Kamil Sönmez Anıldı

Kamil Sönmez Anıldı

Büyük usta Kamil SÖNMEZ ölümünün 2. yıldönümünde düzenlenen programla anıldı. Ordu Kültür Sanat Kültür Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirilen etkinlikte salonu dolduran sanatseverler unutulmaz bir akşam yaşadılar.

Kamil Sönmez Anıldı

Büyük usta Kamil SÖNMEZ ölümünün 2. yıldönümünde düzenlenen programla anıldı. Ordu Kültür Sanat Kültür Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirilen etkinlikte salonu dolduran sanatseverler unutulmaz bir akşam yaşadılar.
 
 Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu Belediye Başkan Yardımcıları Aydın Şaşmaz ve Fatih Evli, ODÜ Rektörü Tarık Yarılgaç, Baro eski Başkanı Oktay Çanak, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve şube müdürleriyle birlikte yüzlerce sanatseverin doldurduğu salonda, usta sanatçı Kamil Sönmez, sanatçı dostlarının söyledikleri türküler ve kısa filmle anlatılan hayat hikayesi ile o’na yakışır bir şekilde anıldı.

Kamil SÖNMEZ’in hayatını yansıtan kısa bir filmin sunumunun ardından başlayan konserin sunuculuğunu Kamil SÖNMEZ’in yeğeni olan Burak SÖNMEZ yaptı. Esprili kişiliği ile geceye renk katan Gafur Uzuner ise anlattığı fıkralarla salonu dolduran Orduluları kahkahalara boğdu.
 
Tuğrul Şan, Çetin Akdeniz, Burak Sönmez ve Şenel Gök’ün sahne aldıkları gecede, sanatçıların söyledikleri türkülere zaman zaman misafirlerde eşlik etti. 
Programın bitimi ile birlikte sahneye gelen Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz sanatçıları tebrik ederek birer konuşma yaptılar. Başkan Enver Yılmaz konuşmasında Kamil Sönmez’in tüm Türkiye için büyük bir değer olduğunu belirterek şunları söyledi;
 
ÖLDÜĞÜ YAŞ RAHMETLİ BABAMIN ÖLDÜĞÜ YAŞIDIR…
 
Rahmetli ile tanışırdım beni severdi. Her gördüğünde iltifat ederdi. Gittiğimiz programlarda Ordu üzerine, Korgan üzerine, Perşembe üzerine görüşürdük. Öldüğü yaş rahmetli babamın öldüğü yaştır. Dolayısıyla 65 yaşları bizim Karadeniz bölgesinde son zamanlarda yalnız erkekler için ölüm yaşıdır. Bu yüzden daha yaşımız var, daha genciz deyip gelecek ile ilgili planlar, hesaplar yapanlara duyurulur. Bu program bir anma toplantısı ancak, aynı zamanda bir saygı toplantısı, bir sevgi buluşması. Kamil Sönmez bizlerin aydınıydı, bizlerin bir değeriydi. Türkiye açısından, Kırşehir açısından üstat ne ise Neşet Ertaş ne ise Ordu açısından da Kamil Sönmez öyleydi. Bir ucu yoktu, dokunan bir bölümü yoktu, samimiydi.
 
KAMİL SÖNMEZ HAYIR İLE YÂD EDİLEN BİR DEĞER…
 
 Zaten resme bakıldığında görülecektir; boyunlu kazak ve yelek bizim büyüme zamanlarımızın, rahmetli babalarımızın, dedelerimizin üzerinde hiç eksik olmayan ana giyimdi, ana figürdü. Boyunlu kazağı gri tonlu veya siyah tonlu olurdu. Sevimliydi, samimiydi, tiyatrosu ile türküleriyle, dolayısıyla Türkiye, Ordu’yu Kamil Sönmez üzerinden bir bölümünü tanıdı, kısmen tanıdı. Arkasından her zaman hayır ile yâd edilen bir değerdi. Bu değere de bizim sahip çıkmamız lazım.  
 
ORDU BİR KÜLTÜR SANAT ŞEHRİ…
 
Biz büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz Kültür Sanat faaliyetleri içerisinde ortalama haftanın iki günü buradayız. Bugün ise Kamil Sönmez anısına buradayız. Geçtiğimiz hafta Mevlana Etkinlikleri sebebi ile buradaydık, önümüzde süreçte farklı bir etkinliğimiz olacak. Dolayısıyla Ordu bir kültür ve sanat şehri Ordu Tuğrul Şan'ı ile Ümit Tokcan'ı ile rahmetli Kamil Sönmez'i ile değerlerimiz ile kültür sanat şehri.
 
