Rekoltelerle Üretici Yanıltılıyor

Rekoltelerle Üretici Yanıltılıyor

Soydan: KFMİB’nin açıkladığı rekolte ile Bakanlığın açıkladığı rekolte arsında 87 bin ton fark, yine KFMİB ile TUİK’in açıkladığı rakam arasında 148 bin fark, yine Ziraat Odalarının arasında ise 143 bin ton fark var.

Rekoltelerle Üretici Yanıltılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetim kurulu üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç’in 2014 sezon başında ve sonunda yaptığı çelişkili açıklamalarla TZOB’un açıkladığı 2014 rekolte tahminini doğruladığını söyledi.fındık-kurdu-1.jpg

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetim kurulu üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı  Soydan “Sayın Sevinç ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ne TZOB’un ne de Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in rekoltelerini kabul etmeyerek kendi açıklamış oldukları rekoltelerini kabul ettirmeye çalışmaktadır. Bu kurumların rekoltelerini kabul etmeyen İhracatçılar Birliği kendi rekolte çalışmalarını hangi bilimsel dayanağa göre yapıyor?” dedi.
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bahçeden harmana gelen fındığın rekoltesini yaptığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetim kurulu üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı  Arslan Soydan şöyle konuştu: “TZOB’un rekolte tahminini gerçeklerden uzak gören Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı sayın Edip Sevinç 2014 yılında kendi açıkladıkları rekoltelerinde çelişkili konuşmaktadır. Yerel bir televizyon kanalında 2014 yılı sezon başında rekolteyi 510 bin ton, 50- 60 bin ton stok devri ile 570 bin ton açıklayan sayın Sevinç TZOB’u eleştirirken sezon sonunda yaptığı başka bir basın açıklamasında 2014 yılı rekoltesini 100 bin ton geri çekerek 470 bin ton demiştir. Kendi açıkladıkları rekoltelerinde 100 bin ton yanılmışlardır. TZOB’un 2014 yılı rekoltesinin 371 ton rekoltesinin de ne kadar doğru olduğunu göstermektedir. Bu sonuca göre TZOB’un 2014 yılı rekoltesinin ne kadar gerçekçi olduğunu da rakamlarla ortaya çıkmaktadır. Kendisi bu sözleriyle TZOB’un 2014 rekolte tahminini doğrulamıştır.TZOB yapmış olduğu tahminlerinde devir stoklarıyla rekolte yapmamaktadır. Biz bahçeden harmana gelen fındığın rekoltesini yapıyoruz.”
 
TZOB ÜRETİCİNİN YANINDA
Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin amacının fındığı bol göstererek fiyatları düşürmek olduğunu kaydeden Soydan sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılı rekoltesini de 733 bin 246 ton açıklayarak gerçeğe yakın olmayan rekolte tahmini kendilerinindir. Açıkladıkları rekolteyle fındığı bol göstermek istemektedirler. Çok fındık var diyerek fiyatları aşağı çekerek ucuza fındık almanın mücadelesi içindedirler. TZOB olarak biz üreticinin yanındayız. Hiçbir çıkar ve menfaat gözetmeksizin 2015 yılı rekoltemizi bilimsel bir çalışmayla 590 bin 394 ton olarak açıkladık. Açıkladığımız rekoltemizin gerçeğe en yakın olduğunu sezonda göreceğiz.”
Soydan, “Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (KFMİB)’nin açıkladığı rekolte ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı rekolte arsında 87 bin ton fark, yine Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği ile TUİK’in açıkladığı rakam arasında 148 bin fark, yine Ziraat Odaları Birliği ile Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin açıkladığı rakam arasında ise 143 bin ton fark var.
 
Bu rakam farkları varken sayın Sevinç yaptığı açıklamalarda sürekli TZOB’u eleştirirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı hiç eleştirmiyor. Ziraat Odalarını eleştirdikleri gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını eleştiremiyorlar çünkü güçleri yetmiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.