EMEKLİ MAAŞI HACZEDİLEMEZ UYGULAMA YASA DIŞIDIR

EMEKLİ MAAŞI HACZEDİLEMEZ UYGULAMA YASA DIŞIDIR

Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Son zamanlarda bankalar ve bir kısım kredi kuruluşlarınca emekli maaşlarına haciz konulması dolayısıyla Emekli maaşına haciz uygulaması yapılamaz, bu kanun dış

Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Son zamanlarda bankalar ve bir kısım kredi kuruluşlarınca emekli maaşlarına haciz konulması dolayısıyla Emekli maaşına haciz uygulaması yapılamaz, bu kanun dışıdır dedi.çetkodergenelbaşkanı.jpg

EMEKLİ MAAŞI HACZEDİLEMEZ UYGULAMA YASA DIŞIDIR
 
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş “ Son zamanlarda emekli tüketici vatandaşlarımızdan sıklıkla maaşlarına haciz geldiğini, bankalar ve bir kısım kuruluşların maaş aldıkları hesaplara bloke koyduklarını öğreniyoruz. Tüketiciler bilsin ki yürürlükteki mevzuat gereği hiçbir kurum ve kuruluş alacaklarından dolayı emeklinin maaş aldığı aylığa haciz koyamaz. Malı mülkü varsa, yada bankada başkaca birikim ve parası ona bir şey demiyorum. Maaş aldığı, geçimini temin ettiği hesaba bloke koyamaz ve haczedemezler. Bu hususta 5510 sayılı yasa açıktır. Yasanın içeriğini aynen sizlere aktarıyorum: 5510 SAYILI YASA: MADDE 93- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/56 md.) Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir. “ demektedir.
 
EMEKLİ VATANDAŞLARIMIZ UYANIK OLSUNLAR, HAKLARINI ARASINLAR, İCRA DAİRELERİ SUÇ İŞLİYORLAR
 
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “özellikle Bankalar emeklilerin maaşlarına mevduat hesabı gibi işlem yapıyorlar. Usulsüz ve yasal olmayan şekilde bloke koyuyorlar. Bu hususta Emeklinin maaşına haciz uygulayan icra daireleri de suç işliyorlar. Bankalar emeklinin kendi rızası ve imzası olmadan maaşından kesinti yapamaz, herhangi bir uygulamaya gidemez. Bunu bildikleri için, sizlere sundukları hizmet, promosyon, kredi kartı sözleşmesi, kredi sözleşmesi gibi sunulan ve imzalatılan sözleşmelerin içine çaktırmadan bu ibareyi koyuyorlar. Yani emekli maaşımı alabilirsiniz ibaresini. Uyanık olun, okumadan hiçbir belgeye imza atmayın. Sıkışmış olabilir ve kredi alıyor olabilirsiniz. Vakit ayırın ve sözleşmeyi mutlaka okuyun. Orada emekli maaşıma haciz koyabilir ibaresi kendi rızanız var ise, bunu imzalamayın. O zaman yapacak bir şeyiniz kalmıyor. Ama bunu bilmeden imzaladınızsa itiraz edebilirsiniz. Buda vakit alır. Mağdur olursunuz. O yüzden hiçbir sözleşmeyi okumadan imzalamayın. Sözleşmeler yasanın size tanıdığı hakları elinizden alamaz. Ama 5510 sayılı yasanın 93.ncü maddesinde sizin rızanız aranıyor. Bankalar, emeklinin izni olmadan o paradan kesinti, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Kanun sadece SGK nezdinde doğacak alacaklar ve nafaka ödemesinde hacze izin veriyor ve bu da maaşın dörtte birine uygulanabilir. Bütün bunlara rağmen emeklinin maaşına haciz işlemi gerçekleştiren icra müdürlüğü suç işlemiş oluyorlar. Çünkü yasa, icra müdürlüğüne bu işlemi reddetmesini emrediyor. Böyle bir şey başınıza geldiyse, bu icra müdürlüğünü hemen Cumhuriyet savcılığına şikâyet edebilirsiniz. Ayrıca icra tetkik merciine de başvurabilirsiniz. Son zamanlarda Bankalar haciz işlemi olsun olmasın emeklilerin maaşlarına izinleri olmadan bloke koyuyor ve normal mevduat hesabı işlemi yapıyor. Hatta bankalar, zorla kredili mevduat hesabı açıp faiz bile alıyorlar. Unutmayın, Emekli, dul yetim maaşı ile ilgili bankalarda açılan hesaplar mevduat hesabı değildir. Sizin o bankada başka mevduat hesabınız olabilir ama emekli maaşınızın yatırıldığı hesap üstünde banka oynamalar yapamaz. Bu hesap emeklinin sadece maaşının yatırıldığı ve çekildiği hesaptır. Bu hususa dikkat edin. Mağduriyet yaşamayın” dedi.

NOT:  Bize,  [email protected]   adresinden elektronik posta yolu ile ulaşabilirsiniz. 

Dernek :  0.535.475 70 06 nolu dernek telefonumuzdan arayabilirsiniz…
ÇETKODER Genel Başkanı: 0.532. 282 29 91
ÇETKODER Basın Açıklama Metinlerimizin Yer Aldığı BLOK Hesabımız:http://cetkoder.blogspot.com.tr/
Genel Başkanımızın Twitter hesabı: https://twitter.com/mustafagoktas06
Google arama motorunda  http://groups.google.com.tr/group/cetkoder  grubuna girip oradan da bizimle yazışabilirler.
ÖNEMLİ NOT: Değerli arkadaşlar, Derneğimizde üyelik aidatı mecburiyeti yoktur. Gönüllü insanların bir araya geldiği çatıyız. Ayrıca AB fonlarından, herhangi bir yerden bağış, proje adı altında devletten yâda her hangi bir yerden gelir elde etme gibi bir durumumuz yoktur. Tamamen, bir araya geldiğimiz kardeşlerimizle imece usulü ile ayaktayız. / Saygılarımızla.
FOTO İÇİN: BLOĞ  SAYFAMIZI İNCELERSENİZ ÇEŞİTLİ FOTOLOR MEVCUTTUR.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.