ORDULU NESİLERİMİZ KENDİ DEĞERLERİNİ GÖRSÜNLER DİYE…
 
 Bugünde Tuğrul Ağabey ile konuştuk. Biliyorsunuz 15 Mart 2015 günü Bakanımızda teyit etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın programına göre önü arkası değişebilir. Havalimanımız Türkiye'de ve Avrupa'da denizi doldurarak yapılan ilk havalimanımızın açılışı var. Biz havalimanımızın açılışı öncesini şenliklerle, faaliyetlerle, kimliklerle sanatsal programlarla karşılayalım diyoruz. Bu çerçevede de Ordunun enlerini, Ordunun değerlerini toplayacak faaliyet düşünüyoruz. Daha ziyade sanatsal ve kültürel yönü ağırlıklı, Ordulu değerlerimiz kimler ise bunların listesi bizde var. Bunları buraya getirip meşhur oldukları türkü ile, meşhur oldukları kitaplar ile, sanatsal faaliyetleri ile burada Ordulu nesillerimiz kendi değerlerini görsünler, tanısınlar diyoruz. Kültür ve sanat şehri olacağımızın iddiasındaysak ki öyleyiz, tartışmayalım. 1964 yılından itibaren İstanbul şehir tiyatrosundan sonra perdelerini kapatmayan tek il tiyatrosu Ordu. Şu anda da Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu oldu. Haftanın 2 günü tiyatromuz açık, devam ediyor. İlçelerimizde de faaliyetlerimizi göstermeye devam ediyor.  
 
RAHMETLİNİN RUHUNA BİR FATİHA OKUYALIM…
 
Biz tabi üzüntülüyüz burada andık, türküler söyledik, şarkılar söyledik ama sanki bir şeyi ihmal ettik. Gelin ona da ben vesile olayım. Rahmetlinin ruhuna bir Fatiha okuyalım. Tahmin ediyorum ki şuanda rahmetli demiştir ki; "Lan uşağum. Hakkatten de doğru bi iş yaptun. Bana abu lazımdı burda.   Bugün burada çok güzel bir şekilde andık, duamızı da okuduk, türkülerimizi de, şarkılarımızı da etkinliğimizi de Tuğrul ağabeyimizin o sesiyle ve Çetin beyin ince ve nazik elinin o parmak uçlarında ki dokunuşlarla faaliyetlerimize devam ettik. Ben bugün gerçekten mutlu oldum, haz duydum. Ordulu olmaktan bir kez daha mutu oldum. Bu toplantılar bu faaliyetler biliniz ki Türkiye'nin diğer illerinde fazla yapılmıyor. Biz kültüre ve sanata çok değer veren bir iliz bu yönümüzü de çok daha fazla güçlendireceğiz. Her birimizin bir değer olduğunu ve bir bütün olarak güzelliği ortaya koyduğumuzun bilinci ile sizleri tekrar tebrik ediyorum. Katılım gösteren saygı değer hemşerilerimize gönülden teşekkür ediyorum.
 
VALİ BALKANLIOĞLU; “ORDU SANATA VE SANATÇIYA DEĞER VEREN BİR İL”
 
Vali İrfan Balkanlıoğlu ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin zevkle izlediği, büyük keyif aldığı sanat Kamil Sönmez’i anmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını söyleyerek, “Değerli arkadaşlar Ordu gerçekten sanata ve sanatçıya değer veren bir il Kamil Sönmez sanatçı büyüğümüzün de yüzünden gülümsemesi asla eksik olmayan söylediği türküleri dönem dönem fıkralarla da taçlandıran ‘Karadeniz hemşerum birisi’ diyerek başlayıp herkesi güldüren çok güzel bir sanatçıydı.  Allah gani gani rahmet eylesin, kalanlara Allah uzun ömürler versin. Ayrıca Orduda böyle değerli sanatçıların bir arada olması ve Türkiye’ye meal olmuş büyük sanatçılarımız olmasından mutlu oluyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu ve Başkan Enver Yılmaz sanatçılara çiçek ve günün anısına plaket taktim ettiler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.