirme yaparken,  hem de her şeye rağmen ısrar edip çocuk işçiliği konusunda çocukları çalıştırmaya devam edenlere yönelikte yaptırımlar uygulanıyor. Bu konuda Valiliğimiz genelgesi de bulunuyor. Artan bir ivmeyle çalışmalarımız devam edecek” diyerek teşekkür etti.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, çocuk işçiliğe ile mücadelenin 25 yıldır devam ettiğini ancak son son 4 yıldır ILO olarak fındığın stratejik bir ürün olmasından dolayı fındık ürününe eğildiklerini söyledi.

Özcan, ”Ordu’da her sene ilerleyen bir ivme yakaladık. Ordu, Türkiye için bir model oldu. Fındıkta oluşan modeli sadece fındıkla kalmayıp diğer tarım gruplarına da bu modeli yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunu yaygınlaştırmak için Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte hareket ediyoruz. Bir taraftan saha çalışmalarını devam ettiriyoruz ama bunların denetim faaliyetleri ile de desteklenmesi lazım. Ceza tek başına araç olamaz. Valilik olarak bütün yıl boyunca yaptığınız faaliyetleri takip ediyoruz. Sadece fındık hasadında değil, bütün yıl boyunca burada koordinasyon anlamında yaptığınız toplantılar ve duyarlılığınız için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.