TİKA, Ordu’da 3 Projenin Açılışını Yapacak

TİKA, Ordu’da 3 Projenin Açılışını Yapacak

Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a bağlı olarak görev yapan TİKA’nın, 5 kıtada 47 ülkede 50 program koordinasyon ofisi bulunuyor. Türkiye’nin resmi kalkınma yardımı kuruluşu olan TİKA, 140 ülkeye yayılan faaliyetleri ve gerçekleştirdiği binlerc

TİKA, Ordu’da 3 Projenin Açılışını Yapacak 

22871
1992 yılında uluslararası teknik yardım teşkilatı olarak kurulan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın, "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" sloganıyla 3 ülkede tamamladığı projelerin açılışı Ordu’da yapılacak.
 
Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş’a bağlı olarak görev yapan TİKA’nın, 5 kıtada 47 ülkede 50 program koordinasyon ofisi bulunuyor. Türkiye’nin resmi kalkınma yardımı kuruluşu olan TİKA, 140 ülkeye yayılan faaliyetleri ve gerçekleştirdiği binlerce proje ile Türkiye’nin yüz akı olmaya devam ediyor. 
 
TİKA’nın, "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" sloganıyla 3 ülkede gerçekleştirdiği projelerin toplu açılış töreni ise Ordu’da gerçekleştirilecek. 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü saat 11.00’den itibaren Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilecek toplu açılış töreniyle, Gürcistan’da "Batum Engelliler Rehabilitasyon Merkezi ve Kimsesizler Sığınma Evi", Filistin’de "El Halil Türk Okulu" ve Bosna-Hersek’te "Aleksa Şantiç İlköğretim Okulu" projelerinin açılışları, bulundukları ülkelerin TİKA koordinatörleri ve büyükelçilerinin katılımıyla Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş tarafından yapılacak. 
 
Ordu Altınordu Atatürk Parkı’nda geçekleşecek açılış programı öncesinde Gürcistan Folklor Ekibi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı etkinlikte sahne alacak. Hemen ardından da "Dombra" şarkısı ile Türkiye’de büyük bir ilgi toplayan Nogay Ozanı Aslanbek Sultanbekov kısa bir konser verecek. Sahne gösterilerinin ardından sırasıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam ve Başbakan Yardımcısı Prof.Dr.Numan Kurtulmuş konuşmalarını yapacak. Saat 12.45 ve 13.15 arasında Gürcistan, Filistin ve Bosna Hersek’e canlı yayınlarla bağlanılarak ilgili ülke projelerinin açılışları yapıldıktan sonra, tören sembolik kurdele kesimi ile sona erecek. 
 
Törenin ardından sanatçı Orhan Hakalmaz konseriyle program tamamlanacak. Yıl içerisinde gerçekleştirilen binlerce proje arasından seçilen 3 projenin her biri Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağlarıyla ilgili büyük anlamlar taşıyor.
 
Açılışı yapılacak projelerin detayları ise şöyle;
 
1-GÜRCİSTAN / BATUM ENGELLİLER REHABİLİTASYON MERKEZİ VE KİMSESİZLER SIĞINMA EVİ 
 
 
 
Proje ile 2013 yılında eski yeni doğan bebek evi binasın tadilattan geçirilerek engelli insanların rehabilite edildiği bir merkez haline dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Yaklaşık 1400 metrekare kapalı alana sahip 4 katlı binanın uzun süredir kullanılmaması ve eski oluşu nedeniyle kapsamlı bir tadilatı yapılmıştır. Ayrıca rehabilitasyon merkezinde ihtiyaç duyulan bütün malzemeler, müzik ve spor aletleri Başkanlığımızca temin edilmiştir. 
 
 
 
2 –FİLİSTİN / EL-HALİL TÜRK OKULU 
 
Başkanlığımız tarafından Batı Şeria’nın El-Halil şehrinde, El-Halil Belediyesi tarafından sağlanan araziye 12 sınıflık ilkokul inşa edilmiştir. Okul, bodrum ve zemin kat ile beraber toplam 4 kattan oluşmaktadır. İnşaat alanı 1700 m2 olan okulun toplam alanı ise 3.000m2’dir. Okulun tüm idareci odaları ve sınıflarının yanı sıra fizik, kimya ve bilgisayar laboratuvarlarının donanım ihtiyaçları karşılanmıştır. 500 öğrenci kapasitesine sahip okul, El-Halil şehrinin hâlihazırda en gelişmiş okulu durumundadır. 
 
3- BOSNA HERSEK / SARAYBOSNA “ALEKSA ŞANTİÇ” İLKÖĞRETİM OKULU PROJESİ 
 
 
 
Saraybosna “Aleksa Şantiç” İlköğretim Okulu, çoğunluğunu Boşnak öğrencilerin oluşturduğu, 991 öğrenci ile eğitim-öğretim hayatına devam eden 1992-95 Savaşı sırasında oldukça zarar görmüş ve bugüne kadar bu zararların tamiri için kaynaklarını mümkün mertebe seferber etmiş, Saraybosna’nın öğrenci sayısı açısından en kalabalık okullarından biridir. “Aleksa Santiç İlköğretim Okulunun Tadilatı ve Spor Salonunun Yapımı” projesine Kasım 2014 başlanmış, proje Nisan 2015 itibarıyla açılışa hazır hale getirilmiştir.
 
Kış aylarının oldukça çetin geçtiği Saraybosna’da, okul içerisinde iklim koşullarına uygun bir ortamın sağlanamamakta olması öğrenciler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmakta ve eğitimin kalitesini etkilemekteydi. Binanın tüm odalarının, dersliklerinin ve kapalı spor salonunun pencere doğramaları değiştirilmiş, ısıtma sisteminin iyileştirilmesi maksadı ile tüm kalorifer petekleri yenilenmiş ve okulun ısınma problemleri giderilmiştir.
 
Proje dâhilinde okulun yanında yer alan halı sahasın zemine suni çim yerleştirilmiş ve voleybol-basketbol sahalarında tartan malzeme kullanılarak zemin döşemesi yapılmıştır.  Bu kapsamda, öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamak maksadıyla, sağlıklı aktiviteler icra etmeleri, boş zamanlarını daha verimli şekilde kullanabilmeleri ve sportif başarılar elde edebilmeleri için uygun şartların sağlanabilmesi amaçlanmıştır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.